Talep var arazi yok

TDİOSB Müdürü Kadri Oyur “Parsel tahsisleri tamamlandı ama şu anda bile her hafta 3-4 yatırım talebi alıyoruz”

Haberler 05.01.2018 - 09:22 Son Güncelleme : 05.01.2018 - 09:26

Türkiyede örnek proje tekil etmesi amacyla bir ilk olarak Diyarbakrda kurulan ve 2012 ylnda 21 iletme ile faaliyetlerine balayan Tarma Dayal htisas Organize Sanayi Bölgesi (TDOSB), geçen 6 ylda iletme kendisini ikiye katlad. Tarm ve hayvancla sunduu katknn yan sra istihdama da katk salayan TDOSB, uanda 38i faal 13ü yapm aamasnda toplam 51 iletmesiyle baarl bir grafik çiziyor. 3ü sanayi parseli olmak üzere toplamda 83 parselin bulunduu TDOSBde tüm parsel tahsislerinin 2 yl önce gerçekletirildiini belirten TDOSB Müdürü Kadri Oyur, her hafta 3-4 yatrm talebi aldklarn söyledi. Ek bir genileme alan tahsisi için çalmalara baladklarn ifade eden Oyur, uzun vadede hedeflerinin kapasiteleri 15 binden 80 bin büyükba hayvana çkarmak olduunu kaydetti.

15 bin büyükba hayvan kapasitesine çkacak

TDOSBnin kurulu çalmalarnn 2007 ylnda imzalanana protokolle baladn anlatan Oyur, 2009 ylnda ilk altyap ihalesi yapld ve altyapya baland. 2012 yln banda ise 21 tane iletme ile aktif olarak hayvan beslemeye baladlar. uan itibariyle toplamda 38 tane aktif 13 tane de inaat halinde toplam 51 iletmemiz var. ki ay içerisinde de tamam aktif hale gelecektir. 80 parselimiz var 3 tane de sanayi parselimiz toplam 83 parselimiz var. Sanayi parsellerinden 2si kesimhane ve et kombinasyon ile et entegre tesisi olacak bir tanesi de elde edilen hayvansal atklarn gübre ve dier tesisle enerji elde edilmesi ve organik gübre elde edilmesiyle alakal olacak. Tamam bittii zaman 15 bin büyük ba hayvan kapasitesine sahip olacak. uanda da iletmemizde 7 bin 800 tane büyükba hayvan var dedi.

TDOSB baarya ulat

TDOSBnin Türkiyede ilk uygulanan proje olduunun altn çizen Oyur, projenin dorudan ve dolayl olarak bin kiiye i imkan salayacan belirtti. Oyur, Buras direkt olarak 600 civarnda kii iletmelerde istihdam edilecek dolayl olarak yem, veterinerlik hizmetleri, mühendislik hizmetleri ve dier ayrntlarla beraber yaklak bin kii buradan ekmek yemi olacak. Türkiyede ilk balanan proje buras. Deneme amaçl baland tabi buras baarya ulat. uanda Türkiyede 2 tanesi Sera Organize Sanayi Bölgesi bir tane Yalovada çiçekçilik dier 8 tanesi de Hayvanclk Organize Sanayi Bölgesi Hatayda da süt iletmesi üzerine diye konutu.

Her hafta 3-4 yatrm talebi alyoruz

TDOSBnin gelimeye baladn ve benzer projenin yaplmas için baka illerden de taleplerin olduunu vurgulayan Oyur, unlar söyledi:

Ülkenin birçok yerinde bu anlamda talepler var. Bakanlk bu konuda daha temkinli davranyor süreci daha görmek istiyor. Ölçülebilir ve yönetebilirliini inceliyor. Fakat Diyarbakr örnei bun anlamda baarl bir örnek. Geciken bir süreç aslnda daha hzl geliebilirdi. Yaanlan baz olumsuzluklardan dolay bu uanda bütün tahsisler 2 yl önce bitti. uanda bile haftada en az 3-4 tane yatrmc adaymz biz yeni yerle ilgili taleplerde bulunmaktadr. Zaten ilgili mevzuat gerei 3te 2si dolduu zaman biz yakn çevremizde veya burada genilemeyi düünüyoruz. Amacmz uzun vadede buray 50-60 bin kapasitesine çkarmak.

Ana Sayfaya Git