Tarım desteği hareketlendirdi

Tarımsal desteklemelerin zamanında ödenmesi piyasayı da hareketlendiriyor

Haberler 29.01.2020 - 09:32 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çiftçilere yönelik tarmsal desteklemelerin zamannda ödenmesi gerektiini belirten Batman Ziraat Odas Genel Sekreteri Ebubekir Doan, çiftçinin tarmsal destei daha erken almas durumunda ekilecek tohumu daha ucuza mal edebileceini söyledi.

Söz konusu desteklerin tohumlarn alnd ekim-kasm aylarnda verilmesi durumunda çiftçiler için daha faydal olacan vurgulayan Doan, bu sayede tohumlarn daha ucuza alnabileceini belirtti. Bu durumun çiftçileri zora soktuunu söyleyen Doan, desteklerin daha erken ödenmesi için yetkililere çarda bulundu.

Ödemelerin zamannda yaplmasnn çiftçileri rahatlattn belirten Doan, Tarmsal destekleme fark ödemelerinin 24 Ocakta yaplmaya balamas, çiftçilerimizi rahatlatmaktadr. Bununla birlikte piyasalar da ayn ekilde rahatlamaktadr. çünkü çiftçi o para ile tarmsal ürünler için ald girdilerin parasn ödüyor. Bu scak para ayn zamanda piyasada dolat için bir canllk, bir sirkülasyon meydana getiriyor. Geçen hafta Tarm Bakanmzn yapt açklamaya göre 2,4 milyar lira 24 Ocak itibariyle çiftçilerimizin T.C. kimlik numaralar üzerinden hesaplarna aktarlmtr. dedi.

TOHUMU UCUZA ALMAK DESTEE BALI

Doan, çiftçilerimiz bu paray kimlik numaralarna göre çekmilerdir. Tabi bizim burada her zaman söylediimiz, mustarip olduumuz nokta nedir? Bu desteklemelerin zamannda ödenmesidir. Örnein sertifikal tohum ekin dönemindeyiz. çiftçi sertifikal tohumu ekim döneminde, yani tarlay sürdüü, ektii dönemde ekim-kasm aylarnda alyor. Bu desteklerin o dönemde ödenmesi gerekiyor. çünkü çiftçi destei daha erken ald zaman ekilecek tohumu daha ucuza alacaktr. dedi.

DESTEKLEME PARALARI ERKEN ALINMALI

çiftçilere desteklerin zamannda ödenmesi gerektiini vurgulayan Doan, çünkü bizim bu tarmsal üretimde ikyet konumuz girdilerin çok pahal olmasdr. Bunlar, sertifikal tohum, gübre ve akaryakttr. Dolaysyla çiftçimizin de bunu daha ucuza elde edip daha fazla kr etmesi için destekleme paralarn erken almas daha uygundur. Dolaysyla bakanln buna göre bir düzenleme yapmas daha uygun olacaktr. Buza destekleme ödemesi, fark ödemesi, sertifikal tohum, gübre veya mazot ödemesi dediim gibi ekim döneminden önce veya ekim döneminde ödenmesi gerekmektedir. diye konutu.

EN BÜYÜK SIKINTI GRDLERN PAHALI OLMASIDIR

Desteklemelerin ödenmesiyle çiftçilerin az da olsa rahatladn ifade eden Doan, konumasna öyle devam etti:

Tarmsal faaliyetler devam etmektedir. Bu sene yalar periyodik olarak iyi yad için, tarmsal üretim açsndan u ana kadar bir skntmz yok. Bu yalarn bu ekilde mart-nisan aylar hatta mays aynda periyodik olarak uygun devam etmesi durumunda inallah bir skntmz olmayacaktr. Bereketli bir yl bekliyoruz. Dediimiz gibi bizim en büyük skntmz, girdilerin pahal olmas ve çiftçimizin desteklemeleri zamannda alamamasdr. Bu konu bizim için önemlidir.

Ana Sayfaya Git