Tarımda 2018 destek ve proje yılı olacak

Tarım sektöründe 2017 yılı gıda enflasyonu, kırmızı et ithalatı gündemde önemli yer tutarken, 2018 yılında tarım ürünleri üretim ve arzına yönelik önemli adımların atılması bekleniyor. Gelecek sene çiftçilere yüzde 50 mazot desteğinin yanı sıra 250 lira büyükbaş kesim desteği, küçük aile işletmesini büyütmek isteyenlere 100 bin liraya kadar faizsiz kredi desteği sağlanacak.

Haberler 26.12.2017 - 09:00 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Son veriler dikkate alndnda Türkiyede 24 milyon hektar tarm alan, 14,6 milyon hektar mera varl bulunuyor. Öte yandan 3 milyonun üzerinde çiftçi üretim yaparken, 121 milyon ton bitkisel üretim, 23 milyon ton hayvansal üretim, 161 milyar lira tarmsal hasla, 16,3 milyar dolar tarmsal ihracat gerçekletiriliyor.

Geçen sene doal afetlerin olumsuz etkisi nedeniyle yüzde 2,6 küçülen tarm sektörü bu yln 9 aynda yüzde 3,3 büyüdü.

Enflasyondaki arl nedeniyle artlarn öncelikli sebepleri arasnda gösterilen gda ve alkolsüz içecekler ana grubundaki yllk art 2017 ylnn önemli gündem maddeleri arasnda yer ald.

Söz konusu artlarn ve dalgalanmalarn önüne geçmek için Gda ve Tarmsal Ürün Piyasalar zleme ve Deerlendirme Komitesi yaplandrld ve çalmalarna hz verdi. Gda arznn artrlmas ve fiyatlarn kontrol altna alnabilmesi için krmz et, besilik canl hayvan ithalatnn yan sra baz tarmsal ürünlerde de gümrük vergileri düürülerek ithalatn önü açld. Ayrca Et ve Süt Kurumu (ESK) da ithal ettii krmz etin düük fiyatlarla tüketicilere ulatrlmas için zincir marketlere dana karkas eti sat gerçekletirdi.

Sene banda yüzde 7,7 seviyesinde bulunan gda enflasyonu maysta yüzde 16,91 seviyesine kadar çkt. Daha sonra dalgal bir seyir izleyen yllk gda enflasyonu kasm aynda yüzde 15,78 oldu.

Milli Tarm Projesi kapsamnda bitkisel üretimde bu sene tarmsal ürün arznn planl olarak salanmas için Havza Bazl Üretimi Destekleme Modeline geçildi. Model kapsamnda 941 tarm havzasnda 21 ürüne destek verildi.

- Kuraklk sigortas tüm tahllar kapsayacak

Bu sene TARSMin teminat kapsam geniletilirken, buday, meyve üretimi ile hayvanclk alannda teminatlarda önemli deiikliklere gidildi. 2018 itibaryla lçe Bazl Kuraklk Verim Sigortas tüm tahllar kapsayacak ekilde uygulanmaya balayacak.

Öte yandan, bu yl toplam 6,1 milyon hektarlk 192 büyük tarmsal ova Bakanlar Kurulu kararyla koruma altna alnrken, bu ovalarn saysnn 2018 ylnda 250ye çkarlmas bekleniyor.

Arazi toplulatrmasnn ilk balad 1961 ylndan bu yana 6,1 milyon hektar alanda arazi toplulatrlmas tamamlanrken, 1,8 milyon hektar alanda da toplulatrma çalmalar devam ediyor. 2023 ylna kadar 14 milyon hektar arazinin tamamnda toplulatrmann tamamlanmas hedefleniyor.

- Küçük aile iletmelerine 100 bin lira faizsiz kredi

Bu sene de dikkate alndnda son 15 ylda üreticilere toplam 103 milyar lira nakit hibe destei saland. Gelecek yl ise çiftçilere toplamda 14,5 milyar lira nakit tarmsal destek verilecek.

Üreticilere yönelik gübre, tohum, yem, üretim, yatrm destekleri sürerken, bu sene ilk defa devlet çiftçilerin kulland mazota yüzde 50 destek verecek.

Gelecek sene 200 baa kadar yerli büyükba hayvan besleyerek ruhsatl kesimhanede kestiren yetitiricilere hayvan bana 250 lira destek verilecek. Sene bandan itibaren hayvan yetitiriciliinde küpe ve a bedelleri kaldrlacak.

Yerli üretimin gelitirilmesi için küçük aile iletmesini büyütmek isteyenlere 100 bin liraya kadar faizsiz ve masrafsz kredi salanacak. Bu destein 100 bin aileye kadar ulamas bekleniyor.

Bu sene kasm itibaryla balanan zincir marketlerde tüketicilere ucuz et sat uygulamas gelecek yl da sürecek.

Bu sene et tavuu üretiminde önemli bir proje olan damzlk etçil tavuk üretilmesi projesi ile Anadolu T yerli hatt gelitirildi. Gelecek sene bu yerli etçi damzlk tavuk piyasaya sunulacak.

Bu sene toplam 480 milyon lira hibe 16 bin genç çiftçiye destek için ayrlrken, önümüzdeki yl bu rakam 510 milyon liraya çkacak. Ayrca genç çiftçilere hayvan teminine devam edilecek.

- 17 yeni çeit sebze gelitirilecek

Tarm letmeleri Genel Müdürlüü (TGEM) ve Tarmsal Aratrmalar ve Politikalar Genel Müdürlüü (TAGEM) ibirliiyle yerli sebze tohumculuu gelitirme çalmalarna hz verilecek. Gelecek yl TGEMe bal Boztepe letmesinde 11 modern sera kurulacak, buralarda yeni Ar-Ge uygulamalar yaplacak. Öncelikle domates, biber, patlcan, hyar ve kavunda balatlan gelitirme çalmalar yeni hat ve çeitlere uygulanacak. Proje kapsamnda 5 yl içerisinde toplam 240 yeni hat ve 17 yeni çeidin elde edilmesi ve bu çeitlerin ülke geneline yaygnlatrlmas hedefleniyor.

Hayvan salna yönelik A Su Bankas kurulacak, nakillerde 7 ilde hayvan kontrol ve dinlendirme istasyonlar yaplacak. Krsal Dezavantajl Alanlar Kalknma Projesi Dou Akdeniz ve Bat Karadeniz bölgelerinde uygulanacak. Yaklak 45 bin hanehalkna dorudan katk salayacak projenin toplam bütçesi 96 milyon avro olarak belirlendi.

çeitli ülkelerde tarmsal i forumlar gerçekletirilecek, Tarmsal D Pazar Stratejileri çaltay düzenlenecek, ülkelerle ikili teknik ilikilerin gelitirilmesi ve uluslararas düzeyde i birlii çalmalarnn artrlmas amacyla 2018de 15 Tarm Yürütme Komitesi Toplants yaplacak.

Öte yandan gelecek yllarda 9 yeni tarma dayal organize sanayi bölgesi yatrm gerçekletirilmesi planlanyor.

Ana Sayfaya Git