Susam hasadı

Hakkari'nin Irak sınırındaki Çukurca ilçesinde çiftçiler, mayıs ayında geleneksel yöntemlerle ektikleri susamları imece usulüyle hasat ediyor.

Haberler 07.10.2019 - 10:00 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Hakkarinin çukurca ilçesinde çiftçiler, imece usulüyle hasat ettikleri susam tahine dönütürerek Türkiyede birçok il ile ran ve Iraka gönderiyor.

Verimli topraklarnda nar, çeltik, incir ve Trabzon hurmas gibi ürünlerin yetitii Irak snrndaki çukurcada üretilen susam ilçenin ekonomisine katk sunuyor.

Mays aynda bir araya gelen çiftçilerin el birliiyle yaklak 100 dönüm alana ektii susamn hasadna baland.

Köprülü köyünün çimenli Mahallesinde, günün ilk klaryla tarlalara giden çiftçiler, maystan bu yana özenle baktklar susam olgunlatktan sonra imece usulüyle hasat ediyor.

Oraklarla yaplan hasat sonunda susamlar balyalar halinde günete kurutan çiftçiler, kuruduktan sonra bitkisinden ayryor.

Elde edilen susamlar ta deirmende tahine dönütüren çiftçiler, kendi imkanlar ya da çukurca Kaymakaml bünyesinde kurulan Zap markas adyla Türkiyede birçok il ile ran ve Iraka gönderiyor.

- Katk maddesi olmadan üretiyoruz

çiftçilerden Kemal Demir, ilerinin zor fakat keyifli olduunu söyledi.

Ektikleri susam imece usulüyle hasat ettiklerini anlatan Demir, Köylüler olarak hasat döneminde bir araya gelerek oraklarla susamlar biçiyoruz. Güzel bir yardmlama örnei oluyor. Sonbahar yamurlar gelmeden hasat yaplyor. Susamlarmz tamamen doaldr. Hiçbir katk maddesi ya da gübre kullanmadan doal olarak üretiyoruz. diye konutu.

Mikail Demir de ilçenin topraklarnn verimli olduunu, susam dnda da ürünler yetitiini belirtti.

Susamn ilçenin ekonomisine önemli katk sunduunu aktaran Demir, Hasat ettiimiz susamdan tahin yapyoruz. Tahin için Irak, ran ve Türkiyenin deiik illerinden sipari alyoruz. imdi susamlarmz biçiyoruz. Otu ile susam ayrdktan sonra kurutup ocak ve ubat aynda deirmene götürerek tahinimizi üreteceiz. eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git