Taşkınlara set "afetlere kalkan" oldu

DSİ tarafından 2003 yılından bugüne kadar inşa edilen 9 bin 894 koruma tesisiyle 3 milyon dekardan fazla alan taşkınlardan korundu.

Haberler 30.11.2019 - 12:16 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR-Tarm ve Orman Bakanl Devlet Su leri (DS) Genel Müdürlüü tarafndan son 17 ylda ina edilen 9 bin 894 tesisle 3 milyon dekar akn alann taknlardan korunmasn salanrken, gelecek yl da Meriç-Ergene ve Marmara Havzasna yönelik planlarn hazrlanmas kararlatrld.

DS tarafndan Dere Yataklar ve Taknlar ile Akarsu ve Dere Yataklarnn Islah konulu genelgeler çerçevesinde, üst ve alt havzada taknlarn önlenmesi ve zararlarnn azaltlmasna yönelik projeler yürütülüyor.

Suyun topland ksm olan yukar havzalardaki erozyonlarn, yerleim yerleri, taban tarm arazileri, depolama tesislerinde oluturaca zararlarn önlenmesine de yönelik çalmalar gerçekletiriliyor. Takn ve sellere kar önleyici ve koruyucu tedbirler için takn tehlike haritalar hazrlanyor.

Bu çalmalar sonucu, 2003ten bugüne kadar ina edilen 9 bin 894 tesisle 3 milyon dekar akn alan taknlardan korundu.

- Yeni takn yönetim planlar yolda

Öte yandan, bakanlk tarafndan ülkedeki takn riskinin azaltlmas ve yönetilmesi için Avrupa Birlii ile uyumlu ekilde havza ölçeinde takn yönetim planlar hazrlanyor.

Söz konusu çalmalarla takn öncesinde ve sonrasnda yaplacak iyiletirme ve müdahale gibi faaliyetler planlanyor.

Bu yl sonu itibaryla Yeilrmak, Antalya, Sakarya, Susurluk, Ceyhan, Aras, Kzlrmak, Kuzey Ege, Küçük Menderes, Gediz Havzas, Büyük Menderes, Akarçay, Bat Akdeniz, Burdur, Dou Akdeniz ve Bat Karadenizde 2020de ise Frat-Dicle, çoruh, Dou Karadeniz, Asi, Seyhan, Van Gölü ve Konya havzalarnda takn yönetim plan hazrlanmas çalmalar bakanlk tarafndan tamamlanacak.

2020de Avrupa Birlii IPA-II Program kapsamnda Meriç-Ergene ve Marmara Havzas için takn yönetim plan hazrlanmas çalmalar balatlacak.

Gelecek yl ayrca, özellikle Dou Karadeniz Bölgesinde sklkla görülen heyelanlarn taknlarla ilikisini aratracak Takn ve Heyelann Etkisinin Aratrlmas Projesinin de balatlmas planlanyor.

Ana Sayfaya Git