Tarım desteği sıfırlanacak?

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, tarımsal destek ödemelerine mart ayında da devam edileceğini belirterek, "Çiftçimize geçmişten hiçbir borcumuzun kalmamasını hedefledik. Mart ayında ödenecek destekleri Sayın Cumhurbaşkanımız açıklayacak." dedi.

Haberler 28.02.2019 - 11:06 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Pakdemirli, tarmsal girdilerdeki fiyat artna yönelik alnan önlemleri deerlendirdi. Tarmn, dövizdeki arttan en çok etkilenen sektör olduuna iaret eden Pakdemirli, mazot, gübre ve tohum gibi girdilerde bir yl öncesine göre yüzde 50ye varan fiyat artlar olduunu, bunun da üretim maliyetlerine ve sat fiyatlarna yansyacan ifade etti.

Pakdemirli, çiftçiyi rahatlatmak için destek miktarlarn artrdklarn anmsatarak, Ayrca 2018den kalan destekleri bir nebze de olsa çiftçimizi rahatlatmak için öne aldk. Ocakta 2,3 milyar lira, ubatta 3 milyar liray geçen, martta da buna benzer rakam ödenerek, çiftçimize geçmiten hiçbir borcumuzun kalmamasn hedefledik. cmali tamamlanm desteklerin hiçbirini brakmayacaz. Martta tamamlayacaz. Mart aynda ödenecek destekleri Sayn Cumhurbakanmz açklayacak ancak yem bitkileri destei olarak toplamda 80 milyon lira ödeyeceiz. Ekimden vazgeçmesinler diye buday ve arpada senelerdir 5 kuru olan destekleri 10 kurua çkardk. Dekar ba gübre desteini 4 liradan 8 liraya çkardk. diye konutu.

- lgili sektörlerle görütük

Ekim yapmasn desteklemek adna bu zor dönemde üreticiyi rahatlattklarn vurgulayan Pakdemirli, öyle devam etti:

Kurlardaki geri dönüle maliyetler de biraz daha olumlu yönde gitti. çiftçimizi rahatlatmak anlamnda her türlü gerei yerine getirdik. Maliyetler artt ancak çiftçi, eskiden alamad rakamlar alm olacak. Biz de mümkün mertebe destekleri artrdk. Ekim ve dikimle ilgili kararlarna destek olmak için elimizden geleni yaptk. Girdilerle ilgili olarak bu sektörlerle görütük, gübre ve tohum sektörleriyle bir araya geldik, fiyatlarn geriye gelmesini saladk.

Pakdemirli, ari iletme ve süt ödemelerine de balayacaklarn belirterek, Ari iletme destei ödemelerine 1 Mart Cuma günü balyoruz. 878 iletmeye 35 milyon 826 bin 395 lira ödeyeceiz. 2018 yl aralk ayna ilikin süt desteini de yine 1 Mart Cuma günü ödeyeceiz. 243 bin üreticiye 741 bin ton çi süt için 95 milyon lira ödeme yapacaz. dedi.

Tohum üretiminde Türkiyenin gereken yeterlilikte olduuna da iaret eden Pakdemirli, 2002de 145 bin ton olan üretimin 1 milyon 59 bin tona ulatn söyledi.

Türkiyenin tohumculukta yabanc irketlerin cenneti olarak görülmemesini isteyen Pakdemirli, Tohumluk destei için 2 milyar lira ödeme yaptk. Tohum ihracatmz 2002ye göre yüzde 1000in üzerinde artt. 86 farkl ülkeye 152 milyon dolar civarnda ihracat yapyoruz. Özellikle gen bankalarmz ve bunlarn gelitirilmesi ve hibrit daha düzgün ürünler üretilmesi konusunda Türkiye hiç de fena bir yerde deil. 150 olan tohum üretici firma says 850ye çkm ve dünyada da 11. srada yer alyoruz. diye konutu.

Ana Sayfaya Git