Tarıma destekte neler bulunuyor

Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeli kapsamında buğday, arpa, çavdar, yulaf ve tritikale için dekar başına 15 lirası mazot, 4 lirası gübre olmak üzere 19 lira destek verilecek

Haberler 27.02.2018 - 08:36 Son Güncelleme : 27.02.2018 - 08:40

çiftçi Kayt Sistemine (çKS) dahil olan çiftçilere bu yl için ödenecek tarmsal destekler belli oldu. Bakanlar Kurulunun, 2018 Ylnda Yaplacak Tarmsal Desteklemelere likin Karar Resmi Gazetede yaymland. Buna göre, çKSye dahil olan çiftçilere bu yl için ödenecek tarmsal destekler belirlendi.

te tarmsal destekler

Türkiye Tarm Havzalar Üretim ve Destekleme Modeli kapsamnda buday, arpa, çavdar, yulaf ve tritikale için dekar bana 15 liras mazot, 4 liras gübre olmak üzere toplam 19 lira, çeltik, pamuk için dekar bana 40 liras mazot, 4 liras gübre olmak üzere 44 lira, nohut, mercimek, kuru fasulye için dekar bana 14 liras mazot, 4 liras gübre olmak üzere toplam 18 lira, aspir için dekar bana 12 liras mazot, 4 liras gübre üzere 16 lira, yalk ayçiçei, soya fasulyesi, dane msr, patates için dekar bana 19 liras mazot, 4 liras gübre olmak üzere 23 lira, kanola (Kolza), soan, ya çay, fndk, yem bitkileri ve dier ürünler için dekar bana 10 liras mazot, 4 liras gübre olmak üzere 14 lira, nadas için de 6 liralk mazot destei verilecek.

Mazot ve analiz destei

Mazot fiyatlarnda art olmas durumunda belirlenen mazot destekleme birim fiyatlar, bu yl içerisinde günlük mazot fiyat art oranlar ortalamas kadar oranda Maliye Bakanlnn uygun görüüyle artrlarak uygulanacak.

Toprak analizi destei olarak asgari 50 dekar ve üzeri tarm arazilerinde, her 50 dekar araziye kadar analiz bana yetkili toprak analiz laboratuvarlarna 40 lira destek sunulacak.

Organik tarm için kategorilerine göre dekara 10 ila 100 lira destek salanacak.

yi tarm uygulamalar desteklemesi kapsamnda meyve, sebze, süs bitkileri, tbbi aromatik bitkiler, örtü alt ve çeltik için dekar bana 10 ila 150 lira arasnda destek verilecek. Ayrca alabalk, çipura, levrek için kilogram ba 25 kuru desteklenecek.

Bitkisel üretim yapan küçük aile iletmelerinin desteklenmesi uygulamalarnda dekara 100 lira ödenecek.

Fndk üreticilerine alan bazl gelir destei, Türkiye Tarm Havzalar Üretim ve Destekleme Modeli kapsamnda belirlenen yerlerde yaplan üretimde dekara 170 lira olarak ödenecek.

Fark ödemelererindeki havza

Fark ödemeleri kapsamnda belirlenen havzalarda yetitirilecek ürünler için verilecek destekler de tespit edildi. Bu kapsamda kilogram bana yalk ayçiçeine 40 kuru, kütlü pamua 80 kuru, soya fasulyesine 60 kuru, kanolaya 50 kuru, aspire 55 kuru, dane msra 3 kuru, buday, arpa, yulaf, çavdar, tritikaleye 5 kuru, çeltie 10 kuru, kuru fasulyeye, nohuda, mercimee 50 kuru, zeytinyana 80 kuru ve ya çaya 13 kuru destek verilecek.

Su kst olan bölgelerde nohut, mercimek ekenlere verilen fark ödemesine ilave yüzde 50 destek ödenecek. Damlama sulama ile sulanan alanlar hariç dane msra destekleme ödemesi yaplmayacak.

Türkiye Tarm Havzalar Üretim ve Destekleme Modeli kapsamnda desteklenen ürünlerin havza dnda yetitirilmesi durumunda belirlenen ürünlere mazot, gübre ve fark ödemesi destei verilmeyecek.

