Tarım sigortası çağrısı yapıldı

Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri (Tarım Kredi) Genel Müdürü Fahrettin Poyraz, 2020-2021 üretim sezonu için bitkisel ürün sigortası yapılmasına 2 Kasım itibarıyla başlandığını belirterek, "Üreticilerimiz, devlet destekli düşük faizli kredilerden ve sigorta prim desteğinden faydalanmak için Çiftçi Kayıt Sistemi'ne (ÇKS) kayıtlarını en kısa zamanda yaptırmalı." dedi.

Haberler 18.11.2020 - 10:14 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Üreticilerin, devlet destekli düük faizli kredilerden ve sigorta prim desteinden faydalanmak için çKSye kaydolmas gerektiini ifade eden Poyraz, olas risklerle karlalmamas ve sknt yaanmamas için sigorta poliçesi son kabul tarihlerine ve çKS güncellemelerine azami özen gösterilmesi gerektiini söyledi.

Poyraz, geçmi yllardan farkl olarak dolu paketi poliçesi ve don teminatl poliçe üretim tarihlerinin birlikte açlm olmas sebebiyle meyve poliçeleri için 2 Kasm itibaryla stee Bal Don Teminatl Poliçe kesilebildiini, bundan dolay ocak aynn beklenmesine gerek kalmadn bildirdi.

DOAL AFETLERE KARI DEVLET GARANTS

çiftçilerin, iletme varlklarn Tarm Sigortalar Havuzuna (TARSM) sigorta ettirmeleri halinde, Tarm Kredi kooperatiflerinden kullandklar kredilere ait faizlerin yüzde 25inden yüzde 100üne kadar devlet tarafndan ödendii bilgisini veren Poyraz, üreticilerin indirimli faiz oranlarndan faydalandn dile getirdi.

Poyraz, unlar kaydetti:

Örnein, bir kooperatif ortamz yüzde 50 indirimli 10 bin lira kredi kulland zaman bir yl sonunda TARSMe sigorta ettirdiinden 450 lira, yüzde 100 indirimli kredi kullandnda bir yl sonunda TARSMe sigorta ettirdiinden 900 lira daha az faiz ödeyecek. Ayrca sel, don, dolu, yangn gibi afetlere kar üreticilerimizin ürünleri devlet garantisinde sigortalanmaktadr. Bunun yannda, doal afetler ve kuraklk sebebiyle borcunu ödeyemeyen ortaklarmzn kredi borçlarnn ertelenmesinde de bu önemli. Yasal mevzuat gereince yalnzca faiz indirimli kredi borçlar ertelenebiliyor. Dolaysyla üreticilerimizin tarmsal varlklarnn TARSMe sigorta ettirilmesi art, kredi borçlarnn ertelenmesi ilemlerinde de aranyor. 2020-2021 üretim sezonu için bitkisel ürün sigortas yaplmasna 2 Kasm itibaryla baland. Üreticilerimiz, devlet destekli düük faizli kredilerden ve sigorta prim desteinden faydalanmak için çKSye kaytlarn en ksa zamanda yaptrmal.

Yeni üretim sezonunun bereketli, bol ve hasarsz olmasn temennisinde bulunan Poyraz, u bilgileri verdi:

Üreticilerin, TARSM kapsamnda devlet destekli tarm sigortas yaptrabilmeleri ve düük faizli tarmsal kredi desteinden faydalanabilmeleri için bitkisel ürün sigortalar konusunda öncelikle çKSye, seralar için Örtü Alt Kayt Sistemine, süt srlar, besi srlar, mandalar, koyun ve keçiler ile koç ve tekeler için Veteriner Bilgi Sistemine, kümes hayvanlar için Tarm ve Orman Bakanl il ve ilçe müdürlüklerine, su ürünleri için Su Ürünleri Kayt Sistemine ve arclk sigortas için Veteriner Bilgi Sistemi ile Arclk Kayt Sistemine bavurarak, iletme kaydn yaptrmas veya güncelletirmesi gerekiyor.

Ana Sayfaya Git