Tarım işçilerinin "ekmek" mücadelesi

Türkiye'nin farklı illerinden gelerek Muş'ta tarlalardan patates sökümü yapan tarım işçileri, yılın büyük bölümünü ailelerinden uzakta çalışarak geçiriyor.

Haberler 18.10.2019 - 09:47 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiyenin dört bir yanndaki tarla ve bahçelerde üretilen sebze ve meyvelerin insanlara ulatrlmasn salayan tarm içileri, hayatlarnn büyük bölümünü gurbette çalarak geçiriyor.

Ailelerine bakabilmek için yaadklar topraklardan yüzlerce kilometre uzaklktaki bölgelere çalmaya giden içiler, tarlalarda çapa yapp, aaçlardan meyve toplayarak üretim sürecinin en zorlu dönemlerinde görev alyorlar.

Diyarbakrn Balar ilçesinden Mua gelen tarm içileri de hasadna balanan patates tarlalarnda youn mesai harcyor.

Günün ilk klaryla tarlann yolunu tutan içiler, akam saatlerine kadar patates toplayarak ekmek paras için mücadele ediyor.

- Aylarca ailemizi göremiyoruz

çilerden Süleyman Duba, akrabalardan oluan 27 kiilik grupla Diyarbakrdan Mua çalmaya geldiklerini söyledi.

Mutaki ilerini bitirdikten sonra çukurova bölgesine giderek portakal bahçelerinde çalmaya balayacaklarn belirten Duba, öyle konutu:

Kn i olmad için evimize dönüyoruz. lk baharn balamasyla hasad veya ekimi gerçekletirilecek ürünler için tarlalarda çalmaya balyoruz. Yazn da karpuz ve fndk ilerinde çalyoruz. Ekmek paras kazanmak için sürekli gurbette çaltmzdan dolay bazen annemizi, babamz ve çocuklarmz aylarca göremiyoruz. çalmaya mecburuz.

çilerden Sevda Duba ise yllardr tarlalarda çalarak aile bütçesine katk sunduunu aktard.

Patates toplamak için 15 gün önce Mua geldiini anlatan Duba, Burada 20 günlük iimiz var. Buradan kazandmz parayla geçiniyoruz. Fndk, pamuk gibi her ie kouyoruz. Zor ama çalmak zorundayz. Günlük 120-130 lira kazanyoruz. ifadelerini kulland.

Dilan Duba da her hasat döneminde farkl bölgelere gittiklerini dile getirerek, Burada iimiz bittikten sonra baka illere gidiyoruz. Bu yüzden ailemizi çok özlüyoruz. 9u kz 10 kardeiz. Tarlalarda aldmz parayla ailemizi geçindiriyoruz. diye konutu.

Ana Sayfaya Git