Tarım destekleri artırılsın!

TZOB Başkanı Bayraktar'dan 2021'de "tarımda destekler artırılsın" çağrısı geldi.

Haberler 07.01.2021 - 00:35 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiye Ziraat Odalar Birlii (TZOB) Genel Bakan emsi Bayraktar, bu yl çiftçinin üretimini sürdürebilmesi için verilen desteklerin artrlmas gerektiini ifade etti.

Bayraktar, yapt yazl açklamada, tarmda 2021e ilikin beklentilerini ve üretici-market fiyatlarn deerlendirdi.

çiftçi açsndan geçen yln zor bir snav olduunu belirten Bayraktar, Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgn sürecinde dier sektörlere salanan desteklerden mahrum olmasna ramen, salgnla mücadelede ülkesinin insanna yeterli gday salayarak hizmet eden çiftçimiz bu snav baaryla geçti. ifadesini kulland.

Bayraktar, tarm sektörünün istihdamdaki önemini koruduunu vurgulad.

Geçen yl markette 42 ürünün 37sinde fiyat art, 5inde fiyat azal, üreticilerde ise 34 ürünün 28inde fiyat art, 5inde ise fiyat azal meydana geldiine dikkati çeken Bayraktar, u bilgileri paylat:

Geçen yl markette en fazla fiyat art yüzde 79,39 ile portakalda görüldü. Üreticide sadece patateste fiyat deimedi. Fiyat en fazla düen ürün ise marketlerde Antep fst, üreticilerde yeil soan oldu. Antep fstndaki fiyat düüünü yüzde 12,35 ile kuru soan, yüzde 3,98 ile limon, yüzde 2,28 ile yeil soan, yüzde 1,91 ile domates takip etti.

- 2021 beklentileri

Bayraktar, 2021de girdi fiyatlarnn makul seviyeye çekilmesi için destek verilmesi gerektiini belirterek unlar kaydetti:

çiftçinin tarlada kalmas ve üretimini sürdürebilmesi için verilen destekler kesinlikle artrlmaldr. Destek bütçesi, gayri safi milli haslann en az yüzde 1i orannda olmaldr. Destekler ekimden önce açklanmal ve zamannda verilmelidir. Desteklemede yüzde 2-4 arasnda uygulanan stopaj kesintisi kaldrlmaldr. Desteklerde adalet salanmal, küçük aile iletmelerine öncelik verilmelidir. Organik tarm ve iyi tarm uygulamalarnda destekler kesintisiz olarak verilmelidir. Gençleri tarmda tutabilmek için genç çiftçilere yönelik ek tevik ve destekler getirilmelidir. çeitli nedenlerle çiftçi Kayt Sistemine (çKS) dahil edilemeyen ancak tarmsal üretim yaplan araziler de tarmsal desteklerden faydalanmaldr.

Bayraktar, çKSye kayd olsun olmasn tüm çiftçilerin bankalara ve tarm kredilere olan borçlarnn faizleri silinmek suretiyle uzun vadeyle yaplandrlmas gerektiini de ifade etti.

Ana Sayfaya Git