Susuzluktan 40 bine yakın hayvanla göç ettiler

Çermik ilçesine bağlı Örenkuyu’da köylüler, hayvanları telef olmaya başlayınca çareyi göç etmekte buldular.

Haberler 11.08.2018 - 09:07 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrn çermik ilçesine bal Örenkuyuda susuzluk nedeniyle zor günler geçiren köylülerin yüzde 80i çareyi 40 bine yakn hayvan ile birlikte Erzurum yaylalarna göç etmekte buldu. Köyde kalan bine yakn hayvan için de 10 gün yetecek su olduunu dile getiren köylüler su sorununun çözülmesini istiyor.

çermik ilçesine bal Örenkuyuda hayvanclkla uraan ve 40 bine yakn kaytl küçük ve büyükba hayvan bulunan köylüler susuzluktan dolay zor günler geçiriyor. Hane says artnca kendileri için bile içme suyu bulmakta zorlanan köylüler, hayvanlar için de su bulmakta zorlanyor. Mera skntsnn yanna susuzluk da eklenince çareyi hayvanlarn Erzurum yaylalarna götürmekte bulan köylüler, içme suyunu köye 2 kilometre uzaklkta bulunan kuyudan temin ediyor. Köyde kalan bin civarnda hayvana da 10 gün yetecek su kaldn, suyun scak ve kirli olduunu ifade eden köylüler, bu suyu içmek zorunda olan hayvanlarn da hastalktan telef olmaya baladn dile getirerek, yetkililerin bu soruna çözüm bulmasn istiyor.

Köyde kalan hayvanlar için 10 gün yetecek su var

Büyükba hayvanclkla uratn belirten eyhmus Polat, köyde hayvanlar için 10 gün yetecek su kaldn belirterek, Kuyudan su çekiyoruz. Ufak bir gölet var. nekler oradan su içiyor. Burada su olmad için hayvanlarmz Erzuruma gönderdik. Yazn da buras scak. 40 bine yakn hayvan gönderdik dedi.

Köyde yaklak bine yakn hayvan kaldn ifade eden Sedat çelik de, Su en çok 10 gün dayanr. Karazerk diye bir hastalk var. O hastala yakalanp ölürler yava yava. ki üç tanesi öldü. En son 2 sene önce büyük sondaj yapacaklard. Ne gelen oldu ne de giden diye konutu.

Mehmet Emin Polat ise köyde kalan hayvanlarn içtii suyun da scak olduunu ve hastalandklarn aktararak, yetkililerden bu soruna çözüm bulmasn istedi.

Mahmut Demir, köyün eskiden 50 hane olduunu ve hane says arttkça su sorununun büyüdüüne dikkat çekerek, imdi 110 hane var. Siverekten tankerle su getiriyoruz. Kuyuya brakyoruz. Bu konuda devletten yardm istiyoruz ifadelerini kulland.

Ayegül Polat da köydeki kadnlarn çamar makinalarna suyu elle doldurduklarn kaydederek, Her zaman su sorunu yayoruz. Su sorunumuzun çözülmesini istiyoruz ifadelerinde bulundu.

Köy nüfusunun yüzde 80i Erzurumda

Köy nüfusunun yüzde 80inin susuzluktan dolay Erzuruma gittiini vurgulayan Muhtar Sadk Aslan, unlar kaydetti:

Yetkililere birkaç sefer bavurduumuz halde bir türlü çözüm bulunmad. Geçen sene gelen sondaj geri gitti. Millet perian olmu durumda. 40 bin civarnda hayvanmz var. O hayvanlarn 39 bine yakn uan Erzuruma gitmi. Baka da yapacaklar bir ey yok. 350 ile 400 metre arasnda su çkar dediler. Onu da bir türlü gelip sondaj vurmadlar. Burada kalan hayvanlarn çou telef oluyor, hastalanyor. Lavabo, banyo ihtiyaçlar için tankerlerle su getirmek zorunda kalyoruz. Köylü çok madur durumda. nsanlar doru dürüst temizlenemiyor, ykanamyor.

Ana Sayfaya Git