Tarım arazileri satışı başlıyor

Tarım ve Orman Bakanlığınca, tarımsal arazi alım satımı ile ipotek gibi işlemlerde tüm alıcı ve satıcıların yararlanabileceği bir veri tabanı hazırlanacak.

Haberler 01.11.2019 - 00:25 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bitkisel üretimde hastalk ve zararllarla mücadele edilmesi ve bunlarn önlenmesi, gereksiz ve hatal ilaç kullanmnn ve kalntnn önüne geçilmesi konularnda farkndalk oluturulacak

Tarm ve Orman Bakanlnca, tarmsal arazi alm satm ile ipotek gibi ilemlerde tüm alc ve satclarn yararlanabilecei bir veri taban oluturulacak.

Tarm ve Orman Bakanlnn gelecek yl yürütecei çalmalarla tarm sektörü ekonomiye katk salamaya devam edecek. Bu çerçevede, bitkisel üretimde kalite ve verimin artrlmasna yönelik admlar atlacak. Gda ve yem güvenilirliinin salanmas, bitki ve hayvan salnn korumas için bamsz, tarafsz ve effaf risk analiz sistemi uygulanacak.

Güvenilir gda arznn salanmas, kalnt sorununun çözülmesi için Bitki Sal Uygulamalar ve Kontrolü Projesi kapsamnda biyolojik ve biyoteknik mücadele tevik edilecek. Türkiyede en önemli hububat zararllarndan süneye kar yumurta parazitoitlerinin üretilmesi ve doaya salm çalmalar yaplacak.

- Gereksiz ilaç kullanm önlenecek

Bu çalmalarla uyumlu olarak bitkisel üretimde hastalk ve zararllarla mücadele edilmesi, bunlarn önlenmesi, gereksiz ve hatal ilaç kullanmnn ve kalntnn önüne geçilmesi, doal dengenin korunmas ile sürdürülebilir tarm konularnda farkndalk oluturulacak.

Ülkede varl bilinen ve bilinmeyen zararl organizmalarn takip ve kontrolü için bitki sal aratrmalar yaplacak, bitki karantinas uygulamalaryla zararl organizmalarn yaylma riski azaltlacak. Ticareti yaplan bitki ve bitkisel üretim materyallerinin üreticiler ve ithalatçlarca kayt altna alnarak üretim yerlerinin düzenli kontrol edilebildii bitki pasaportu ve operatörlerinin kayd çalmalar etkin yürütülecek.

Bitkisel üretimde hasat dönemi ve sonras kayplar azaltlacak, sertifikal yerli tohumluk üretimi ve kullanm desteklenerek artrlacak. Üst kademe tohumluklarda sektörle i birlii yaplarak üretimin artrlmas ve ilave destek salanmasna, yerli hibrit sebze tohumluunun gelitirilmesine, sertifikal fidan üretiminin ve kullanmnn artrlmasna ve desteklenmesine devam edilecek.

Tarla ve bahçe bitkilerinde yetitirme teknikleri ve yeni çeit gelitirme konularnda çalmalar yürütülecek. Bitkisel üretimde kümelenme, markalama, rekabetçilik ve yenilikçilik tevik edilecek, jeotermal kaynaklarn seraclkta kullanm yaygnlatrlacak.

- hracat potansiyeli olan ürünlere destek

Stratejik tarmsal ürünlerin üretimi havzalara göre planlanarak tarmsal destekler, alan ve ürün temelinde çeitlendirilecek, üretimde etkinlik, verimlilik ve kalitenin artrlmas salanacak. hracat potansiyeli olan hububat-baklagil, yal tohumlu bitkiler, dane msr, zeytin ve zeytin yanda fark ödemesi destekleme ödemelerine devam edilecek.

Zeytin bahçelerinde gençletirme budamas, pamuk üretiminde kalite ve verimliliin artrlmas, fndkta alan bazl gelir ödemesi ve ya çay ürünü için fark ödemesi destei uygulanacak. Meyve, sebze (çay ve fndk hariç), süs bitkisi ve tbbi-aromatik bitki yetitiricilii yapan küçük aile iletmelerinin üretimde kalmas için küçük aile iletmelerine destekleme ödemesi yaplmas çalmalar sürdürülecek.

Üreticilerin girdi maliyetlerinin düürülmesi amacyla mazot, gübre ve toprak analizi desteklemesi yaplacak.

Bitki Hastalk ve Zararllar ile Mücadele Aratrmalar Projesi kapsamnda mevcut hastalklar, zararllar ve yabanc otlarla mücadelede bata biyolojik mücadele olmak üzere alternatif mücadele metotlarnn kullanlmasna öncelik verilecek. Zirai mücadelede ortaya çkacak sorunlarn çözümüne yönelik hazrlanacak projelerle yeni metot, yöntem, ürün ve teknolojiler gelitirilecek.

- Krsal altyapya destek

Toprak ve su kaynaklarnn korunmas ve verimli kullanlmas için çalmalar yürütülecek. Arazi edindirme çalmalaryla iletmelerin arazi büyüklüü, yeter gelirli tarmsal arazi büyüklüüne ulatrlacak, tarm parsellerinin tarmsal gelir yöntemine göre deeri belirlenecek.

Tarmsal arazi alm satm ile ipotek gibi ilemlerde tüm alc ve satclarn yararlanabilecei bir veri taban oluturularak tarmsal arazi piyasasnn olumasna katk salanacaktr. Ülkesel arazi kullanm planlamas yaplacak.

Küçük ölçekli iletmelere alternatif gelir kaynaklar oluturularak krsal altyapnn iyiletirilmesi ve tarm-sanayi entegrasyonunun salanmas amacyla ekonomik yatrmlar ve bireysel modern sulama sistemleri desteklenecek.

Bu arada, Zirai Erken Uyar, Rekolte Tahmin ve Gözlem stasyon Sistemi ülke düzeyinde yaygnlatrlacak.

Ana Sayfaya Git