Taklide hapis cezası geliyor

Taklit ve tağşiş üretim yapanlara "hapis ve sektörden men cezası" geliyor

Haberler 25.03.2020 - 01:03 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

TBMM - TBMM Tarm, Orman ve Köyileri Komisyonu Bakan ve AK Parti Kars Milletvekili Prof. Dr. Yunus Klç, taklit ve tai ürünleri piyasaya süren firmalara verilen cezalarla ilgili yeni bir düzenlemenin yaplacan belirterek, Bu firmalara verilen para cezas arttrlacak. Tekrar halinde hapis cezas ve firmann üretimden menine kadar cezalar gelecek. Gerekirse hapis, üretim ve sektörden men cezas ayn anda verilebilecek. dedi.

Klç, taklit ve tai ürünlerin piyasaya sürülmesini önlemeye yönelik yasal bir boluun olmadn ancak mevcut yasalarda caydrclk noktasnda eksiklikler bulunduunu söyledi.

Tarm ve Orman Bakanlnn uzun süredir taklit ve tai gda üreten binlerce firmay tehir ettiini anmsatan Klç, Bu firmalar, sürekli isim ve firma deitirerek faaliyetlerini sürdürdüler. Bu ekilde üretim yapanlara 20 bin lira ile 100 bin lira arasnda bir ceza veriliyor ama bunun da yetmediini farkettik. Meri hukuktaki yaptrmlar, taklit ve tai yapan firmalarn itahn kesmiyor. Bizim tabiri caizse bunlarn aldklarn boaznda brakacamz eyler yapmamz lazm. imdi Bakanln milletvekilleriyle birlikte yürüttüü bir süreç var. Bundan sonra bu firmalar sadece aldklar para cezalaryla kalmayacak. Yeni kanun teklifi getiriyoruz. Cumhurbakanlnn ilgili kurullar, Tarm Bakanl ve milletvekillerinin ortak çalmasyla hazrlanan kanun teklifinin Meclise gelecektir. diye konutu.

Düzenlemenin yasalara aykr ekilde üretim yapan firmalar üzerinde etkili olacan düündüünü ifade eden Klç, attklar bu admla hem iini hakkyla yapan firmalarn hem de tüketici hukukunu koruyacaklarn dile getirdi.

Uygulamada ciddi sorunlarn yaanmamas için cezalarn tedricen uygulancan belirten Klç, öyle devam etti:

u anda hali hazrdaki meri kanunumuzdaki cezai yaptrmlar bu ii önlememize yetmiyor. Mesela balda tai yapm bir firmaya 20 bin lira ceza veriyorsunuz ama adam balda olmas gerekenlerin dnda maddeleri kullanarak 2 liraya mal ediyor. Sonra 25 kat fazla fiyatla 50 liraya satyor. Tarm Bakanl personeli bir sürü emekle bu adam yakalyor. Adam akam bir muhasebe yapyor, 100 bin lira kazanm, 20 bin lirasn ceza olarak veriyor ama bu suçu ilemeye de devam ediyor. Bu sürdürülebilir deil, dolaysyla bu cezalar daha da yakc olacak. Bu firmalara verilen para cezas arttrlarak u andakinden çok daha fazla olacak. Tekrar halinde hapis cezas ve firmann üretimden menine kadar cezalar getirecek. Gerekirse hapis, üretim ve sektörden men cezas ayn anda verilebilecek.

Taklit ve tai yapan firmalarn tehir edilmesine 2012 ylnda balandn hatrlatan Klç, o günden bu yana bin 443 firmaya ait 3 bin 300 ürününün Tarm ve Orman Bakanlnn internet sayfasnda tehir edildiini söyledi.

Bu yaptrmlara ramen taklit ve tai ürün saysnn azalmamasnn nedenine de deinen Klç, Tarm Bakanl, 2002de bin 500 denetim uzmanyla ylda 40 bin denetim yapabiliyordu. Bunlar da daha yüzeysel ve az eye bakyordu. imdi ise 7 binin üzerinde denetim uzmanyla ylda 1 milyon 200 binin üzerinde ve daha detayl denetim yapyor. Dolaysyla taklit ve tai saysnn artmasnn nedeni yaplan denetim saysnn artmasdr. dedi.

- Toplum saln tehlikeye atanlara da hapis cezas geliyor

Klç, sadece taklit ve tai ürünlerle ilgili deil, ayrca toplum saln veya hayatn tehlikeye atan ürünleri piyasaya sürenlerle ilgili de yeni bir düzenleme yapacaklarn bildirdi.

Yunus Klç, taklit ve tai ürünlerin kötü mal iyi gösterme, kaliteli bir mal ambalaj ve etiketiyle taklit etme veya maliyeti düürücü müdahalelerle daha çok kar elde etmek amacyla piyasaya sürüldüünü, burada daha çok ticari bir amaç içeren bir suçun söz konusu olduunu söyledi.

Piyasaya sürülen ve halk saln açkça tehlikeye atan ürünlerin ise vatandalara dorudan bir zarar verdiini, hatta ölümlere neden olduunu bu nedenle de her iki kategorideki ürünlerle ilgili ayr bir düzenleme ihtiyacnn ortaya çktn anlatan Klç, Meri kanunda, halk saln tehlikeye atanlar için dava açlabiliyordu. Ancak imdi halk saln açkça tehlikeye atanlar, yaplacak düzenlemeyle direk 1 yldan 5 yla kadar hapis cezas müeyyidesiyle karlacaklar. Ayrca bu suçun 2 yl içinde tekrarlanmas durumunda 5 yl ile 10 yl arasnda ticari unvanlar ellerinden alnacaktr. Yani gda sektörü faaliyetinden men edilecektir. Yeni düzenlemelerle ticari ve daha fazla kar elde etmek için piyasa ürün süren firma veya kiilere ilaveten, halk saln aleni bir ekilde tehlikeye atan firma ve yetkilerine yönelik de bir düzenleme yapyoruz. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git