Tarım havzasında çiftçi can çekişiyor

Bölgenin önemli tarım havzalarından biri olan Bismil’de çiftçiler, rutinleşen zamların altında adeta eziliyor. Çiftçiler, daha önce ektikleri 15 dönümle yaşamlarını sürdürürken, bugün 250 dönümle geçinemediklerinden yakındı.

Haberler 13.07.2019 - 09:42 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Tarm politikas ve artan zamlarn ardndan çiftçiler zor dönemlerde geçiyor. Her geçen gün tarmsal alanlar yok oluyor ve verimli havzalar imara açlarak tüketiliyor. Tarmsal faaliyet yürüten küçük çiftçiler ise artan girdi maliyetlerinin altnda eziliyor.

Geni, verimli ve yaklak yüzde 40 sulu tarm arazisine sahip Diyarbakrn Bismil ilçesinde hali hazrda 154 bin 623 hektar alan üzerinde tarm yaplmakta. Dicle Nehri çevresindeki tarm arazilerin önemli bir bölümü 1 ve 2nci snf tarm topraklarndan oluuyor. Topraklarn yüzde 94,6snn faal tarm alan olarak kullanld ilçede, son yllarda seraclk nedeniyle sebze yetitiricilii de revaçta. Tarm Havzas olan ilçede çiftçi, yakt, ilaç, gübre ve elektrie yaplan zamlara kar adeta direniyor.

250 DÖNÜM YETMYOR

Yaklak 25 yldr çiftçilik yapan Bayram Can, 250 dönümlük arazisine bu yl pamuk ekerek geçinmeye çalyor. 15 yl önce ektii 15 dönümlük bir araziyle 12 kiilik aileyi geçindirebildiklerini, ancak u an 250 dönümlük ekili alann kendilerine yetmediini ve geçinemediklerini belirten Can, üst üste binen zamlara dikkat çekti. Can, Benzin, mazot, ilaç ve elektrik zamlar her geçen gün artyor. Mazot ile benzin 7 TLye ulam durumda. Yani bunlar yetmezmi gibi bir de ilaçlarda youn bir zam durumu mevcut. Ektiimiz 250 dönümlük pamuun bize gelirinden çok gideri oluyor. Biz ancak gelirlerimizi karlayabiliyoruz. Srf bo kalmamak için emek sarf ediyoruz diye belirtti. Can, çiftçinin srtnda bir yük olan zamlarn geri çekilmemesini halinde tarmn sona ereceini söyledi.

GEçNEMYORUZ

Önceki yllarda tahl ekip biçen, ama bu yl 500 dönümlük arazisine pamuk eken çiftçi Engin Altunda da, tarmn kalbi olan ilçede tarmn can çekitiini dile getirdi. Altunda, eskiden 100 dölümle geçimini salayabildiklerini, ancak imdi ektikleri 500 dölümle geçimlerini salayamadklarn ifade etti.

LACA YÜZDE 500 ZAM

çocukluundan bu yana tarmla uratn anlatan Altunda, Tarmda tarihin en büyük krizini yayoruz. Ektiimizin parasn alamyoruz. Mazot 7 TL olmu. una bir çare bulunsun, artk mazot yükselmesin, insin. Yeter artk. Bu nasl bir zamdr. 20 TL olan ilaç u an 120 TL, ayda yaklak 50 bin TL elektrik paras, bunun içi, su ve daha birçok gideri var. Düünün sadece ilaca yüzde 500 bir zam durumu mevcut diye konutu.

KEPçE PARASI ÖDEYEMYOR!

çiftçilerle birlikte çalan i makinas operatörü Nizamettin Özdemir ise, çiftçilerin büyüyen sorunlarna iaret ederek, unlar söyledi: çiftçi u anda borç altnda. Borçlarla bouuyor. 2 bin dönüm eken bir çiftçi u anda bir kepçe paras veremeyecek durumda. Tarm iinden elde edilen gelir, bir zincirlemedir. Bunun ilçeye, hatta ülkeye yansmas büyük oluyor. Bismil de tarm yeri, burada tarm olmazsa insanlar aç kalr.

ZAMMIN HIZI

Kepçe için borçla ald mazotun parasn sabah ödemek için gittiinde mazota yeniden zam geldiini vurgulayan Özdemir, zammn hzna yetimediini dile getirdi. Özdemir, bu duruma tepki göstererek, düzeltilmesini istedi.

Ana Sayfaya Git