Süper teşvik paketi açıldı

Son dakika: Cumhurbaşkanı Erdoğan 135 milyar liralık süper teşvik paketini açıkladı.

Haberler 10.04.2018 - 10:06 Son Güncelleme : 10.04.2018 - 10:09

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan 23 proje için verilecek süper tevik paketini Betepede düzenlenen törenle açklad. Bizden size takoz olmaz diyen ve 135 milyar liralk tevik paketinin detaylarn açklayan Erdoan, Bu yatrmlar sayesinde 134 bin dolayl istihdam ortaya çkacak.hracatmza 6 milyar 318 milyon dolarlk katk salarken, ithalatmzn da 12 milyar 312 milyon dolar azalmasn salayacak. 47 milyara ulaan cari açmzda 19 milyar dolarlk bir iyileme salam olacaz ifadelerini kulland.

Ekonomiye büyük katk salayacak 135 milyar liralk süper tevik paketi Betepede düzenlenen törende açkland. Törene Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan, Babakan Binali Yldrm, bakanlar ile çok sayda i adam katld. Proje Bazl Tevik Sistemi kapsamnda desteklenecek 135 Milyar TL tutarndaki 23 proje 19 firma ile yaklak 35 bin kiiye dorudan istihdam yaratlmas öngörülüyor. Söz konusu projeler ile yaratlacak dolayl istihdamn ise 134 bin kiinin üzerinde olmas bekleniyor. Yatrmlarn hayata geçirilmesiyle cari açk üzerinde yllk 19 milyar dolar olumlu etki yarataca tahmin ediliyor.

ERDOAN: 19 MLYAR YLEME

Erdoan törende yapt konumada tevik paketi ile 19 milyar liralk iyileme olacana vurgu yapt. Tevik paketi ile 134 bin kiiye dolayl istihdam salanacan anlatan Erdoann konumasnn satr balar öyle: Geçtiimiz yl hazrlklar tamamlanan 23 projeye ve bunlarn sahibi 19 firmamza vereceimiz tevik belgelerinin hayrl olmasn diliyorum. Ülkemizin gelimesine büyümesine hedeflerine doru ilerlemesine saladklar katk için ükranlarm sunuyorum.

Bu konuyu 23 proje ve 19 firma tevik belgesi gibi bahsedince sradanm gibi görünüyor. 23 projenin 135 milyar lira yatrm bedeli olduunu görüyoruz. Bu yatrmlar sayesinde 134 bin dolayl istihdam ortaya çkacak. Bu yatrmlar ihracatmza 6 milyar 318 milyon dolarlk katk salarken, ithalatmzn da 12 milyar 312 milyon dolar azalmasn salayacak.

47 milyara ulaan cari açmzda 19 milyar dolarlk bir iyileme salam olacaz. 2023 hedefleri konumunda çok önemli bir adm olarak gördüümüz tevik sisteminin hayata geçmesinde emei olan dostlarmn hepsini yürekten tebrik ediyorum.

KISKANIYORLAR...

2003-2017 arasnda ortalama büyüme oranmz 5.8 düzeyinde gerçekleti. Geçtiimiz yl 7.4lük büyüme ile ortalamann üzerine çktk. Birileri unu söylüyor Fazla büyüme hayrl deildir neden? Kskançlk. Büyüme olmadktan sonra ne ie yarar? Türkiye büyüdükçe i adam, çalan ve devleti ile hep birlikte kazanacaz. çalanlarmzn milli gelirden aldklar pay yüzde 30.5 düzeyine çkt. 2005 ylnda 19 milyon 600 düzeyinde olan çalan saymz 28 milyon 200 bine yükseldi. 10 milyona yakn istihdam art yaand. Kadn ve gençlerimizin i gücüne katlm oranlar istihdamdan daha hzl artt için isizlik biraz yüksek görünüyorsa da en ksa sürede tek haneli rakamlara indireceiz.

TURZM HAMLES

Bu sezon hem turist says hem gelir bakmndan yeni rekorlara imza atacaz. Burada bir sinyal vereyim, Douyu ihmal etmeyin. Van, Ar ve Idr ihmal etmeyin.Oralarda altyapy yapmamz lazm ki randan oraya turistler geldii zaman rahatlkla, özellikle Nevruz kutlamalarn yapabilsinler. Oradan Antalya, stanbul ayn ekilde... Bizim bunlar da kokuyu iyi alp, nereye kimler gelebilir hazrlmz yapmamz lazm.Bu büyümeyi devletimizi borç batana sürüklemeden özel sektörümüzle gerçekletirdik.

TARH BAARI

hracatmz yllk 36 milyar dolardan mart itibaryla 160 milyar dolara çkarm olmamz tarihi bir baarya iaret ediyor.

Bu büyümeyi devletimizi borç batana sürüklemeden özel sektörümüzle gerçekletirdik.

