Tapuda yeni dönem!

Tapu ve Kadastro Genel Müdürü Mehmet Zeki Adlı "Proje kapsamında, şu anda Gölbaşı'nda 13 bin konutu kapsayan alanda pilot uygulamayı tamamladık. Onunla ilgili fizibilite çalışmalarını yaptık. Türkiye genelinde bu yaygınlaştırılırsa bize neye mal olur, ne kadar sürede bitiririz, ne yaparız, bunların hepsinin çalışmaları bitti"

Haberler 11.06.2018 - 09:12 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Tapu ve Kadastro Genel Müdürü Mehmet Zeki Adl, vatandalarn, elektronik ortamda konutlarnn içini ve dn 3 boyutlu görebilme imkanna sahip olabilecei Üç Boyutlu Kent Modelleri ve Kadastro Projesinde ilk adm olan pilot uygulamann tamamladn bildirdi.

Adl, Türkiyenin kadastro çalmalarnn neredeyse yüzde 100ünün tamamlandn, sadece baz köylerde, snrlardaki anlamazlklardan dolay yaplamadn söyledi.

Kadastronun bitmesinin ötesinde kadastro verilerinin günün teknolojisine uygun hale gelmesiyle ilgili çalmalara önem verdiklerine iaret eden Adl, Bütün tapu verilerimizi güncel bir ekilde, gerçek veriye dayal elektronik ortamda saklamayla ilgili çalmalarmz sürdürüyoruz. Bizim de hedefimiz, önümüzdeki 3 yl içerisinde bu çalmalarn hepsini bitirmek ve sonra da Türkiyenin genelinde bu ii yaygnlatrmak. diye konutu.

Üç boyutlu, akll veriler sunmann önemini vurgulayan Adl, u anda grafik olarak haritalara bakldnda sadece iki boyutlu görülebildiini hatrlatt.

Tapuda üç boyutlu dönem için ilk adm tamam

Bunun yeterli gelmediini aktaran Adl, hazrladklar Üç Boyutlu Kent Modelleri ve Kadastro Projesinin hayata geçmesiyle vatandalarn, e-Devlet üzerinden Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemine (TAKBS) girerek, satn alacaklar veya kiralayacaklar konutlarnn içini ve dn 3 boyutlu görebilme imkanna sahip olabileceini kaydetti.

Adl, projedeki son duruma ilikin u bilgileri verdi:

Proje kapsamnda, u anda Gölbanda 13 bin konutu kapsayan alanda pilot uygulamay tamamladk. Onunla ilgili fizibilite çalmalarn yaptk. Türkiye genelinde bu yaygnlatrlrsa bize neye mal olur, ne kadar sürede bitiririz, ne yaparz, bunlarn hepsinin çalmalar bitti. Mali boyutuyla ilgili kaynak planlamasn da yaptk. Hedefimiz 3 yl içerisinde yalnz meskun alanlarda, yani yaklak 40 bin kilometrekarelik alanda bu çalmay yapmak.

Proje kapsamnda, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüünce uçakla havadan, binalarn eik resim çekme kameras ile görüntüsünün alndn aktaran Adl, öyle devam etti:

çekimleri yaplacak alanlarn görüntüsü

Bu sene çekim yaplacak alanlar da belirledik. u anda 3 yl içerisinde Türkiyenin tamamnda bu çalmay bitirmeyi hedefliyoruz. lk admnn da startn da verdik. imdi vatanda, elektronik ortamda da binann kendisini görebilecek. Katn tkladnda ve daire numarasn girdiinde, dairesinin içini görebilecek. Kaç oda, kaç salon, salonun büyüklüü, mutfan büyüklüü nedir, dairenin plan nedir, bunlarn hepsini 3 boyutlu olarak kendi gözüyle birebir görecek. Burada artk yanlma ans olmayacak, kendisi de sorgulayabilecek.

Proje sayesinde, emlak üzerinde yaplan olumsuz olaylarn da minimize edileceini anlatan Adl, Eer vatanda bu teknolojiyi kullanabilir veya güvendii kiiyle bunu kullanrsa yüzde yüz doruluklar elde edebilecek. dedi.

Projenin aamalar hakknda da bilgi veren Adl, lk olarak kameral uçaklarla uçular yaplp, fotoraflanyor ve elde edilen bilgilerden haritalar üretiliyor. Sonra bunlarn entegrasyonuyla ilgili ofiste çalmalar yaplyor. Yani binann cepheleri 3 boyutlu hale getiriliyor gibi. Daha sonra da bu binalarn mimari projeleri saysallatrlp, binayla entegre ediliyor. Tapu ve kadastro bilgileri, maliki kimdir, alan ne kadardr, üzerinde bir tahkikat var mdr gibi bütün tapu ve kadastro bilgileri de entegre olduktan sonra proje tamamlanm oluyor. eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git