Desteklemelerden, çKSde özlük, ürün, arazi bilgileri kaytl olan ve belirlenen havzalarda yer alan, arazilerde desteklemeye esas ürünleri ürettii Bakanlk il ve ilçe müdürlüklerince tespit edilen ve belirlenecek yasal süre içerisinde destekleme bavurularn yapan kamu kurum ve kurulular hariç gerçek ve tüzel kiiler yararlanacak.

Ya çay üreticilerine yaplacak fark ödemesi destei, belirlenen havzalarda Bakanlar Kurulunun çay Tarm Alanlarnn Belirlenmesi ve Bu Alanlarda çay Tarm Yapan Üreticilere Ruhsatname Verilmesine Dair Karar ile belirlenen ve üretime izin verilen çay alanlarnda çay letmeleri Genel Müdürlüü (çAYKUR) tarafndan düzenlenip kontrolleri yaplan çay ruhsatlar üzerinden yaplacak.

Elektrik datmlarnda

lgili yönetmelikte belirtilen yüksek kaypl elektrik datm irketleri kapsamna giren ve 2018de Diyarbakr, anlurfa, Mardin, Batman, Siirt, rnakta tarmsal amaçl sulamada kullanlan elektrik borcu için, bu yl ekilii fark ödemesine konu ürünlerde çiftçinin alaca fark ödemesine destek ödeme zamannda bloke konulacak ve çiftçinin muvaffakatiyle datm irketine aktarlacak, kalan ksm çiftçiye ödenecek.

Tarm Havzalar Üretim ve Destekleme Modeline göre yem bitkileri desteinde çKSye kaytl arazileri üzerinde kaba yem üretmek amacyla çok yllk ve tek yllk yem bitkileri ekilii yapan üreticilere ürünü hasat etmeleri kaydyla dekar bana verilen destekler 2019 bütçesinden ödenecek.

Yem bitkileri üretim destei, çok yllklar için dekar bana yllk 90 lira, tek yllklar için dekar bana 60 lira, silajlk msr için dekar bana 100 lira, kuru artlarda ekilii yaplan yem bitkileri için dekar bana yllk 40 lira, Bakanlkça belirlenen Hayvanclk Yetitirici Bölgesinde yer alan illerde yem bitkisi ekiliine, ald destee ilave yüzde 25 destek salanacak.

Yer alt sularnn yetersiz seviyede ve su kst olduunun Bakanlkça tespit edildii havzalarda 2018de ekilen fi, macar fii, burçak ve mürdümük için yem bitkisi desteine ilave yüzde 50 destek verilecek.

Doal polinasyonu salamak amacyla Bakanlk Örtüalt Kayt Sistemine kaytl örtü alt ünitelerinde, bombus ars kullanan yetitiricilere koloni bana 60 lira ödenecek.

Hayvanclk sektörüne destek

Buna göre, hayvanclk alannda, programl alar tamamlanmak kaydyla 4 ay ve üzeri buza için 350 lira, malak için 150 lira, soy kütüüne kaytl buza için 500 lira, malak için 400 lira, yurt içinde üretilen ve döl kontrolü kapsamnda testlerini tamamlam boalarn buzalarna 50 lira, anaç mandalara 250 lira, soy kütüüne kaytl anaç mandalara 400 lira destek ödenecek. Bakanlkça Yetitirici Bölgesi olarak belirlenen illerde buza ve malaklara 200 lira ilave destek verilecek.

Ürettii çi sütü kaytl süt ileme tesislerine satan ve bir hayvanclk örgütüne üye olan yetitiricilere, manda, koyun ve keçi sütü ile inek sütü, soutulmu inek sütü ve üretici örgütleri kanalyla pazarlanan soutulmu inek sütüne farkl olmak üzere, Bakanln belirleyecei dönemler ve birim fiyatlar üzerinden destekleme ödemesi yaplacak. Ürettii çi sütü üretici örgütleri aracl ile süt tozu olarak Et ve Süt Kurumu Genel Müdürlüüne (ESK) satan üreticilerin çi süt desteklemeleri devam edecek.

çoban istihdam destei, 200 ve üzeri küçükba anaç hayvan varlna sahip iletmelere 5 bin lira olarak ödenecek. Damzlk koyun-keçi yetitiriciliinde anaç hayvan bana 25 lira, Mardin, Siirt ve rnakta anaç tiftik keçilerine ilave 20 lira ödeme yaplacak.

