Tarımda "altın yılını" yaşadı

Türkiye'nin önemli tarım merkezleri arasında yer alan Şanlıurfa'da, 2017'de yüksek verim ve fiyat artışı yüzleri güldürdü.

Haberler 06.01.2018 - 09:40 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yaklak 8 milyon hektar alanda tarmsal üretimin yapld anlurfada, geçen yl uygun iklim koullar sayesinde verim ve kalite artt.

anlurfa Ziraat Odas Bakan Ahmet Eyyüpolu, tarmsal üretimde verimli bir yl geride braktklarn söyledi. çiftçinin yüzünün güldüünü belirten Eyyüpolu, 2017 ylnda hem verim hem de ürün fiyat konusunda çiftçiler olarak ihya olduk. 2017 ylnda adeta altn yl yaadk. dedi.

Kentin, Türkiyenin tarmsal üretimi açsndan önemine dikkati çeken Eyyüpolu, geçen yl 1 milyon 300 bin ton civarnda pamuk üretildiini, bu rakamn ülke pamuk üretiminin yaklak yüzde 50sine denk geldiini ifade etti.

Eyyüpolu, pamuun fiyatnn da önceki yllara göre yükseldiini belirterek, çiftçilerimiz bu yl çok kaliteli pamuk yetitirdi. Fiyat da bu yl 3 lira ile 3 lira 200 kuru arasnda deiti. çiftçilerimiz fiyatn bu kadar yükseleceini beklemiyordu. Yine bu yl yaklak 1 milyon ton msr üretimi oldu. Msrn da budayn da fiyat bu yl çok iyiydi. diye konutu.

- Antep fstnda rekolte dütü, fiyat yükseldi

anlurfa Ticaret Odas Bakan Mehmet Kaya da kentte tarmsal üretim ve ürün fiyatnn genel olarak olumlu seyrettiini dile getirdi.

Özellikle geçen yla göre pamuk üretiminin yaklak yüzde 20 arttn kaydeden Kaya, Bu art oran anlurfadaki üreticiler açsndan sevindirici olmutur. Pamuk fiyatlar olumlu yönde seyrederek çiftçinin yüzünü güldürmütür. Fstk üretim rekoltesi periyodisite (meyve tür ve çeitlerinin bir yl meyve verip, ertesi yl hiç meyve vermemesi ya da çok az meyve vermesi) nedeniyle düü gösterirken, fiyatlarn bu yl yüksek olmasnn rekoltedeki düüü telafi ettii söylenebilir. dedi.

Harran Üniversitesi (HRÜ) Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü Öretim Üyesi Doç. Dr. Ali Rza Öztürkmen de yln ilk aylarnda alnan yalarn, hububat verimine büyük katk saladn ifade etti.

Kuru tarmn yapld yerler dahil olmak üzere, bölgede hububat veriminin bu yl yüksek olduunu vurgulayan Öztürkmen, öyle konutu:

Bu yl kuru ve sulu tarmn yapld bölgelerdeki hububat verimi yüksek oldu, çiftçilerimiz iyi bir gelir elde ettiler. Yine sulu tarmn yapld alanlarda üretilen pamuk ve msr altn çan yaad. çünkü pamuktaki rekolte yükseklii, herhangi bir zararlnn olmamas ürün üretimini oldukça yükseltti. Özellikle Suruç Ovasnda 50 bin hektar alann sulamaya açlmas bölgenin üretimine büyük katk sundu. Bölgemizde sulu tarmn yapld alanlarn artmasyla kentimizin tarmdaki katma deeri artyor. Önceki yllarda 5 milyar lira olan kentin ülke ekonomisine olan tarmsal katks bugün 7,1 milyar liraya yükseldi. Bu çok önemli bir gelime. Önümüzdeki yllarda da anlurfann Türkiye tarmnn lokomotifi olan illerin banda geleceine inanyoruz.

Ana Sayfaya Git