'Suya göre tarım' yapılacak, fazla su tüketiminin önüne geçilecek

Bakan Pakdemirli, sulama sistemlerinin modernizasyonuna daha fazla ağırlık verilip, "suya göre tarım" yapılacağını belirterek, "Su tasarrufu sağlayan modern sulama yöntemlerinin yaygınlaştırılması için çalışmalara hız verdik." ifadelerini kullandı.

Haberler 15.09.2021 - 06:26 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Tarm ve Orman Bakanlndan yaplan açklamaya göre, iklim deiiklii ve kurakln olumsuz etkilerini azaltmak üzere tarmda su kullanm yeniden düzenleniyor.

Yeralt sularnn yetersiz seviyede ve su ksdnn olduu havzalar belirleyen bakanlk, buralarda su tüketimi yüksek msr gibi ürünler yerine, su tüketimi az olan bitkileri yaygnlatracak tedbirler ald.

Açklamada görülerine yer verilen Tarm ve Orman Bakan Bekir Pakdemirli, 1inci Su uras kapsamnda gerçekletirilen çalma grubu toplantlarnda tarmsal sulamada yeni destek ve yöntemler önerildiini bildirdi.

Sulama sistemlerinin modernizasyonuna arlk verilerek, suya göre tarm yaplacan vurgulayan Pakdemirli, unlar kaydetti:

klim deiiklii ve kuraklk koullarn dikkate alarak su tasarrufu salayan modern sulama sistem ve yöntemlerinin yaygnlatrlmas için çalmalara hz verdik. Yeralt su kullanmn azaltmaya ve daha az su tüketen bitkilerin üretimini artrmaya yönelik destekleme modelleri oluturuluyor. Su ihtiyac fazla olan havzalarda, yüksek su tüketen ürünlerin ekiminden kaçnmak gerek. Yörelerin iklimsel koullarna uygun, daha az su tüketen ürünler tevik edilecek.

Teknoloji ve inovasyon öncelii

Pakdemirli, sulama suyunda tasarruf tedbirlerini almaya devam ettiklerine dikkati çekerek, Tarla içi gelitirme hizmetlerinin yerine getirilmesi gibi sulama açsndan önemli altyap çalmalarnn tamamlanmas ve kapal sulama sistemlerine geçile birlikte sulama suyunda çok yüksek düzeyde tasarruf salanacak. deerlendirmesinde bulundu.

Arazi toplulatrma projelerinin sulama projeleriyle uyumlu ekilde yaplmasna devam edilmesi gibi uygulamalarn da su verimliliini artracana dikkati çeken Pakdemirli, öyle devam etti:

Borulu sistemler ve bu sistemlerle tasarlanan proje alanlarnda yamurlama ve damla sulama yöntemlerinin uygulanmas daha fazla alann sulanmasna imkan salayacak ve ilave sulanan alanlarla ulusal ekonomiye daha fazla katk sunulacak. Atmosfer-toprak-bitki ilikilerini devaml izleyerek çiftçiye sulama konusunda bildirimde bulunan akll tarm uygulamalarnn yaygnlatrlmas için çalmalar yapyoruz. Önümüzdeki dönemde tarmda suyun etkin kullanmna yönelik sulama yönetimi teknolojilerine öncelik verilecek. Teknoloji ve inovasyona ne kadar öncelik verirsek geleceimizi garanti altna alacak admlar süratle atm oluruz. Güçlü tarmsal Ar-Ge altyapmzla tarm konusunda imza projeler oluturacaz. Teknolojiyi kullanarak, verimlilik artrc önlemleri alp, vatanmzn suyuna sahip çkmaya devam edeceiz.

Bakanlk, daha önce su ksd olan tarm havzalarnda damla sulama yapmayan dane msr üreticilerine fark ödemesi destei verilmeyeceini, buna karlk bu havzalarda daha az su tüketen mercimek veya nohut yetitiren çiftçilere ilave yüzde 50 fark ödemesi destei, yem bezelyesi, fi, Macar fii, burçak ve mürdümük eken çiftçilere ise ilave yüzde 50 yem bitkileri üretim destei ödeneceini açklamt.

Ana Sayfaya Git