'Tarıma yönelik kredi paketiyle gıda enflasyonu dengelenir'

Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak'ın açıkladığı tarım sektörüne yönelik kredi paketiyle gıda enflasyonunun dengelenmesi ve cari açığın azalması bekleniyor.

Haberler 25.05.2019 - 10:38 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Hazine ve Maliye Bakan Berat Albayrak tarafndan açklanan tarm alanna yönelik kredi paketiyle hem gda enflasyonunun dengelenmesi hem de cari açn azaltlmas hedefleniyor.

Türk Ziraat Yüksek Mühendisleri Birlii Genel Bakan Fehmi Kiraz, AA muhabirine, leri, Verimli, Milli Endüstri (VME) Finansman Paketi kapsamnda tarm sektörüne salanacak kredi desteklerine ilikin deerlendirmede bulundu.

30 milyar liralk bu kredi paketinin en önemli hedeflerinden birinin tarm sektörü olduunu belirten Kiraz, bu alanda Seraclk, Soya, msr, ayçiçei üretimi, Hayvanclk-yem bitkisi üretimi ve Birlikte Ekipman Paketinden oluan 4 baln yer aldn, paketi genel anlamda olumlu bulduklarn söyledi.

Kiraz, seraclk paketiyle hem iptidai artlar hem de iklim artlarndan kolayca etkilenen seralarn modernize edilebileceini, k koullarna dayankl, camdan ve stma imkan olan seralarn kurulabileceini bildirdi. Termal su kaynaklaryla stma yaplan organize seraclk bölgelerinin de desteklenebileceine iaret eden Kiraz, salanacak düük faizli iletme ve yatrm kredisiyle altyaps hazrlanm bu bölgelerde yatrmcnn serasn kurabileceini dile getirdi.

Fehmi Kiraz, seraclk yatrmlarnn artmasyla özellikle sebze gibi ürünlerde gda enflasyonu ve gda fiyatlarndaki hareketliliin dengelenebileceini vurgulayarak, Domates ve biber gibi sera ürünlerinde hem üretim art hem de maliyet düüü olur. Bunun fiyatlarda da etkisi görülecek ve piyasay regüle edecek ürün gam çk olabilecek. diye konutu.

Cari açn azaltlmas için üretim artmal

Paketle desteklenen endüstri bitkilerinde da bamllk orannn yüksek olduuna dikkati çeken Kiraz, öyle devam etti:

Hayvan yeminde olmazsa olmazmz niteliindeki soyann yüzde 94ünü ithal ediyoruz. Her yl 1 milyar dolarlk ithalat gerçekletiriyoruz. Ayçiçei ve msrda da ithalat yüksek. Bu ürünlerden elde edilen yan ithalatna 3,5 milyar dolar ödüyoruz. Cari açn azaltlmas için bu endüstri bitkilerinin üretiminin artmas gerekiyor.

Kiraz, bu ürünlerde üretimin artmas ve kredi paketinin amacna ulamas için 5 milyon hektarlk sulanabilir tarm alannn artmas gerektiini dile getirdi.

Bir dier destek alan olan yem bitkileri üretimindeki aça deinen Kiraz, hayvanclk sektörü için yem bitkileri üretiminin cazip hale gelmesi gerektiini ifade etti.

Kiraz, yem üretiminin artmasnn hayvan saysn artracan, canl hayvan ve et ithalatn azaltacan belirterek, Bu durumun canl hayvan ve et fiyatlarna da etkisi olacaktr. Bu da hem cari aç azaltmada hem gda enflasyonunu önlemede önemli. deerlendirmesinde bulundu.

Verim artar, maliyet azalr

VME Finansman Paketi ile basnçl ve damlama sulama yatrmlarnn desteklenmesinin hem su tasarrufu salayacana hem de sulama maliyetlerini azaltacana iaret eden Kiraz, doru sulamann meyve, sebze ve tarla bitkilerinde verim artn beraberinde getireceini söyledi.

Kiraz, tarmsal mekanizasyon desteiyle de çiftçilerin alet park oluturabileceini vurgulayarak, unlar kaydetti:

Böylece, bitkisel ve hayvansal üretimin sürdürülebilirliine de destek salanm olacak. Üreticimiz, tarm makineleriyle hem zaman hem de maliyet tasarrufu yapar, içilik maliyetleri düerken ürün kayplar önlenir. Ekipman temini keke bir kooperatif örgütlenmesiyle yaplsa. Alnan ekipmandan her çiftçinin yararlanmas salanm olur.

Ana Sayfaya Git