Vergi gelirlerinin neredeyse tamamna yakn borç faizlerinin ödemesine giden bir Türkiye vard. 2002 ylnda 119 milyar lira bütçe gelirine sahip Türkiye, 139 milyar lira borç ödemesi yapyordu. 2017 ylnda ise 630 milyar lira bütçe geliri elde eden Türkiye toplam 143 milyar lira borç ödemesi gerçekletirdi.

Akkuyu Nükleer Güç Santrali 22 milyar dolarlk bir yatrm ve inallah 2023te bunun ilk etabnn açln yapacaz. Enerjimizin yüzde 10unu buradan temin etmi olacaz. Akkuyu Nükleer Güç Santralinin ayn zamanda ülkemize kazandrd, kariyeri yüksek gençler... Bu mühendislerimiz Rusyada yetitiriliyor. Sistem oturunca dierleri de takipe edecek. 3.500 istihdam, 10 bine ulaacak. Bunlar Türkiyenin nereye gittiini gösteriyor.

Sadece bu deil, savunmada attmz adm. S-400 diyoruz birileri rahatsz oluyor. Türkiye kendi kaderini kendisi belirleyecek. Ortak paydalar bulabiliyorsa kimse bundan rahatsz olmasn. Yerli ve yenilebilir enerji kaynaklar ile önemli çalmalar yapyoruz. Buradaki hesapta hemen kredi gayet uygun faiz oran ile bize veriliyor, bununla birlikte bu adm atyoruz.

FAZN DÜMES GEREKYOR

Daha önce hiç düünülmemi, uygulanmam ve salanmam teviklere ihtiyaç var. Gelecektre cari açk, yüksek faiz borç prangasndan kurtulmak için bu tedbirleri almak gerektiini biliyoruz.

Yüksek faizden yatrmcy kurtaracaksn ki yatrm yaplsn. istihdam gelecek, istihdam olunca üretim sonra da ihracat olacak. Bu sistem de bu ihtiyacn neticesi olarak ortaya çkmtr. Eylül 2016da kabul edildi ve 1 ay sonra da kabul edildi. Geçtiimiz yln 2nci yarsnda kamu ve özel sektörün katlmyla ortak bir yatrm vizyonu oluturuldu. Hangi desteklerin salanaca somut olarak ortaya konulmu oldu. Tevik belgeleri ile ana balklar u ekilde ifade edebiliriz

YATIRIMLARA GÜMRÜK VERGS MUAFYET GETRLYOR

Tevik kapsamndaki yatrmlara gümrük vergisi muafiyeti getiriliyor. Bu yatrmlardaki makine ve teçhizatlar ile inaat harcamalar için KDV istisnas salanyor.

Tevik belgesi sahiplerine yatrm tutarnn iki katna kadar kurumlar vergisi indirimi veya 10 yla kadar kurumlar vergisi istisnas sunuluyor.

10 yla kadar sigorta primi iveren hissesi destei, 5 yl brüt aylk asgari ücretin 20 katna kadar nitelikli personel destei, 10 yla kadar gelir vergisi spotaj destei veriliyor.

ENERJ VE SERMAYE DESTE VERLECEK

Finansman konusunda ise 10 yl boyunca tüketimin yars kadar enerji destei, yatrm tutarnn yüzde 49una kadar devlet sermayesi tutar salanabiliyor. Yatrmn finansmannda kullanlan yatrm kredisi için 10 yla kadar faiz destei verilecek.

BZ NE YAPTIIMIZI çOK Y BLYORUZ

Kim polemik yapyorsa heybesi botur. Meclis kürsüsünü panayr yerine çevirenlerin Türkiyeye söyleyecek sözü yoktur. Söyleyecek sözü olmayann, affedersiniz, aznn kanalizasyon borusuna dönemsi kaçnlmaz hale geliyor.

Her kim, ülkemizin asli meselelerini bir kenara brakp milletimizi dedikoduyla, iftirayla megul ediyorsa, bilin ki onun heybesi botur. Meclis kürsüsünü panayr yerine çevirenlerin Türkiyeye söyleyecek bir sözü yoktur.

Ömründe hiç kurmam, be koyun gütmemi, ald koyunlar da kaybetmi, çalmam çaltrmam, üretmemi, böyle birilerine bunlar anlatmak beyhude bir çabadr. Bizden size takoz olmaz, bizden size önünüzdeki takozlarn temizlenmesi olur. Bizim yapacamz bu.

BABAKAN YILDIRIM: 135 BN DOLAYLI STHDAM SALAYACAK

Törende Babakan Binali Yldrm konutu. Bu tevikler yüksek ve orta ölcekli katma deerli ürünler salayacak diyen Yldrmn konumasnn satr balar öyle: 135 milyar liyaralk bir tevik paketi ve 23 firma yararlanacak. Unutmayalm, dünya yeni bir ekil alyor ve güç merkezleri deiiyor. ftiharla söylemek isterim ki deien dünyada Türkiye günden güne artan güce sevgiye ve destee de sahip oluyor. Bu projeler hayata geçtiinde cari açmz 25 milyar dolar azalacak. Dorudan 34 bin dolayl 135 bin kiiye i imkan salanyor.

Ana Sayfaya Git