Tapuda merak edilen sorular

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünce hazırlanan ve ilki Genel Müdürlüğün internet sayfasında yayımlanan "Sorular ve Cevaplar" programında vatandaşların merak ettiği konular ele alındı.

Haberler 08.05.2020 - 00:52 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüü Basn ve Halkla likiler Müdürü Özgür Ylmazn hazrlayp sunduu programda konunun uzmanlar Türk ve yabanc kiilerin merak ettii sorular yantlyor, tanmaz edinimi konusundaki ayrntlar paylayor.

Genel Müdürlüün internet sayfasnda yaymlanan program, sosyal medya hesaplarndan da paylalacak.

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüü Yabanc leri Dairesi Bakanl uzmanlarndan Kamil Yalçn, programn ilk konusu olan Yabanclarn tanmaz edinimi hakknda bilgi verdi.

TÜRKYEDEN 250 BN DOLARLIK TAINMAZ ALAN YABANCILARA VATADALIK VERLYOR

Tapu ve Kadastro Uzman Yalçn, Türkiyeden en az 250 bin dolar veya karl döviz ya da Türk liras tutarnda tanmaz alan yabanclara Türk vatandal verildiini aktard.

Türk vatanda olmak isteyen yabanclardan konut alrken istenen artlara ilikin bilgi veren Yalçn, Yabanc kiinin, Türkiyede tanmaz alabilen 184 ülke vatandandan birisi olmas, uyruunu gösteren pasaport veya ülke kimliini sunmas gerekiyor. Ayrca Sermaye Piyasas Kurulu lisansl kurululardan Tanmaz Deerleme Raporu, Emlak Beyan Deeri Belgesi isteniyor. dedi.

Vatandal almak isteyen yabanclarn emlak deerini fazla göstermemesi için dikkat edilen noktalara ilikin de açklama yapan Yalçn, unlar kaydetti:

Deer tespiti 3 aamada yaplyor. Resmi senette belirlenen beyan deerini, SPK lisansl deerleme raporunda tanmazn en az 250 bin dolar deerinde olduunun tespitini ve bu deerlerin alcya banka yoluyla gönderildiini gösteren dekontu istiyoruz. Deerleme raporunun geçerlik süresi 3 ay. Yabanc alclar edindikleri birden fazla tanmazn bedelinin 250 bin dolar olmas halinde de vatandalk almaya hak kazanyor.

TAINMAZ TÜRK VATANDALARINDAN ALINMALI

Yabanclarn tanmaz satn alm araclyla Türk vatandaln almaya hak kazanmasna ilikin mevzuatn 12 Ocak 2017de çktn anmsatan Yalçn, bu tarihten önce belirlenen deerde tanmaz satn alanlarn bu haktan yararlanamadn söyledi.

Yabanclarn vatandala geçmesinde tanmazsn niteliinin önemli olmadna da dikkati çeken Yalçn, Türkiyede yatrm yaparak irket kuranlar tüzel bir bavuru yaptklar için vatandalk alamyorlar. Tanmazlar, Türk vatandalarndan alnmal, baka bir yabancdan alndnda vatandalk alamyorlar. Yabanclar taahhütlü tanmazlarn kimseye satamazlar. Yurt dndan yabanclar vekaletle sat yapabilir. Bir irkete ait tanmaz alabilirler ama yabanc kiinin irket orta ve hissedar olmamas gerekiyor. bilgisini paylat.

Ana Sayfaya Git