Tarıma uzaydan destek

TÜBİTAK Uzay ve GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığının yürüttüğü GAP Bölgesi'nde Hassas Tarım ve Sürdürülebilir Uygulamaların Yaygınlaştırılması Projesi, bölgede yapılan tarıma uzay teknolojileriyle destek vermeye devam ediyor. Tarımsal üretimde teknolojinin daha fazla kullanımına katkı sunan projenin ikinci aşamasında, en yüksek maliyetli girdi olan gübre kullanımında yüzde 25 tasarruf sağlanması hedefleniyor

Haberler 10.10.2019 - 09:55 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

TÜBTAK Uzay ve GAP Bölge Kalknma daresi Bakanlnn yürüttüü GAP Bölgesinde Hassas Tarm ve Sürdürülebilir Uygulamalarn Yaygnlatrlmas Projesi (GAP Hassas Tarm Projesi) kapsamnda, tarma uzay teknolojileriyle destek verilerek, gübre kullanmnda yüzde 25 tasarruf salanmas hedefleniyor.

Uzay teknolojilerindeki Ar-Ge çalmalarn younlatran Türkiye, gelitirdii teknolojileri tarmsal üretimde kullanarak bu alandaki verimliliin artrlmasna katk sunuyor.

TÜBTAK Uzaydan edinilen bilgiye göre, Sanayi ve Teknoloji Bakanl GAP Bölge Kalknma daresi Bakanl tarafndan desteklenen, GAP Hassas Tarm Projesi kapsamnda öncelikle gübre olmak üzere doru miktarda tarmsal girdiyi, doru zamanda ve doru oranda uygulayarak en iyi verim oranlarna ulaabilmek için hassas tarm çalmalar yürütülüyor.

HASSAS TARIMA ÖZEL YERL YAZILIM

GAP Hassas Tarm Projesinin ilk aamasnda TÜBTAK Uzay ve HAVELSAN i birliinde, bata Göktürk 2 olmak üzere çok sayda Avrupa Birlii ve NASAya ait elektro-optik ve Sentetik Açklkl Radar (SAR) uydularndan bölgenin görüntüleri saland. Ayrca Savunma Sanayii Bakanlna ait uçaklara takl hiperspektral kamerayla Harran Ovasnda belirlenen pilot alann farkl tarihlerde hava fotoraflar çekildi.

Havadan veri toplamayla e zamanl yerden veri toplama faaliyetleri de yürütülerek buday, msr ve pamuk ürünlerinin farkl evrelerine ait izgesel yansmalar ölçüldü.

Proje kapsamnda, ilk milli hassas tarm uygulama yazlm gelitirildi ve kullanma sunuldu. Harran Ovasnda ekili buday, msr ve pamuk ürün desenlerinin uydu görüntüleri ile yüzde 99, hava görüntüleriyle yüzde 95 dorulukta tespit edilebildii yazlmla, hava ve uydu görüntülerinden anomali tespiti, ürün snflandrmas, bitki sal, bitki geliimi gibi analizler gerçekletirildi.

Analizlerin tarm danmanlar araclyla çiftçilere ulatrlmas için çiftçi ve Danman Arayüzü oluturuldu, toprak etüt ve verimlilik haritalarnn sisteme entegre edilmesi saland.

GÜBRE KULLANIMINDA YÜZDE 25 TASARRUF HEDEF

Tarmsal üretimdeki verimlilii teknoloji kullanmyla artrmay hedefleyen projede geçen yl ikinci aamaya geçildi.

Projenin ikinci aamasnda gübreleme uygulamalar yaplarak en yüksek maliyetli girdi olan gübre kullanmnda yüzde 25 tasarruf salanmas hedeflendi.

Tarm ve Orman Bakanl, Tarmsal Aratrmalar Genel Müdürlüü, GAP Tarmsal Aratrma Enstitüsü Müdürlüü (GAPTAEM) arazilerinde yaplan çalmalarda toprak haritalar, ürün verim (rekolte) haritalar ve insansz hava arac (HA) görüntüleri analiz edilerek sahada otomatik deiken oranl gübreleme ilemi gerçekletirildi.

UYDU VE HA GÖRÜNTÜLERYLE ANALZ

Proje kapsamnda, uydu ve HA görüntüleri kullanlarak deiken oranl taban ve üst gübreleme, ürün deseni haritas, ürün rekolte tahmini, yabanc ot tespiti, ürün verim haritas, toprak besin haritalar gibi konularda analiz ve aratrma faaliyetleri sürdürülüyor.

Elde edilen sonuçlarn gerek bölgede gerekse ülke genelinde hassas tarm yapabilecek aletlerle ekipmanlarn Ar-Ge ve üretim süreçlerine önemli katk sunmas bekleniyor.

Yaplan çalmalarla Türkiyenin gda güvenliinin salanmasna katk sunularak tarmn ekolojik etkisinin azaltlmas hedefleniyor. GAP Hassas Tarm Projesi, Türkiyedeki tarmsal faaliyetlerin Birlemi Milletlerin Sürdürülebilir Kalknma Amaçlar ile uyumlu bir ekilde yürütülmesine imkan veriyor.

Ana Sayfaya Git