TİKAD: Türkiye'nin stratejik sektörlerini hızla korumaya alması gerek

Türkiye İşkadınları Derneği (TİKAD) Başkanı Nilüfer Bulut, "Dünya son yüzyılın en büyük insani krizini yaşarken, yeni yaşama modellerini de tartışmaya başlamıştır. Türkiye olarak bir yandan da, bu tartışmayı kendi mecralarımızda yapmaya, değerlendirmeleri ve tespitleri ortaya koymaya, çözümler önermeye başlamalıyız." ifadelerini kullandı.

Haberler 01.04.2020 - 10:39 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

TKADdan yaplan yazl açklamada görülerine yer verilen Bakan Nilüfer Bulut, küresel Koronavirüs salgnnn etkilerine ilikin deerlendirmelerde bulundu.

Salgnnn, ülkeleri kendi politikalarn yeniden gözden geçirmeye ittiini belirten Bulut, pandeminin, her devletin kendi mevcut yapsn yeniden deerlendirmesine, ulusal kaynaklarna geri dönme ve bir içe kapanma sürecini yaamasna neden olduunu aktard.

Belki bunun en çarpc örneinin, AB ülkesi olan talyann, yaad krizle tek bana mücadele etmek zorunda kalmas, AB devletlerinin bir anda snrlarn kapatarak, her birinin kendi krizlerine younlamalar olduunu anmsatarak, unlar kaydetti:

Küresellemeyi bir arada tutan ögelerin hzla krldna tanklk ediyoruz. Tüm devletlerin kendi vatandalarn ve ulusal ekonomilerini koruma refleksi verdiini gözlemliyoruz. Belirsizlik halinin yaratt tedirginlik mali politikalarda ve sermaye hareketliliinde de korumac kstlamalara neden oluyor. Özetle dünya son yüzyln en büyük insani krizini yaarken, yeni yaama modellerini de tartmaya balamtr.

Bu tartmaya ne ölçüde dahil olduunuz, bu dönüüme ne hzla ayak uydurduunuz, gelecek dönemde ne ölçüde güçlü ve söz sahibi olacanz da belirleyecektir. O nedenle, Türkiye olarak bir yandan da, bu tartmay kendi mecralarmzda yapmaya, deerlendirmeleri ve tespitleri ortaya koymaya, çözümler önermeye balamalyz.

- Bizi yeni yüzylda ticaret savalar bekliyor

Bulut, yeni yüzylda herkesi ticaret savalarnn bekledii deerlendirmesinde bulunarak, Türkiyenin stratejik sektörlerini hzla korumaya almas gerektiini aktard.

Tarm, hayvanclk, gda güvenlii, tüm tedarik zincirleri, lojistik, iletiim, enerji, salk, ulam gibi sektörlerin süratle yerli kaynaklarla güçlendirilmesinin artk tercih deil zorunluluk olduunu belirten Bulut, u ifadeleri kulland:

Yeni dünya düzeninde yerimizi alacaksak, teknolojik Ar-Ge hizmetlerinin ciddiyetle desteklenmesi, dijital dönüümün hzla yaygnlatrlmas, bunun için de insan kaynann en belirleyici unsur olduu anlalmaldr. Beeri sermayeye yatrm yapmak zorundayz.

Her ne yaparsanz yapn bunu insanlarla yapacaksnz, dolaysyla az önce belirttiim stratejik sektörlerin tümü için yetimi insan kayna biriktirmek zorundayz. Kodlama yapacak kii de, topra ekecek çiftçi de, sanayi de çalacak kalifiye insan gücü de bir ülkenin yaamas için hayati önemdedirler. Bu koronavirüs salgn bize uluslararas ibirliinin önemini bir kez daha kantlad, ancak dier yandan küresellemenin yaratt mecburiyetlerin ne denli sorunlar yaratabileceini de gösterdi.

Bulut, her devletin kendini koruma refleksini en üst perdeden göstermenin önemini, bu salgnla prova etmi olduunu hatrlatarak, yerli üretim an oluturma zorunluluuna, üretimde da bamlln tehlikesine atfta bulundu.

Acilen bu konuda tedbirler almak, yeni politikalar oluturmak gerektiini bildiren Bulut, u bilgileri verdi:

Artk dünya Kovid- 19 gerçeine göre yeni, bambaka raporlar hazrlayacaktr. Biz Türkiye olarak, corafi koullar itibariyle ansl konumda bir ülkeyiz, bunu deerlendirmeliyiz. En bata gda güvenlii konusu geliyor, tarmn desteklenmesi, yerli tohum çeitliliinin artrlmas, yerli üretimin çoaltlmas ve hiçbir tarm ürününde da baml olmamann yollar aranmaldr.

Su kaynaklarnn en kymetli kaynaklar olduu görülmeli, tüm su havzalar korumaya alnmaldr. Uluslararas ibirlikleri elbette gelitirilerek artrlacaktr, ancak uluslararas ticaret konusunun artk yeni kalplarla ele alnp yeniden ekillendirilmesi gerekir.

- Yaplacak yeni yatrmlarda, öncelik Türkiye olmal

Türkiyedeki i insanlarnn, bütün bu süreci iyi deerlendirmesi, doru gelecek projeksiyonlaryla çan ihtiyacna dönük yatrmlar yapmas ve yeni çalma kalplarn hayata geçirmesi gerektiini, eksikliklerini görüp önlemlerini almas gerektiini aktard.

Bulut, u deerlendirmelerde bulundu:

Örnein da baml olduu konular ne ise, yerli tedarik yoluna gitmeli, yerli tedarikçileri desteklemeli güçlendirmelidir. Ksa vadeli deil, orta ve uzun vadede geri dönüleri hesap etmesi gerekir. Dijital dönüümünü tamamlamal, mekandan bamsz çalma modellerini, yani insan odakl, bilgi odakl çalma modellerini biran önce hayata geçirmeye balamaldr. Bu kriz tüm dünya açsndan aslnda eksiklerini görme ve tamamlama için de test olmutur bir anlamda. Ben yaplacak yeni yatrmlarda, önceliin Türkiye olmas gerektiine inanyorum. Önce kendi ülkemizi kalkndrmaya öncelik vermeliyiz.

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoannn dün balatt Milli Dayanma Kampanyasna ilk günden verilen büyük destei hatrlatan Bulut, Bu, bizim zor günlerde birbirini kucaklayan, milli birlik ve beraberlik ruhuyla hareket eden bir millet olduumuzu gösteriyor. TKAD da bu kampanyann destekçisidir, i kadnlar olarak devletinin ve milletinin yanndadr. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git