Tarımsal sulamada elektrik tüketimi yüzde 260 arttı

YAĞIŞLARIN önceki yıla oranla daha az olmasının da etkisiyle Dicle Elektrik Dağıtım bölgesinde tarımsal sulamada tüketilen elektrik miktarı geçen yıl aynı dönemle kıyaslandığında mart ayında yüzde 139 iken nisan ayında yüzde 260 oranında yükseldi. Dicle Elektrik, tarımsal sulamadaki elektrik tüketiminde yaşanan olağanüstü artışın sürdürülebilir olmadığını açıkladı.

Haberler 19.04.2018 - 09:18 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiye genelinde tarmsal sulamada kullanlan elektriin yaklak yars Dicle Elektrik Datm bölgesinde tüketiliyor. Tarmsal sulamada en fazla tüketim anlurfa, Mardin ve Diyarbakrda yaplrken, bu yl yalarn da yetersiz olmas yüzünden art arda tüketim rekorlar krlyor.

Mardinde tarmsal sulamada tüketilen elektrik miktar geçtiimiz yl Mart aynda günlük 8.510 MWh olurken, bu yl ayn tarihte yüzde 139luk artla 20.344 MWhye yükseldi. anlurfada Mart 2017de 15.454 MWh olan günlük elektrik tüketimi ise yüzde 70lik artla bu yl ayn tarihte 26.210 MWh olarak gerçekleti.

TÜKETMDE YÜZDE 260 ARTI

Dicle Elektrik Datm daha mart aynda yaanan tüketim art okunu üzerinden atamamken Nisan aynda bir rekor haberi daha geldi. Bölgede tarmsal sulamada tüketilen elektrik geçen yl 1-16 Nisan tarihleri arasnda 140.000 MWh olarak gerçeklemiken, bu yl ayn dönemde tüketilen elektrik miktar yüzde 260 art ile 500.000 MWhye yükseldi.

KABUL EDLEMEZ DURUM

Dicle Elektrik, tarmsal sulamada tüketilen bu denli büyük ve önemli tüketim artnn normal olmadn belirterek, mevcut artlarda gerçekletirilen bu denli ar tüketimin sürdürülemez olduunu açklad. Konuyla ilgili irketten yaplan yazl açklamada u ifadelere yer verildi:

irketimiz 61.198 km alanda yaklak 6 milyon nüfusa ve 1 milyon 760 bin müterisine kesintisiz elektrik enerjisi verme gayreti içerisindedir. Hem teknolojik yatrmlarla hem de saha çalmalar ile kayt d kullanm önlemeye çalmaktayz. Bu denli ar tüketimin altnda kayt d kullanmn olmad düünülemez. Ekiplerimiz 6 ilin tümünde 7/24 kaçak kontrolü yapyor. Bu nedenle haksz ve hukuki olmayan elektrik kullanmna kar irketimizin gösterdii hassasiyeti, herkesin göstermesi gerekir. Bu sorun irketimiz kadar faturasn düzenli ödeyen herkesin ortak sorunudur. Ortada çok büyük tüketim art var. Ksa süre içerisinde yaanan böylesi keskin tüketim artlarnn boyutunu da öngörmemiz mümkün olmuyor. Bu da ne kadar tedbir alrsak alalm enerjide dalgalanmalara, istenmeyen arzalara, dolaysyla da kesintilere neden olabiliyor. Bu durum kabul edilebilir olmad kadar sürdürülebilir de deil. Gerektiinde elektriklerini kesmekten, ciddi kesintilere gitmekten de kaçnmayacaz.

Ana Sayfaya Git