Sur'da ne değişiyor!

"Proje alanının merkezinde yüz binlerin ziyaret ettiği, kentin en karakteristik yapılarından Hazreti Süleyman Camisi ve Sahabeler Türbesi var. Buraları mimari açıdan da eşsiz bir eser olan yapıya hak ettiği saygıyı göstermek adına bir kentsel odak olarak düzenledik"

Haberler 31.03.2017 - 09:16 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Babakanlk Toplu Konut daresi (TOK) Bakan Ergün Turan, Diyarbakrn Sur ilçesi için hazrladklar peyzaj projesini kapsayan alann merkezinde kentin en karakteristik yaplarndan Hazreti Süleyman Camisi ve Sahabeler Türbesinin olduunu belirterek, Buralar mimari açdan da esiz bir eser olan yapya hak ettii saygy göstermek adna bir kentsel odak olarak düzenledik. dedi.

Turan, dar gelirli vatandalar konut sahibi yaparken, sosyal alanlar ve yeil alanlar oluturmaya da devam ettiklerini belirtti.

Diyarbakrn Sur ilçesinde 110 bin metrekarelik yeil alan yaptklarn söyleyen Ergün Turan, Sur ilçesi hem Diyarbakr, hem ülkemiz hem de tarihi açdan önemli bir yerdir. Suriçine deer katacak, bölgeyi rahatlatacak önemli bir peyzaj projesini ina ettik. Bu alann büyüklüü 110 bin metrekaredir. lk etapta yaklak 35 bin metrekarelik alanda peyzaj projesini gerçekletirdik. diye konutu.

Suriçinin sit alan olduunu anmsatan Turan, tarihi dokunun korunmas gerektiini vurgulad.

Peyzaj projesini Surun tarihi dokusuna uygun planladklar belirten TOK Bakan Turan, dare olarak burada yaptmz projemiz ile bölgemiz rahatlayacak. Vatandalarmz yeil ve tarihi doku ile iç içe bir alanda sosyal yaamlarn sürdürecek. Burada tarihi dokuyu yeniden ihya ediyoruz. Projemiz tam olarak tamamlandnda kadim bir gelenekten gelen tarihi dokuyu gelecee tayacak. açklamasnda bulundu.

- Deerleri ön planda tutuyoruz

Yerel deerlerin ön plana çkarld, koruma kullanm deerlerini gözeten bir proje tasarladklarn belirten Turan, unlar söyledi:

Peyzaj projemizde bölgenin sahip olduu deerleri ön planda tutuyoruz. 9 bin yllk bir geçmie sahip bölge, tarihsel deerinin yannda Dicle Vadisi gibi Güneydou Anadolu Bölgesinin en önemli ekolojik koridorunun özel bir parças konumunda. Proje alannn merkezinde yüz binlerin ziyaret ettii, kentin en karakteristik yaplarndan Hazreti Süleyman Camisi ve Sahabeler Türbesi var. Buralar mimari açdan da esiz bir eser olan yapya hak ettii saygy göstermek adna bir kentsel odak olarak düzenledik. çkale Vadisini, balkonlu ve setli olarak düzenlenen meydan, Dicle havas ve manzarasyla, kentin sahip olduu tarihi, kültürel ve ekolojik zenginlik hakknda farkndalk yaratacak ekilde özel bir platform olarak kurguladk.

Proje alanna komu olan Dicle Vadisinin flora ve fauna açsndan bölgeye has türlerin yaama alan olmasnn, projeye özgün bir nitelik kazandrdn vurgulayan Ergün Turan, çkale Vadisini, tasarm açsndan Diyarbakr kent bütünü içinde birincil potansiyel olarak deerlendirerek, doal ve tarihi deerleri ile kentsel kimliini ön planda tutan bir yaklamla tasarladk. çalmada, proje alannn en yaln ekliyle kent yaamna sunulmasn, temel ilke olarak benimsedik. Seyir balkonu ve gezinti parkuru gibi tüm açk alan bileenleri, yaya dostu ve engelli vatandalarn kolaylkla eriebildii nitelikte, arazinin doal yaps korunarak düzenlendi. Tarihi yaplar ile beraber, alandaki mevcut yetikin aaçlar ve doal kayalk yüzeyler bütünüyle korundu. eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git