Takibe düşen KOBİ oranı yüzde 45

CHP'li Aykut Erdoğdu'nun hazırladığı KOBİ Raporu’na göre, 2019 yılı itibariyle toplam krediler içerisinde takibe düşen KOBİ kredilerinin oranı yüzde 45’i buldu.

Haberler 28.10.2019 - 10:14 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

CHP Sosyal Politikalar, veren Kurulular ve Esnaf Odalarndan Sorumlu Genel Bakan Yardmcs Aykut Erdodu, hazrlad Küçük ve Orta Büyüklükteki letmeler (KOB) Raporunu açklad. Yaanan ekonomik krizin tüm sektörlerde olduu gibi KOBlerin ciddi anlamda etkilediini ve bu durumun ulusal ve uluslararas raporlarda da kendisine yer bulduunu söyledi.

YETERL KATMA DEER ÜRETMYOR

Türkiyedeki iletmelerin yüzde 99,8inin, Avrupa genelindeki iletmelerin ise yüzde 99unun KOBlerden olutuuna dikkati çeken Erdodu, KOBlerin toplam iletmelerin yüzde 99,8ini oluturmasna ve çalanlarn yüzde 73,4ünün KOBlerde istihdam edilmesine ramen ürettikleri katma deer, yaptklar ihracat, kullandklar krediler ve Gayrisafi Yurt içi Hasla (GSYH) katklar yüzde 50 ile 60 seviyesinde kalmaktadr. KOBlerin istihdam salad oranda kredi ve teviklerden yararlanamad, yeteri kadar katma deer üretmedii açktr diye belirtti.

EKONOMNN TEMEL SORUNLARI

Dünya Bankas Raporuna göre Türkiye ekonomisinin krlgan nitelik tadn ve gelimekte olan Avrupa ile Orta Asya ekonomileri arasnda 2019da küçülecek olan tek ülke olduunu hatrlatan Erdodu, Türkiye ekonomisinin temel sorunlar olan isizlik, enflasyon ve adil bölüümün yan sra eitimin nitelii, hukukun üstünlüü ve yarg bamszl gibi alanlarda yapsal hale gelen sorunlar ekonomik büyümenin önünde engel tekil etmektedir deerlendirmesinde bulundu.

AR-GE TEVKLER ARTIRILMALI

Türkiyenin en büyük sanayi kurulularnn borçlarn temsil eden finansman giderlerinin 2018 ylndaki faaliyet karlar içindeki orannn yüzde 49,8den yüzde 89a yükseldiini söyleyen Erdodu, raporun devamnda unlar belirtti: irketler 2018 ylndaki faaliyet karlarnn neredeyse tamamyla borç ödemek durumunda kalmtr. KOBlerin takipteki kredilerinin, toplam takipteki kredilere oran 2010 ylndan beri bir buçuk kat artm ve 2019 yl itibariyle toplam krediler içerisinde takibe düen KOB kredilerinin oran yüzde 45i bulmutur. Yaanan durumu iyiletirmek için verimli üretim altyaps oluturmal ve irketlerin rekabetçi kapasitesini arttrmak amacyla finansman modelleri gelitirilmeli, yatrm ve iletme kredisi verilmelidir. Ar-Ge tevikleri artrlmal ve sektörün önceliklerini, ihtiyaçlarn gözetecek biçimde bir yapya kavuturulmaldr. Yüksek katma deerli ürünlerin üretilmesine ve teknolojik atlma olanak salayacak yatrmlara devlet destei verilmelidir. Sektörün girdi maliyetleri üzerinde ve sektörün rekabet gücünü zayflatacak ek kesintiler ortadan kaldrlmaldr. thal edilen ürünlerde yurtiçi piyasada üretilen ürünlerde aranan ayn nitelik standart aranmaldr. Yurtiçinde üretilen ürünlerde etkin denetim yaplmaldr.

Ana Sayfaya Git