Tarım ve Orman Bakanlığı kuraklığı sahada yakından takip ediyor

Tarım ve Orman Bakanlığı kuraklık kaynaklı olumsuzlukların en aza indirilmesi için tarımsal verileri yakından takip ederek sahada faaliyetlerini aralıksız sürdürüyor.

Haberler 10.06.2021 - 10:03 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Tarmsal Kuraklk Strateji Eylem Plan ile tüm alanlarda kuraklkla ilgili bilinç düzeyinin artrlmas, paydalarn sürece dahil edilmesi, sürdürülebilir tarmsal su kullanmnn planlanmas, gerekli tedbirlerin önceden alnmas gibi hususlar 18 kurum ve kurulula birlikte yürütülüyor.

Söz konusu eylem plan kapsamnda, ülke genelinde meteorolojik veriler, sulama amaçl baraj ve gölet havza bazl doluluk oranlar, 81 ilde hububat ekim alanlar ve hububatn fenolojik gözlemleri bütün olarak deerlendirilerek, her ay için deerlendirme raporu oluturuluyor.

Ülke genelinde 1 Ekim 2020-31 Mays 2021 döneminde yalar normaline göre, yüzde 27 azald, bu azalma, Marmara Bölesi dndaki tüm bölgelerde görüldü. Bölgesel olarak en fazla azalma yüzde 37,9 ile Güneydou Anadolu ve yüzde 35,6 ile ç Anadoluda kaydedildi.

Antalya, Konya Kapal, Dou Akdeniz, Seyhan, Ceyhan, Frat-Dicle ve Dou Karadeniz havzalar dndaki tüm su havzalarnda yalar normallerine göre azald.

Scaklklarn da yüksek olmas hem arazi hem de barajlarda buharlamay artrarak kurakln daha da tetiklenmesine, suyun depolamalarda azalmasna sebep oldu. Yalarn tarmsal üretim açsndan yetersiz olmas nedeniyle rekolte düüleri bekleniyor.

SGORTA YAPTIRAN çFTçLERE ÖDEME YAPILACAK

Bakanlk, tarmsal kuraklk yaanan Güneydou Anadolu ve Konya Kapal havzalarnda il ve ilçe müdürlükleriyle tespit çalmalarna balarken sahada aratrmalar yaplyor.

Atlan admlar kapsamnda, özellikle bu yl, köy bazl kuraklk verim sigortas hizmete alnrken kuru tarm alanlarnda, buday, arpa, çavdar, yulaf, tritikale, nohut, krmz ve yeil mercimek ürünleri kuraklk, don, scak, rüzgar, scak hava dalgas, ar nem, ar ya risklerinden kaynakl verim azallar TARSM tarafndan teminat altna alnd. Bu kapsamda, kuraklktan olumsuz etkilenen ve sigorta yaptran çiftçilere ödemede bulunulacak.

TARSM verilerine göre, 83 bin 805 köy bazl kuraklk verim sigortas poliçesi düzenlendi. Bu poliçeler karlnda, 1 milyon 520 bin 310 dekar alan ilçe bazl kuraklk verim sigortas kapsamnda teminat altna alnd. TARSM eksperleri, sahada çalmalarna devam ediyor.

Kuraklktan etkilenen çiftçilerin borçlar da erteleniyor. Buna göre, doal afetlerden etkilenen üreticilerin Ziraat Bankas ve Tarm Kredi Kooperatiflerine olan düük faizli kredi borçlarnn ertelenmesi ve taksitlendirmesine ilikin ilemler balatld.

SULAMADA TASARRUF ÖNLEMLER

Bakanlk, uzun vadede sulama ebekelerini modern sulamaya dönütürme çalmalarn da sürdürüyor. Suyun etkili ve verimli kullanlmas, sürüm teknikleri (ilemesiz tarm), yabanc ot mücadelesi, gübreleme konularnda çiftçi eitimleri yaplyor. Ksntl sulama ile gece sulamas yaplmasna dikkat edilmesi salanyor.

Krsal kalknma destekleri kapsamnda (2021-2025) modern sulama sistemlerine yüzde 50 hibe uygulamas balatlrken proje almlar yaplyor.

Öte yandan, bireysel sulama sistemleri hibe desteklemelerinin balad 2007den itibaren 35 bin 456 proje ile 2 milyon 975 bin 240 dekarlk alann modern sulama sistemleriyle sulanmas salanrken bu ilemler için toplam 641 milyon 139 bin 29 lira, son 3 ylda ise 1 milyon 832 bin 952 dekarlk alandaki 18 bin 466 projeye 426 milyon 391 bin 21 lira hibe destei saland.

KURAKLIA DAYANIKLI çETLER YAYGINLATIRILIYOR

Bu yl ülke genelinde atl, bo braklan ve nadas alanlarnda gerek bitkisel üretimin artrlmas gerekse kurakla dayankl çeitlerin ekililerinin yaygnlatrlmasna yönelik yüzde 75 hibeyle projeler hayata geçirilmeye baland. Bu kapsamda yürütülen Tarm Arazilerinin Kullanmnn Etkinletirilmesi Projesi ile 400 ayr proje destekleniyor. çeltik üretiminde damlama sulama ile sulanmas planlanan projelere de öncelik tannrken mercimek, nohut ve tritikale gibi kuru tarm yaplan ürünlere yönelik teklif edilen projeler kabul edilerek hayata geçirildi.

KURAKLIKTAN ETKLENENLERE DORUDAN ÖDEME

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan tarafndan duyurulan kuraklktan etkilenen çiftçilere yönelik destek paketine göre de kuraklk sigortasnda TARSM devlet destei gelecek yla özel yüzde 70e, hasar ödeme oran yüzde 80e çkarlacak. Kuraklktan etkilenen buday, arpa, yulaf, çavdar, nohut ve mercimek üreticilerine verim kayplarna göre dekara 100 liraya kadar dorudan ödeme yaplacak. Mazot-gübre, sertifikal tohum kullanm destei ile toplamda dekara 151 liraya kadar destekleme ödemesi gerçekletirilecek.

Ana Sayfaya Git