Sur tarihi dokuya göre yükselecek!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, bölücü terör örgütünün vatandaşların evlerini harap hale getirdiği Doğu Anadolu ve Güneydoğu bölgelerinde yeni konutların yapımının tüm hızıyla sürdüğünü belirtti.

Haberler 28.12.2016 - 09:05 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrn çölgüzeli ve Üçkuyular mevki ile rnakn Silopi ve dil ilçelerinde ortalama 2-4 ay içerisinde terör maduru vatandalarn yeni evlerine kavuacan söyledi.

Özhaseki, terörün tahrip ettii Dou ve Güneydou Anadolu bölgelerinde yürütülen ina ve ihya çalmalarnn son durumuna ilikin bilgiler verdi.

Terör nedeniyle bölgede 30 binin üzerinde konutun tahrip edildiini anmsatan Özhaseki, Her bir evi adeta çatma alanna çevirdiler. Sonra da terk ederken evlerin içerisine bomba düzenekleri koyarak bu evleri patlattlar. Bütün bunlarn ykmlar, tanmas epey zaman ald. dedi.

Özhaseki, Nusaybinde 2 mahallenin tuzaklanm olabilecek bombalar nedeniyle halen ina çalmalarna açlamadn belirtti.

Terörden etkilenen bölgelerin altyapsyla ilgili, su, kanal, artma tesisleri gibi çalmalara baladklarn aktaran Özhaseki, imar planlarna uygun ekilde konutlar ina ettiklerini dile getirdi.

Bakan Özhaseki, birçok yerde konut inaatlarnn baladn vurgulayarak, öyle konutu:

naatlar devam ediyor ve bir ksm yerlerde de evleri teslim edecek duruma gelmek üzereyiz. Mesela Sur içerisinde deil ama Silopide, dilde 3-4 ay içerisinde vatandan evlerini verebilecek duruma gelebiliriz. Cizrede inaatlarmz devam ediyor, Nusaybin ve Yüksekovada yeni yeni ihaleler yaplyor, alanlar yeni belirledik orada da en geç bir sene içerisinde evi yklan vatandalarn evlerini verebilecek duruma geliyoruz. çok hzl hareket ediyoruz, ükürler olsun.

Baz ilçelerde de evleri teslim edecek duruma gelmek üzere olduklarna iaret eden Özhaseki, Mesela Diyarbakrda Üçkuyular ve çölgüzel Mevkisinde eer bir vatanda urda evim ykld diyorsa bir iki ay içerisinde evini verebilecek duruma geldik. 2 art 1, 3 art1, 4 art 1 o kadar çok ev yaptk ki onlarn evlerini çok rahat teslim edebiliriz bir iki ay içerisinde. açklamasnda bulundu.

- Geleneksel Diyarbakr evlerinin inaat balyor

Diyarbakrn Sur ilçesinde yaplan çalmalara ilikin de bilgi veren Özhaseki, Surun Koruma Amaçl mar Plan içerisinde yer aldna dikkati çekti.

Özhaseki, Surda bin 200ün üzerinde tescilli eser olduuna iaret ederek, sözlerini öyle sürdürdü:

Bu eserlerin her birinin korunmas icap ediyor. imdi o eserlerden teröristlerin yakp yktklar, içerisini talan ettikleri bütün camiler, kiliseler, hanlar, hamamlar hepsi restore ediliyor. naatlar balad, birkaç ay içerisinde bütün tarihi eserler yaplr orada. Ayrca altyap, su, kanal gibi hizmetlere baladk. çünkü onlar da tahrip olmu vaziyetteydi. Sonra Sur içerisinde bir yol var onu tamamlamaya çalyoruz. Özellikle geleneksel Diyarbakr evlerini yeniden ihya edecek projeler bitti, bir ksmnn temelini de sene bandan sonra atacaz. Zannedersem yln ikinci haftas içerisinde yüzlerce Diyarbakr evinin, ta kaplama, ahap ta karm bildiimiz o avlulu Diyarbakr evlerinin inaatna balyoruz. Bütün bunlarn projelerini de bitirdik.