- Ar yetitiricilerine kovan bana 10 lira verilecek

Ar yetitiricilerine de arl kovan bana 10 lira, ana ar için 15 lira, damzlk ana ar için ise 40 lira destek sunulacak.

Öte yandan ipek böcei yetitiricilii de desteklenecek.

Bakanlkça belirlenecek illerde 100 baa kadar düve almna, düve bedelinin yüzde 30u kadar destek ödemesi yaplacak. Uygulama 2018den balamak üzere 2 yl devam edecek.

Hastalklardan ari iletme destei hayvan bana 450 lira, hastalklardan ari ve onayl süt çiftlii sertifikasna sahip olanlara ilave destek de 80 lira olarak belirlendi.

Hayvan hastalklaryla mücadele çerçevesinde uygulayclara ödenen a ve küpe destei hayvan bana 1 ila 1,5 lira arasnda tespit edildi.

Hayvan genetik kaynaklarn koruma destekleri kapsamnda sr pedigrili korumaya 800 lira, büyükba korumaya 600 lira, küçükba korumaya 90 lira, ar korumaya (kovan) 40 lira destekleme yaplacak.

Ayrca, halk elinde anaç manda slah destei olarak 850 lira, damzla ayrlan manda destei ve damzlk erkek materyal destei 200 lira, slah programndaki koyun/ keçiler ile yavrularna halk elinde slah destei taban sürüde hayvan bana 40 lira, elit sürü için 70 lira ödenecek.

Yurt içinde domu ve besi süresini tamamlam erkek srlarn (manda dahil) mevzuatna uygun kesimhanelerde kestiren yetitiricilere, 1-200 ba için (200 dahil), hayvan bana 250 liraya kadar Bakanlkça belirlenen fiyat üzerinden destekleme ödemesi yaplacak.

- Balkçlk destekleri

Su ürünleri destei çerçevesinde alabala kilogram bana miktarlarna bal olarak 0,75-0,375 lira arasnda, yeni türlere miktarna bal olarak 0,5-1 lira arasnda ve midyeye 0,05-0,025 lira destek salanacak.

Geleneksel ky balkçlnn desteklenmesi için 10 metreden küçük balkç gemilerine 500 -1000 lira destek verilecek.

- Sertifikal patates tohumu kullanana 80 lira destek

Yurt içi sertifikal tohum kullanm destei çerçevesinde dekara aspir, kanola, susama 4 lira, çavdar, tritikale, yulafa 6 lira, çeltik için 8 lira, arpa, buday için 8,5 lira, fi, korunga, yem bezelyesine 20 lira, yer fstna 15 lira, yoncaya 30 lira, kuru fasulye, mercimek, nohut, soya için 20 lira, patates için 80 lira ödeme yaplacak.

Sertifikal fide/fidan kullanm destei bodur-yar bodur meyve türleri ile bahçe tesisi, çilek fidesi için dekar bana 400 lira, dier meyve fidanlar ile bahçe tesisi (ba ve nar hariç) dekar bana 280 lira olacak.

Yurt içi sertifikal tohumluk ve fidan üretimlerinin desteklenmesi uygulamasna 2018 ylnda da devam edilecek, orijinal-temel ve üstü tohumluk üretimlerine ilave destek verilecek.

- Geleneksel zeytin bahçelerinin rehabilitasyonuna destek

Geleneksel zeytin bahçelerinin rehabilitasyonu destei kapsamnda dekar bana 100 lira ödeme yaplacak.

Ziraat Odas ve Üretici Örgütlerine, en fazla 5 olmak üzere istihdam edilen her bir tarm danman için 38 bin lira tarmsal yaym ve danmanlk destei, on iki aylk hizmet sunumuna bal olarak eit iki dilim halinde ödenecek.

çiftlik Muhasebe Veri A Sisteminin 81 ilde uygulanmasna devam edilecek ve kayt altna alnan 6 bin iletmede iletme bana 600 lira ödenecek.

Öte yandan, karar kapsamnda Tarm Havzalar Üretim ve Destekleme Modeli çerçevesinde desteklenecek ürün listeleri de yer ald.

Söz konusu karar 1 Ocak 2018 tarihinden geçerli olmak üzere bugün itibaryla yürürlüe girdi.

Ana Sayfaya Git