Süper teşvikle bakır sektörü!

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıkladığı teşvik paketinden yararlandırılan Siirt Bakır, kentte 550 milyon dolara kuracağı bakır izabe tesisinde yıllık 200 bin ton bakır ve 600 bin ton sülfürik asit üretimi yapacak.

Haberler 14.04.2018 - 10:15 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

SRT - Proje Bazl Tevik Sisteminden yararlanacak Siirt Bakr A, 550 milyon dolara kuraca bakr izabe tesisi ile 1,5 milyar dolarlk bakr ithalatnn önüne geçecek.

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan ve Babakan Binali Yldrm tarafndan tantlan Proje Bazl Tevik Sistemi kapsamnda desteklenen 19 firma arasnda yer alan Siirt Bakr A, ülke için önemli bir yatrm gerçekletirecek.

Siirt Bakr A Yönetim Kurulu Bakan Fikret Baydarman, süper tevik sisteminin ülkenin kritik ihtiyaçlarnda arz güvenliini salamay, yerellemeyi ve teknolojik dönüümü test etmeyi amaçladn söyledi.

Sistem ile Türk ekonomisinin dönüümünü salayacak yatrmlara ivme kazandrlarak ekonomiye uzun dönemli katk salanacan ifade eden Baydarman, Burada asl amaç ekonomik anlamda d ticaret açn düürerek Türkiyenin yeni global devlerini oluturmaktr. dedi.

Türkiyenin yllk 400 bin ton bakr ithal ettiine ve bunun 3 milyar dolara mal olduuna dikkati çeken Baydarman, bakr ithalatnn azalmas için bakr tesisini Siirtte kurmay planladklarn kaydetti.

Ylda 600 bin ton sülfürik asit üretecek

Proje Bazl Tevik Sistemi kapsamnda desteklenen projelerinin 550 milyon dolar tutarnda olduunu belirten Baydarman, 2019 ylnda temeli atlacak tesisin 2021 ylnda tam kapasiteyle hizmete gireceini belirtti.

Bakan Baydarman, tesisin yllk 200 bin ton bakr üretim kapasiteli olacan iaret ederek, öyle dedi:

Tesisimiz ayn zamanda ylda 600 bin ton sülfürik asit üretimi yapacak. Böylelikle ilk etapta ülkemizin ihtiyaç duyduu bakr ithalatnn yüzde 50sini bu tesis ile karlamay hedefliyoruz. 2019 ylnda temeli atlacak olan tesisimiz kademeli olarak 2020 ve 2021 yllarnda tamamlanacak. 10 yl içerisinde Türkiyenin 14 milyar dolarlk cari açn kapatmay hedeflemekteyiz.

Sülfürik asitten gübre de üretecek

Fabrikada sülfürik asitten gübre üretileceini de dile getiren Baydarman, Bu sayede Güneydou Anadolu Bölgesinin gübre ihtiyac karlanacak. Bin kiiye istihdam salayacak tesis, dolayl olarak da ilk aamada 4 bin 500 kiiye, ikinci aamada ise 10 bin kiiye gelir salayacak. diye konutu.

Katar destekli

Tesisin, Türkiye ayandaki yüklenicisinin Derkim Poliüretan A olduunu, AR-GE çalmalarna Arkim Kimya Sanayi Anin destek sunduunu aktaran Baydarman, yatrmn yüzde 60lk ksmna Katarl giriimcilerin destek sunacan vurgulad.

Baydarman, Ekonomi Bakanlnn çok sayda tevik müracaat içerisinden son 19a kalan Siirt Bakr sahiplenerek arz güvenlii, stratejik ürün güvenlii ve bölge insanlarnn istihdam ve ekonomiye katk amaçlyla yatrmcnn ne kadar yannda olduunu gösteriyor. Özellikle bölge insan, kenetlenerek bu proje için youn çalmalarda bulunuyor. Bu sinerjinin bayraktarln da AK Parti Siirt Milletvekili Prof. Dr. Yasin Aktay yapyor. deerlendirmesinde bulundu.

Ana Sayfaya Git