SÜTAŞ yatırımı Doğu'da hayvancılığı canlandıracak

SÜTAŞ tarafından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çağrısı üzerine Bingöl'de kurulacak Entegre Teknik Hayvancılık ve İmalat Sanayi, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde hayvancılığa can suyu olacak.

Haberler 22.05.2018 - 08:55 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Proje Bazl Tevik Sistemi kapsamnda devlet yardmyla merkeze bal çeltiksuyu ve Sarçiçek köyleri arasnda çalmalarna balanlan, 2 yl sonra da üretime geçmesi planlanan tesisle bin 12 kiiye i imkan, bölgeden süt almyla da 5 bin üretici aileye katk salanacak

SÜTA Yönetim Kurulu Üyesi lhan l 10 bin ba damzlktan alnacak yavrularla her yl 15 milyon dolar tutarnda damzlk, 4 milyon dolar tutarnda ise besi hayvan ithalat önlenecek. Böylece yatrmmzn ülkemiz cari açnn finansmanna her yl 99 milyon dolar tutarnda bir katk salamas planlanyor

Bingöl Damzlk Sr Yetitiricileri Birlii Bakan Doan Koç Bingölde bo tarla kalmayacak. Bu yatrmn gelmesiyle hem bitkisel hem de hayvansal üretim artacak

BNGÖL - SÜTAn Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann çars üzerine Bingölde kuraca Entegre Teknik Hayvanclk ve malat Sanayi, Dou ve Güneydou Anadolu bölgelerinde hayvancl canlandracak.

Proje Bazl Tevik Sistemi kapsamnda desteklenen 19 firma arasnda yer alan SÜTA tarafndan Bingölde merkeze bal çeltiksuyu ve Sarçiçek köyleri arasnda yaplmas ve 2 yl sonra da üretime balamas planlanan tesis, dorudan yüzlerce, dolayl olarak da binlerce kiiye istihdam salayacak.

Bakanlar Kurulunun, kentte gerçekletirilecek yatrma proje bazl devlet yardm verilmesine ilikin karar, Resmi Gazetenin dünkü saysnda yaymland.

Babakan Binali Yldrmn dün Bingölü ziyaretinde vatandalara bu karar müjdelemesinin ardndan söz konusu bölgede i makineleriyle çalmalara baland.

Geni yayla ve meralaryla geçmite Türkiyenin canl hayvan deposu olarak bilinen Bingölde 733 milyon 709 bin lira yatrm bedeli ile faaliyete geçecek entegre tesis, hayvancla can suyu, besiciye de umut oldu.

- Günlük bin 63 ton süt ilenecek, 80 ton gübre üretilecek

SÜTA Yönetim Kurulu Üyesi lhan l, A SÜTA olarak misyonlarnn çiftlikten sofralara süt deer zincirini ve bize emanet edilen kaynaklar en verimli ekilde yönetip gelitirmek olduunu söyledi. l, bu dorultuda, çiftlikten Sofralara Entegre Modeli ile ineklerin beslendii ottan, sofralara ulaan süt ve süt ürünlerine kadar tüm süreci titizlikle yönetmeyi hedeflediklerini ifade etti.

l, süt toplama, yem, ham madde temini ve mamul sevkiyat için 150 araç, süt ürünleri sat ve datm için 635 aracn çaltrlacan anlatt.

- Cari açn finansmanna her yl 99 milyon dolar katk

Bu yatrmn hem isizliin azalmasna hem de cari açn finansmanna katk salayacana dikkati çeken l, 10 bin ba damzlktan alnacak yavrularla her yl 15 milyon dolar tutarnda damzlk, 4 milyon dolar tutarnda ise besi hayvan ithalat önlenecek. Ayrca 6,4 megavat kapasiteli biyogaz ve elektrik üretim tesisi ile Yenilenebilir Enerji Kaynaklar (YEKA) kapsamnda 5 milyon dolar tutarnda doalgaz tüketimi ikame edilecektir. Yaplacak yatrmla Ortadou ve Körfez ülkeleri, Türki Cumhuriyetler ile ran, Rusya ve Azerbaycan gibi ülkelere ylda 75 milyon dolar ihracat yaplmas hedeflenmektedir. Böylece yatrmmzn cari açn finansmanna her yl 99 milyon dolar tutarnda bir katk salamas planlanyor. ifadelerini kulland.

- Hem bitkisel hem de hayvansal üretim artacak

Bingöl Damzlk Sr Yetitiricileri Birlii Bakan Doan Koç da bölgede hayvancln SÜTA ile yeniden canlanacan söyledi.

SÜTAn sadece Bingöle deil, çevre illere de büyük katksnn olacan belirten Koç, Bin kiiye yakn istihdam var. Bölgemizin sanayicisi ve üreticisi için büyük bir verim olacan düünüyorum. Bu yatrmn gelmesiyle hem bitkisel hem de hayvansal üretim artacaktr. çünkü sadece süt üretilmeyecek, bunun yannda besi hayvan da yetitirilecek. Hayvancln tekrar eski günlerine döneceine inanyorum. dedi.

çeltiksuyu köyü muhtar Yüksel Gürdeir de yatrmn Türkiye ve Bingöl için hayrl olmasn diledi.

Ana Sayfaya Git