Tarımda aslan payı hayvancılığa

Tarımsal destekleme bütçesinden gelecek yıl için en fazla pay yüzde 29,5 ile hayvancılığa ayrılırken, bu sektöre toplam 7 milyar 620 milyon lira destek ödemesi yapılması planlanıyor.

Haberler 01.11.2021 - 00:35 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

2022 Yl Cumhurbakanl Yllk Programndan yaplan derlemeye göre, bitkisel üretimde destekler, tarm havzalar üretim ve destekleme modeli çerçevesinde ilçe düzeyinde belirlenen ürün listeleri esas alnarak uygulanyor.

Hayvanclkta ise il ve bölge baznda ayrtrlm bir destekleme modeline geçi yapld ve bölgesel kalknma projelerinin uyguland yörelere özgü destekler artrld.

Su ürünlerinde ise kayt dln önlenmesi ve verimliliin artrlmasna yönelik destekleme uygulamalarna devam ediliyor.

Tarmsal destekleme bütçesi 2022 yl için 2021 ylna göre yüzde 12,5 artrlarak 22,97 milyar liradan 25,83 milyar liraya yükseltildi.

Alan bazl destekler arasndaki mazot destei ile arz aç bulunan ürünlere yaplan fark ödemesi ve hayvanclk destekleri 2022 ylnda bütçelerinde en fazla art öngörülen destek kalemleri oldu.

EN YÜKSEK PAY HAYVANCILIIN

Destekleme bütçesinden en yüksek pay 7 milyar 620 milyon lirayla hayvanclk ald. Hayvancln destekleme bütçesinden ald pay yüzde 29,5 olarak gerçekleti. Hayvancla bu yl için 7 milyar 366 milyon liralk bütçe ayrlmt.

Hayvancl, mazot ve gübre desteklerinin de içinde bulunduu 7 milyar 300 milyon liralk alan bazl tarmsal destek ödemeleri, 5 milyar 475 milyon lirayla fark ödemeleri ve 1 milyar 924 milyon lirayla tarm sigortas destekleme hizmetleri izledi.

Dier tarmsal amaçl desteklere 1 milyar 298 milyon lira, krsal kalknma amaçl tarmsal desteklemelere 1 milyar 850 milyon lira ve telafi edici ödemelere de 367 milyon lira ayrld.

KURAKLIIN NEDEN OLDUU VERM KAYBINA 1 MLYAR LRALIK BÜTçE

Kuraklk nedeniyle üreticilerin yaad verim kaybnn telafi edilmesi için 2021 Ylnda klimsel Faktörlere Bal Olarak Gerçekleen Yetersiz Ya Nedeniyle Verim Kayb Yaayan çiftçilere Destekleme Ödemesi Yaplmasna likin Cumhurbakan Karar, 1 Eylül 2021 tarihli Resmi Gazetede yaymland.

Karar, kuru artlarda arpa, buday, çavdar, tritikale, yulaf, mercimek, nohut ürünlerini eken ve bu ürünlerde yüzde 30 ve üzeri verim kayb yaayan çiftçilere destek salanmasn amaçlyor. Bu kapsamda, gelecek yl için tarmsal desteklerden 1 milyar liralk bütçe, verim kayb için ayrld.

Tarmsal desteklemelerde etkinliin salanmas için desteklerin havza, ürün ve su kst temelinde farkllatrlarak bunlarn idare ve kontrolünün alan bazl yaplmasna, üretici veya iletmelerin gelir seviyelerinin desteklemelerde dikkate alnmasna öncelik veriliyor.

Tarmsal destekleme sisteminde, desteklenecek ürünler ve destekleme birim tutarlarnn kurulacak bir sistemle düzenli olarak yaplacak etki analizlerinin sonuçlarna göre her yl yeniden belirlenmesine yönelik çalmalar devam ediyor.

Ana Sayfaya Git