- Sokak salklatrma projelerini bir yl içerisinde bitiririz

Bakan Özhaseki, Hazreti Süleyman Camisi çevresindeki 110 dönümlük alanda rekreasyon ve yeil alan düzenlemesine balayacaklarna belirterek, Vatandalarn gelip oradaki kabirleri ziyaretini, ibadetini yapabilecekleri mükemmel bir ortama kavuturuyoruz. Sonra yllardan beri konuulur ama yaplmaz Dicle Vadisi Projesi var. 320 dönümlük bir arazi üzerinde, orada yeil alan, kafeler, restoranlar, içerisinde ibadet yerleri, yürüyü yerleri, kamelyalar... Bunlara balyoruz. Surun her bir tarafnda ie baladk. bilgisini paylat.

Surda Gazi ve Melik Ahmet caddelerini de batan sona yenileyeceklerini ve sokak salklatrma yapacaklarn anlatan Özhaseki, caddede bulunan dükkanlar ahap ve bir takm ta kaplamalarla k bir hale getireceklerini bildirdi.

Mehmet Özhaseki, Sokak salklatrma projelerini bir sene içerisinde bitiririz, seneye bile kalmaz. Bütün dükkanlar elden geçirmi oluruz. Hasarl olan evlerin yerine zararlarn karlayacamz evleri zaten imdiden vermeye balyoruz, orada da bir sorun yok. Hazreti Süleyman Camii ve çevresindeki rekreasyon alannn da birkaç ay içerisinde ileri bitmi olur ancak Surun mükemmel hale gelmesi, içerisindeki geleneksel Diyarbakr evlerinin yaplmasna bal. Bu evlerin yapm biraz zaman alacak. Buna biraz zaman vermek gerekebilir diye düünüyorum. ifadelerini kulland.

- Evin bedelinin yüzde 12sini de eya bedeli olarak ödüyoruz

Sur içerisinde vatandalara hasarlarnn giderilmesi noktasnda deiik alternatifler sunduklarn aktaran Özhaseki, Yani bir vatandan evi yklmsa ona, Sana ykm bedelini verelim, istersen plana uygun olarak git Diyarbakr evlerini kendin yaptr. diyoruz. Yok Ben bununla uraamam, projeler, çizimler, kuruldan geçme, sonra inaatlarla kim uraacak ben yapamam. diyorsan paran verelim. Yok, Para da istemem bana dardan ev ver. diyorsan, TOK marifetiyle yapm olduumuz evlerden teslim edelim. diye vatandalara orada teklifte bulunuyoruz. Ayrca bütün evlerin içerisinde eyalarn da birçou gittii için, evin bedelinin yüzde 12sini de eya bedeli olarak ödüyoruz. eklinde konutu.

Özhaseki, Surun tamamnda bir çatma yaanmadn anmsatarak, Bir yarsnda yaand. O yarsnda da yklan evler belli, orada birkaç bin tane geleneksel Diyarbakr evi yaplacak. dedi.

- Terör örgütü hala kara propaganda peinde

Bölgelerde vatandala uzla salanmas amacyla açlan irtibat ofisleriyle ilgili de bilgi veren Bakan Özhaseki, Vatanda kendi haline braktnzda bizim yaptmz evlere ve ortamlara çkabilmek için can atyorlar adeta. Fakat terör örgütü orada hala kara bir propaganda peinde. çoundan vekalet alyor, davalar açmaya çalyor, yaptmz ileri durdurmaya çalyor. diye konutu.

Örgütün sözcüsü avukatlarn, vatandalara Sakn raz olmayn, anlamayn, paranz isteyin diyerek, paralarnn yüzde 25-30u üzerinden anlama yaptn dile getiren Özhaseki, bu yüzden srarla para vermediklerini, daha zor bir yolu tercih ederek, vatandalar planlar yaplm, site içerisindeki evlere tayarak, daha medeni bir ortama kavuturmaya çaltklarn söyledi.

çevre ve ehircilik Bakan Özhaseki, devletin bir yandan terörle mücadele ederken, bölgede yaayan vatandalarn zararn, hasarn giderecek, yaralar saracak merhametini, efkat yüzünü gösterdiini, bunun önümüzdeki dönemde de devam edeceini kaydetti.

Ana Sayfaya Git