Sur esnafı için "site" kuruluyor

PKK'lı teröristlerin saldırıları nedeniyle iş yerlerini uzun süre kapalı tutmak zorunda kalan ve büyük mağduriyet yaşayan Sur esnafı, devlet desteğiyle 379 dönümlük arazi üzerine kurulacak "Surkent Toptancılar Sitesi"nde huzurla çalışacak.

Haberler 05.05.2017 - 07:49 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

PKK mensuplarnn saldrlar nedeniyle uzun süre i yerlerini açamayan ve büyük maduriyet yaayan Diyarbakrn Sur ilçesi esnaf için devlet desteiyle 379 dönümlük arazi üzerinde Surkent Toptanclar Sitesi kurulacak.

Sur Adamlar ve Toptanclar Derneinin (SDER) giriimleri sonucu, Balar ilçesi yeni havaliman karsndaki 379 dönümlük hazine arazisi, Surkent Toptantclar Sitesinin kurulmas için hibe edildi.

TOK tarafndan yaplarak 10 yllk ödeme planyla Sur esnafna teslim edilecek sitenin, yaklak 1,5 ylda tamamlanmas planlanyor.

Terör saldrlarnn ardndan uzun süre i yerlerini açamayan Sur esnaf yeni i yerlerine kavuacak olmann mutluluunu yayor.

SDER Bakan ükran Ylmaz, ilçe esnafnn terör saldrlar nedeniyle çok zor zamanlar geçirdiini söyledi.

Terör saldrlarndan dolay i yerlerini açamayan baz esnafn ticari hayatna son verdiini anlatan Ylmaz, yaananlarn ardndan, tekstil, ayakkab, züccaciye, hrdavat ve giyim üzerine çalan 250 esnafla SDERi kurduklarn, zaman içinde de 560 üyeye ulatklarn dile getirdi.

Amaçlarnn Surda faal olan tüm esnaf ilçeden çkarp, ticari hayatlarna daha rahat devam edebilecekleri bir cazibe merkezine yerletirmek olduunu bildiren Ylmaz, öyle devam etti:

Allah raz olsun devletimiz 379 dönüm araziyi bize hibe etti. Alan TOK yapacak ve 10 yl cüzi miktarda taksitle bize satacak. Surda kalan i yerlerinin çou kirac, genelde vakflar esnaf olmak üzere. Mülk sahibi olanlar orada perakende ubelerini devam ettirecek, toptan ubeler çkacak. Ön protokolü Valimiz Hüseyin Aksoy ve Büyükehir Belediye Bakanmz Cumali Atilla ile imzaladk. Sondaj ve imar çalmalarmz balad. Toplamda 442 i yerimiz olacak, her biri üç katl. Üç etaptan balyor. 100-200 ve 300 metrekare eklinde olacak.

Kurulacak site sayesinde ilçedeki isizliin de azalacana iaret eden Ylmaz, i yerlerinin alt katlarnda imalathanelerin olacan, bunun da istihdam yaratlmasn salayacan aktard.

Artk gidip batdan mal alp getirip burada sadece bayiliini yapmaktansa üreten bir ehir olalm istiyoruz. malathane dediimiz zaman da en önemlisi isizlik azalm olacak. Hedefimiz 5 ile 7 bin aras bir istihdam salayabilmek. diyen Ylmaz, ilçeye kamyonet ve büyük araçlarn giremediini, bu nedenle esnafn madur olduunu, site ile bu skntnn da önüne geçeceklerini kaydetti.

- Eski ticari hayatmz yakalayacaz

Ylmaz, unlar kaydetti:

Son yaanan terör olaylarndan sonra Dou ve Güneydou Anadoludaki müterileri Sura getiremiyorduk. Biz sadece Diyarbakr ile snrl deiliz. Biz Bat, Dou ve Güneydou Anadolu arasnda bir köprüyüz. ran, Irak ve Suriyenin bir kesimine mal satan, ticaret yapan esnafmz var. Surdaki terör olaylarndan dolay müterilerimizin birçounu Gaziantep, stanbul ve Bursaya kaptrdk. Projemiz hayata geçerse inallah tekrardan eski ticari hayatmz yakalayacaz.

Ylmaz, projenin ihale sürecinde olduunu belirterek, en geç 1,5 yl içinde i yerlerinin esnafa teslim edileceini bildirdi.

- SDER bir umut olarak dodu

Surdaki Bereket Handa i yeri bulunan 20 yllk esnaf Hasan Kayalar da ilçedeki olaylar nedeniyle ilerin bitme noktasna geldiini söyledi.

Van, Bingöl, Mu, Elaz, Siirt ve rnaka ürün sattklarn anlatan Kayalar, ilçe esnafnn terör dnda da skntlar bulunduunu, bunlarn banda da trafiin geldiini belirtti. Kayalar, öyle konutu:

Dükkanlarmzn dar oluu nedeniyle ekstradan ambar tutmamz da büyük bir maliyete neden oluyor. Bir toptanc esnafnn kazanc yüzde 15 civarnda iken bizim kazancmzn yüzde 10u giderlere gidiyor. SDER bize bir umut olarak dodu. Bir an önce buralardan çkp özlemle beklediimiz devasa yerlerimize geçersek hem beklentimiz hem de isizliimiz çözülür. Hep birlikte ayn yerde olduumuz zaman mutlaka çevre illerden gelen insanlar daha geni ve daha güvenli bir yere geldiklerini hissedecekler. Yaadmz sorunlar da büyük ölçüde azalm olacaktr.

Esnaf Hamza Düünceli de tekstil imalatyla ilgilendiklerini, i gücü ve eleman noktasnda sknt yaadklarn anlatt.

yerleri dar olduu için ürünlerini tam olarak sergileyemediklerini belirten Düünceli, Büyük bir i yerine geçmeyi istiyoruz. Yaplacak site sayesinde ehir kalabalndan kurtulacaz, büyük dükkanlar olacak, otopark sknts yaamayacaz. Ürünlerimizi rahat bir ekilde götürüp getirebileceiz. Türkiyenin birçok yerinde Diyarbakrda imalat yapldn kimse bilmiyor ama SDER tantld, reklam yapld zaman buraya gelmeye balayacaklar. dedi.

Ana Sayfaya Git