Tarımda siğorta kapsam büyüdü!

Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) tarafından kapsama alınacak riskler, ürünler, bölgeler ve prim desteği oranlarında değişikliğe gidildi.

Haberler 01.01.2017 - 10:13 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bakanlar Kurulunun, Tarm Sigortalar Havuzu Tarafndan Kapsama Alnacak Riskler, Ürünler ve Bölgeler ile Prim Destei Oranlarna ilikin karar, Resmi Gazetenin mükerrer saysnda yaymlanarak yürürlüe girdi.

Buna göre, çiftçi Kayt Sistemine kaytl üreticiler için TARSM kapsamnda uygulanan dolu paketine ek olarak, açk alanda yetitirilen meyveler için don riski, meyve bahçeleriyle balarda dolu a ve örtü sistemleriyle bu sistemlerin altnda bulunan ürünler için dolu arl riski, yaban domuzunun tarla ürünlerine, sebzelere ve çilee verdii zararlar ve kirazda yamur riski de teminat altna alnacak.

Meyve aaçlar ve asmalarn kendileri ve fidanlarnda paket halinde, dolu, frtna, hortum, yangn, heyelan, deprem, tat çarpmas, kar arl, sel ve su baskn riskleriyle yaban domuzunun sadece fidanlara verdii zararlar da sigorta kapsamna alnd.

lçe bazl kuraklk verim sigortas ile kuru tarm alanlarnda yetitirilen buday için dolu paketi dndaki kuraklk, don, scak rüzgar, souk hava dalgas, ar nem, ar ya risklerinden kaynakl verim düüleri de teminat altna alnd.

Seralar için de dolu ana riskiyle birlikte frtna, hortum, yangn, heyelan, deprem, sel ve su basknyla tat çarpmas, kar ve dolu arl ek riskleri paket halinde sigortalanabilecek.

- Büyükba ve küçükbata hrszlk da teminat kapsamnda

Karar ile büyükba ve küçükba hayvanclkta hrszlk, kapal sistemde üretim yaplan, biyogüvenlik ve hijyen tedbirleri alnm tesislerde yetitirilen kümes hayvanlarnn ölüm riski ve açk/yar açk sistemde yetitirilen kümes hayvanlarnn ölüm riski de TARSM tarafndan teminat altna alnacak.

Denizlerde ve iç sularda yetitirilen su ürünleri için ölüm riski ile kafes ve alar için kazalar, predatör saldrs, frtna, hortum, deprem, sel ve su baskn riskleri, Arclk Kayt Sistemine kaytl aktif ve plakal kovanlar için frtna, hortum, yangn, heyelan, deprem, sel ve su baskn, tat çarpmas, nakliye ile vahi hayvan saldrs riskleri teminat kapsamna dahil edildi.

Ürünlerle ilgili belirlenen riskler için 2016da verilen sigorta priminin yüzde 50si oranndaki prim destei uygulamasna 2017de de devam edilecek. 2016 ylnda açk alanda yetitirilen meyvelerde çiçeklenme evresinin don riski kapsamna alnmas sebebiyle, risk maliyetindeki artlar ve çiftçinin ödeyecei prim de dikkate alnarak, 2017de verilen prim desteine ilave olarak, sadece don riski primine üçte bir orannda ek prim destei salanacak.

Kuru alanlarda yetitirilen buday için lçe Bazl Kuraklk Verim Sigortasnda sigorta priminin yüzde 60 orannda prim destei verilecek.

Karar, yarndan itibaren geçerli olmak üzere yürürlüe girdi.

Ana Sayfaya Git