Tapu senetleri değişti!

Değişikliğe göre, tapu işlemlerine ilişkin resmi senedin ve tescil istem belgesinin, başvurunun alındığı tapu müdürlüğü dışında tapu işlemi yapmaya yetkili personelce hazırlanması amacıyla, merkezi başvuru havale sistemi oluşturulacak

Haberler 16.07.2021 - 01:12 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çevre ve ehircilik Bakanl Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüünce düzenlenen resmi senetlere ilikin usul ve esaslar hakknda deiiklik yapld.

Tapu Sicil Müdürlüklerince Düzenlenen Resmi Senetlere likin Usul ve Esaslar Hakknda Yönetmelikte Deiiklik Yaplmasna Dair Yönetmelik bugünkü Resmi Gazetede yaymlanarak yürürlüe girdi.

Yönetmelie göre, resmi senet düzenlenmeden yaplacak ipotek ilemlerinde deiiklie gidildi.

Buna göre, sat ilemi ile onama sureti ile ipotek ilem taleplerinin birlikte yapld durumlarda, taraflarca imzalanan banka ve kurum tarafndan elektronik ortamda veya fiziki olarak gönderilen kredi veya borç sözlemesi, tasarruf finansman sözlemesi ile sözlemeye ekli onama ipotei, tesis ve tescil istem belgesi gereince sat ilemi ile resmi senet düzenlenecek.

potek, tapu müdürlüünde banka ve kurum temsilcilerinin imzalar alnmakszn, satc veya temsilcileri ile ipotek borçlusu olan alc veya temsilcileri tarafndan imzalanan resmi senet, kredi veya borç sözlemesi veya tasarruf finansman sözlemesi ile sözleme metnine dahil olan ve sözlemeye ekli onama ipotei tesis ve tescil istem belgesine göre tescil edilecek.

Resmi senet düzenlenmeksizin tescil edilecek olan ipoteklerde, ileme dayanak olan kredi veya borç sözlemeleri veya tasarruf finansman sözlemeleri, onama ipotei tesis ve tescil istem belgesi ile dier belgeler, banka ve kurum tarafndan fiziki olarak veya elektronik ortamda müdürlüe gönderilecek.

UYUMSUZLUK TESPTNDE LEM ADE EDLECEK

Elektronik ortamda talep edilen ilemlerde düzenlenen tescil onama belgesi ile ipotek belgesi, banka ve kurum ile elektronik ortamda paylalacak, banka ve kurum tarafndan onayl suretleri her zaman istenebilecek.

Banka ve kurum tarafndan düzenlenen onama ipotei tesis ve tescil istem belgesinde yer alan ipotek edilecek tanmazlarn tanmlayc bilgileri, tanmazlarn nitelikleri, yüzölçümleri, ayni ve kiisel haklar ile dier kstlamalar, tapu siciliyle karlatrlarak yaplacak.

Elektronik ortamda gönderilen ipotek talep bilgi ve belgeleriyle uyumsuzluk tespit edilmesi halinde ilem iade edilecek.

Banka ve kurum tarafndan kredi veya borç sözlemesine veya tasarruf finansman sözlemesine ekli onama ipotei tesis ve tescil istem belgesi uyumlu hale getirilerek, elektronik ortamda yeniden gönderilmesinden sonra müdürlükçe düzenlenecek olan tescil onama belgesine tanmaz maliki veya temsilcilerinin imzalar alnacak.

RESM SENET YERNE GEçECEK

Fiziki olarak gönderilen ipotek talep belgelerinde uyumsuzluk tespit edilmesi durumunda taraflara bilgi verilecek.

Kredi veya borç sözlemesi veya tasarruf finansman sözlemesine ekli onama ipotei tesis ve tescil istem belgesi uyumlu hale getirilerek, banka ve kurum temsilcileri ile tanmaz maliki veya temsilcilerinin imzalar alnacak.

Kredi veya borç sözlemesi veya tasarruf finansman sözlemesi ile tescil onama ve tescil istem belgeleri, resmi senet (ipotek akit tablosu) yerine geçecek.

MERKEZ BAVURU HAVALE SSTEMNN OLUTURULMASI DA DÜZENLEND

Yönetmelie, merkezi bavuru havale sisteminin oluturulmas ve sistemden gelen bavurularn hazrlanmasna ilikin maddeler de eklendi.

Buna göre, tapu ilemlerine ilikin resmi senedin ve tescil istem belgesinin, bavurunun alnd tapu müdürlüü dnda tapu ilemi yapmaya yetkili personelce hazrlanmas amacyla, merkezi bavuru havale sistemi oluturulacak.

Tapu müdürlüklerine yaplan bavurular, bavuru birimi tarafndan incelenecek. Bavuru birimi tarafndan talebe konu tanmaz bilgileri ile ileme esas belgeler incelenecek, eksiklikler tamamlanarak, talebe konu ilem balama ekli, Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi (TAKBS) üzerinden seçilecek.

Talep konusu ilemde dier kurum ve kurulularla TAKBS dnda yazma yaplmas gereken durumlarda ilem merkezi, bavuru havale sistemine gönderilmeyecek.

Merkezi bavuru havale sistemine gönderilen bavurular, otomatik olarak merkezi bavuru havale sisteminde görevlendirilen personelin bavuru ekranna düecek. Merkezi bavuru havale sisteminde görevlendirilen personel tarafndan bavuru ekranna düen bavurular, bavuru istem belgesi ve ekleri ile e-ariv belgelerine göre tescil istem belgesi ve resmi senet hazrlanacak.

GÖREVL PERSONEL, BELGENN DORU VE EKSKSZ HAZIRLANMASINDAN SORUMLU OLACAK

Merkezi bavuru havale sistemi tarafndan görevlendirilen personel, bavuru istem belgesi ve ekleri ile e-ariv belgelerine göre resmi senedin ve tescil istem belgesinin doru ve eksiksiz hazrlanmasndan sorumlu olacak.

Bavuru yaplan müdürlük personeli, resmi senedin ve tescil istem belgesinin imzalanmasndan önce belgenin kontrolü ile imzalarn alnarak ilemin tamamlanmasndan sorumlu olacak.

30 Nisan 2011 tarihli ve 27920 sayl Resmi Gazetede yaymlanan Tapu Müdürlüklerince Yetki Alan Dnda Kaytl Bulunan Tanmazlarla lgili Tapu lemlerinin Yaplmasna likin Usul ve Esaslar Hakknda Yönetmelik kapsamnda yaplan bavurularda bu madde hükümleri uygulanmayacak.

Ana Sayfaya Git