Tarım arazilerinin 5'te biri toplulaştırıldı

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, 2002 yılına kadar sadece 450 bin hektar toplulaştırmanın tamamlandığı Türkiye'de son 15 yılda yürütülen çalışmalarla 5 milyon hektar tarım arazisinin toplulaştırılması sağlandı.

Haberler 22.04.2017 - 10:35 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiyedeki 24 milyon 500 bin hektar tarm arazisinin 5te biri toplulatrld.

Gda, Tarm ve Hayvanclk Bakanl 2002 ylna kadar sadece 450 bin hektar toplulatrmann tamamland Türkiyede son 15 ylda yürütülen çalmalarla 5 milyon hektar tarm arazisinin toplulatrlmas gerçekleti.

2 milyon hektar alanda devam eden çalmalar kapsamnda 2023 ylna kadar 7 milyon hektar alanda toplulatrmann tamamlanmas hedefleniyor.

Gda, Tarm ve Hayvanclk Bakanl Müstear Yardmcs Mehmet Hadi Tunç, 8. Ortadou Tarm, Hayvanclk, Tavukçuluk ve Süt Endüstrisi Fuarna katlmak için geldii Diyarbakrda AA muhabirine, Diyarbakrda 2 yl aradan sonra tarm fuarnn gerçekletirildiini söyledi.

Huzur ve güven ortamnn salanmasyla düzenlenen fuara çok sayda firmann katldn, ziyaretçi saysnn da çok yüksek olduunu belirten Tunç, bat illerinden çok sayda firmann katlmc olmasnn kendilerini mutlu ettiini kaydetti.

Tarmda dönüümü ve üretimi artrmak zorundayz

Tarm üretiminin önemine deinen Tunç, dünya genelinde 1 milyar insann yoksullukla, 800 milyon insann ise açlkla kar karya olduunu belirtti.

Tunç, ylda 1,4 milyar ton gdann israf edildii dünyada, 1,4 milyar insann ise obeziteyle mücadele ettiini dile getirerek, Yani sefalet ile sefahat yan yana. Tarmda dönüümü ve üretimi artrmak zorundayz. Tarm stratejik ve rekabete dayal iktisadi bir sektör olarak ele alyor, yeni dönemde önemli projeleri hayata geçiriyoruz. dedi.

2023te 40 milyar dolar ihracat hedefi

Son yllarda uygulanan doru politikalar sayesinde ülke tarmnda önemli gelime salandna iaret eden Tunç, tarmsal ürün ihracatnn 16,3 milyar dolara çktn aktard.

Tunç, 2023 ylnda 40 milyar dolarlk tarmsal ürün ihracat hedefliyoruz ve çalmalarmz bu vizyonla sürdürüyoruz. ifadesini kulland.

Toplulatrma hzla devam ediyor

Tunç, Türkiyede ilk olarak 1961 ylnda Konyada balatlan uygulamada 2002 ylna kadar 450 bin hektar arazide toplulatrmann tamamlandn kaydetti.

Gda, Tarm ve Hayvanclk Bakanlnn son yllarda hzlandrd çalmalar sayesinde 5 milyon hektar arazinin toplulatrlmasnn salandn dile getiren Tunç, 2 milyon hektar alanda ise uygulamann sürdüünü bildirdi.

Tunç, bakanlk olarak tarm arazilerinin toplulatrlmasna büyük önem verdiklerine iaret ederek, öyle konutu:

Hedef, 2023 ylna kadar 7 milyon hektar alanda toplulatrmay tamamlamaktr. Diyarbakrda 225 milyon lira kaynak kullanarak 645 hektar alanda toplulatrma saland, 4 bin hektar arazinin toplulatrlmas sürüyor. Hedefimiz 2023 ylna kadar Diyarbakrda 717 bin hektar alanda toplulatrmay tamamlamaktr.

Üreticinin geliri kat kat artacak

Güneydou Anadolu Bölgesinin sahip olduu kaynaklar deerlendirerek bölgede yaayan insanlarn gelir düzeyini ve yaam kalitesini yükseltmek amacyla önemli projeler yürütüldüünü hatrlatan Tunç, Bölgede yaplan barajlarla tarlalar suyla buluturacaz. Sulu tarma geçile yöredeki üreticinin gelirinde birkaç kat art olacak. Bu sayede Türkiye Ortadounun gda ihtiyacn karlayan tedarikçi merkez olacak. Bu ayn zamanda istihdamn ve ihracatn artn da salayacak. diye konutu.

Tunç, bölgenin kalknmas için ayrca çeitli projelerle üreticilere hibe krediler verdiklerini ve ihtisas organize sanayi bölgeleri kurduklarn anmsatarak, bu sayede Dou ve Güneydou Anadolu bölgelerinde tarmsal ve hayvansal üretimde büyük art olduunu sözlerine ekledi.

Ana Sayfaya Git