Tapu harcını geri alabilirsiniz

Kentsel dönüşüm kapsamında yapılan binalardan daire ya da dükkan alan vatandaşlar ödedikleri tapu harçlarını geri alabilecek. Para iadesi için ev sahiplerinin yapacağı ilk iş ise vergi daireleri ya da Gelir İdaresi Başkanlığına gayrimenkulleriyle ilgili temin edecekleri 5 belge ile başvurmaları olacak.

Haberler 28.07.2018 - 08:42 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Gayrimenkul Hukuku Dernei Bakan Ali Güvenç Kiraz, 25 Temmuz 2014ten sonra gayrimenkul alan ve satanlarn, ilk satlarda geçerli olmak üzere, ödedikleri tapu harc ücretlerini geri alabileceklerini söyledi. Müteahhitler de ayn ekilde ilk satlar için yatrdklar tapu harcn geri alabiliyor.

Kiraz vatandan nasl bir yol izleyeceini öyle anlatyor;

1- Alm satm ilemi yapldktan sonra 30 günlük süre içerisinde ilgili vergi dairesine dilekçe ile bavurup ödeme dekontu, tapu fotokopisi ,riskli yap muafiyet yazs, riskli yap belgesi ve sözleme (arsa pay karl veya dier modellerle yaplmsa o sözleme) ekleyerek düzeltme talebinde bulunulmaldr. Alm satm yapldktan sonra 30 günlük süre geçtikten sonra bavuru yaplacaksa eer Gelir daresi Bakanlna ikayet yoluyla bavurulmaldr. Bu 30 günlük süre içerisinde bavuru Vergi Mahkemesi red eder veya 30 günlük süre geçtikten sonra yaplan Gelir daresi bavurusu red edilirse red tarihinden itibaren 30 günlük süre içerisinde Vergi Mahkemesine dava açlmas gerekmektedir.

2- Vergi Dairesi veya Gelir daresi Bakanlna yaplan bavuru red edildikten sonra 30 günlük süre içerisinde Vergi Mahkemesine dava açlacaktr. Dava dilekçesine ek olarak;

a) Vergi Tahsil Alnds

b) Tapu Senedi Fotokopisi

c) Riskli Yap Belgesi

d) Riskli Yap Muafiyet Belgesi

e) Sözleme Örnei (Arsa Pay Karl veya baka modellerle yaplmsa o sözleme) hazrlanacak ve ilgili Vergi Mahkemesine açlacak davada sunulacaktr. Açlacak olan tüm davalarda geçmite açlm ve karara balanm karar örneklerini yani emsalleri sunmak mahkemenin kanaati için önemlidir. Vatandalarmz yani tüm tüketiciler ve müteahhitlerin bu imkandan faydalanabilmesi için sat yapld tarihten itibaren 5 yl içerisinde bu davay açmalar gerekmektedir.

Tapu harçlar yüzde 2 alc yüzde 2 satc tarafndan ödenir. Ancak yaplan yeni bir düzenlemeyle 31 Ekim 2018 tarihine kadar harçlar yüzde 4ten yüzde 3e çekilmiti.

Ana Sayfaya Git