Tarım ve kırsal kalkınma desteği

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Fakıbaba "IPARD-II Programı 3. Çağrı kapsamında toplam 3 bin 651 proje teslim alındı. Teslim alınan bu projelerin toplam hibe talebi 1,5 milyar lira, toplam yatırım tutarı 3 milyar liradır"

Haberler 04.05.2018 - 08:45 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Gda, Tarm ve Hayvanclk Bakan Ahmet Eref Fakbaba, IPARD-II Program 3. Bavuru çar lan kapsamnda 1,5 milyar lira hibe talebi olan 3 bin 651 projeyi teslim aldklarn bildirdi. Fakbaba, IPARD-II Program 3. çar kapsamndaki proje bavurularyla ilgili açklama yapt.

Tarm ve Krsal Kalknmay Destekleme Kurumu (TKDK) tarafndan Avrupa Birliine (AB) Katlm Öncesi Krsal Kalknma Arac (IPARD) Program kapsamnda, bir ksm ulusal fonlardan oluan AB krsal kalknma hibelerini 2011den itibaren yatrmclara kullandrdklarn belirten Fakbaba, süt ve et üreten hayvanclk iletmeleri, süt, et, meyve-sebze ve su ürünleri ileme tesisleri ile krsal alanda çiftlik faaliyetlerinin çeitlendirilmesine yönelik projeleri, TKDK tarafndan IPARD programnda belirlenen 42 ilde desteklediklerine dikkati çekti.

HBE DESTE çARISI

Bugüne kadar IPARD-I Program ile yaklak 11 bin projeye 3,2 milyar lira hibe destei saladklarn aktaran Fakbaba, öyle devam etti:

Bu hibelerle krsalda 7 milyar liralk yatrm hayata geçirildi ve 60 bin yeni istihdam oluturuldu. 2016da balayan IPARD-II Program kapsamnda 21 Aralk 2017de 3. çar lanna çkld. Bu çar dorultusunda süt ve et üreten hayvanclk iletmeleri ile çiftlik faaliyetlerinin çeitlendirilmesi kapsamndaki tbbi aromatik bitki yetitiricilii, arclk, zanaatkarlk ve yöresel ürünler, krsal turizm, kültür balkçl ve yenilenebilir enerji gibi sektörlerde bavuru kabul ilemleri tamamland. Geçen ay itibaryla kabul ilemleri tamamlanan çaryla toplam 3 bin 651 proje teslim alnd. Teslim alnan bu projelerin toplam hibe talebi 1,5 milyar lira, toplam yatrm tutar 3 milyar liradr. Projelerin 926s süt ve et üretimi sektöründen, 2 bin 725i ise çiftlik faaliyetlerinin çeitlendirilmesi sektöründen alnd.

PROJELERN NCELENMES

Projelerin incelenmesinin TKDKye bal 42 il koordinatörlüü tarafndan yaplacana iaret eden Fakbaba, kontrol, deerlendirme ve proje seçim sürecinin tamamlanmasndan sonra desteklenmeye hak kazanan proje sahiplerinin kamuoyuna duyurulacan bildirdi.

Fakbaba, unlar kaydetti:

Projelerin deerlendirme sürecinde kadn ve gençlerimizin projelerine pozitif ayrmclk yapyoruz. IPARD kapsamnda daha çok projenin desteklenmesi hedefi çerçevesinde, 3. çar bütçesi göz önüne alndnda TKDKye sunulan projelerin önemli bir ksmnn destek kapsamna alnacan öngörüyoruz. Önümüzdeki dönemde IPARD-II Program kapsamnda çklacak yeni bavuru çarlaryla krsal kalknmaya yönelik yatrmlar desteklemeye devam edeceiz.

Ana Sayfaya Git