"Sur'da, TOKİ'nin çalışmaları önümüzdeki ay tamamlanacak"

AK Parti Çevre Şehir ve Kültürden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Çiğdem Karaaslan, PKK terör örgütünün harabeye çevirdiği Diyarbakır'ın Sur ilçesindeki konut ihtiyacı bulunduğunu belirterek, "TOKİ'nin çalışmaları gelecek ay tamamlanarak, teslimleri yapılacak." dedi.

Haberler 28.12.2016 - 09:07 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrn Sur ilçesine geçen hafta cuma günü gerçekletirdii ziyareti deerlendiren Karaaslan, Dört bir koldan Sur yaralar sarmak üzere yeniden ina ediliyor. Yerinde görmek, bilgi almak üzere Surdaydk. ifadesini kulland.

Surun kalbi olarak nitelendirilen Gazi Caddesinde hzl bir dönüüm yaandn kaydeden Karaaslan, yerel malzemeler kullanlarak, sokak cephelerinin tekrar düzenlendiini belirtti.

Yklan 6 mahallede yaplacak çalmalarda önemli bir aama kaydedildiini aktaran Karaaslan, bir taraftan TOKnin dier taraftan da Kültür ve Turizm Bakanlnn yapt çalmalara deindi.

- Acele kamulatrmaya yönelik tepki almadk

Bakanlar Kurulunun Diyarbakr merkez Sur ilçesi için ald Acele kamulatrma kararna kar vatandalardan herhangi bir tepki almadklarn belirten Karaaslan, aksine çalmalarn yolunda gittii, vatandalarn memnuniyetlerine ilikin olumlu tepkilerini paylatklarn vurgulad. Acele kamulatrma kararnn ilerin hzl yürümesine yönelik alnm bir karar olduunu kaydeden Karaaslan, Sahada hiçbir tepkiyle karlamadk. Tam tersine beklentilerin artmasyla karlatk. diye konutu.

- Dünyaya örnek olacak çalma

Vatandalara Sur maduru denilmesini doru bulmayan Karaaslan, Onlar Surun maduru deil. Sur madur etmedi kimseyi. Terör madur etti. Terörden dolay çok büyük maduriyet yaad, özellikle Diyarbakr halk ve Sur içi. Biz maduriyetlerin biran önce yara derinlemeden önlemini alarak, hayata geçirme noktasnda bir irade gösterdik. deerlendirmesinde bulundu.

Surda Türkiye deil dünyaya örnek olacak bir çalmay hayata geçireceklerini vurgulayan Karaaslan, koruma amaçl imar plann merkeze alarak, Suru özellikle yklan bölgeler bata olmak üzere yeniden ina edeceklerini kaydetti.

Karaaslan, bilinen anlamda bir kentsel dönüüm projesi ya da konut projesi olmadna dikkati çekerek, Surda yaplan tamamen tarihi yap korunarak, oradaki yaanmlklarn muhafaza edildii, gelecek nesillere medeniyetler ehri kimliini tayabileceimiz bir proje yapmak. ifadelerini kulland.

- Yeni tevikler açklanacak

Tarihi dokuya sadk kalnarak, yeni bir doku üretileceini anlatan Karaaslan, Biz orada yok farzederek, yeni bir çalma yürütmüyoruz. Tamamen tarihten, Diyarbakrn geçmiinden, insanlarn yaanmlklarndan referans alarak bu çalmay hayata geçiriyoruz. dedi.

Hükümetin bir Diyarbakr hayali olduunu ifade eden Karaaslan, Bölge üzerinde bir büyüteç tutmu durumdayz. nallah röntgeni çektik. Sorunlar tespit ettik. Bütün bu sorunlar çözmeye yönelik stratejiler gelitirdik. deerlendirmesini yapt.

Babakan Binali Yldrmn açklad tevikler dnda yeni teviklerin de açklanacan bildiren Karaaslan, Biz istiyoruz ki, Diyarbakrda bir anne çocuunu ie, okula gönderdiinde, geleceiyle ilgili en ufak bir endie duymasn. diye konutu.

Karaaslan, unlar söyledi:

Biz terörü hayatmzdan çkaracaz. Biz terörü, hayatn her alanndan çkaracaz. Fikrini çkaracaz. Onun verdii bütün fiziksel alandaki tahribat hayatmzdan çkaracaz. Onun yerine yenileri koyacaz. Onun yerine daha güzel birikimlerimizi koyacaz. Yolumuza hep birlikte böyle devam edeceiz.

- Önümüzdeki ay tamamlanacak

Surda konut ihtiyacna da dikkati çeken Karaaslan, Bununla ilgili TOKnin yapm olduu çalma ksa bir zaman içinde neticelenecek, bitecek ve teslimleri yaplacak. nallah önümüzdeki ay içinde bunu gerçekletireceiz. dedi.

Karaslan, Surun 6 mahallesinde yaplann özel bir çalma olduunu, o nedenle ne zaman tamamlanacan söylemenin doru olmayacan belirtti.

Gazi Caddesinde yaplan çalmann sahada görülebilir düzeyde olduunu aktaran Karaaslan, bir taraftan da çkalenin etrafnda bir kültürel peyzaj düzenlemesi alannn yapldn bildirdi.

Diyarbakrda proje ofisleri kurulduunu anmsatan Karaaslan, u görülerini paylat:

Aklnda sorusu olan çözemeyen herkes için effaf bir ekilde herkes için bütün bu yollar açk. Gidip herkes bilgi alabilir. Öneri getirebilir. Böyle effaf olarak yürüttüümüz, vatandalarmzla koordineli olarak yürüttüümüz bir çalma bu.

Ana Sayfaya Git