Tarımda prim düşürülsün!

"Ülkemizde sıkça yaşanan doğal afetler nedeniyle ürünlerde risklerin tamamı teminat kapsamına alınmalı ve tarım sigortası zorunlu olmalıdır"

Haberler 04.07.2020 - 09:41 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiye Ziraat Odalar Birlii (TZOB) Genel Bakan emsi Bayraktar, tarm sigortasnda prim tutarlarnn düürülmesi veya devlet desteinin artrlmas gerektiini belirterek, Ülkemizde skça yaanan doal afetler nedeniyle ürünlerde risklerin tamam teminat kapsamna alnmal ve tarm sigortas zorunlu olmaldr. ifadesini kulland.

Bayraktar, yazl açklamasnda, doal afetlerin, tarmsal üretimi olumsuz etkilediine iaret etti.

Küresel iklim deiikliinin etkisiyle art gösteren doal afetlerden en çok çiftçilerin zarar gördüüne dikkati çeken Bayraktar, 2017 ylnda 598, 2018de 871 ve 2019da ise 935 doal afet gerçekletiini kaydetti.

Bayraktar, yln ilk 6 aynda ise 600ü akn doal afet yaand bilgisini paylaarak, Yln ilk 6 aynda, son 10 ylda yl boyu yaanan doal afetlerden daha fazla afete maruz kaldk. deerlendirmesinde bulundu.

Bayraktar, doal afetler nedeniyle bu yl tarmsal üretimde sknt yaandn belirterek, u ifadeleri kulland:

Bu yl çiftçilerimiz tam da üretim sezonumuz olan nisan, mays, haziran aylarnda ciddi hasarlara neden olan doal afetlere maruz kald. Bu üç ayda 61 ilimiz doal afetlerden etkilendi. Tahllar, sebzeler, endüstri bitkileri, aromatik bitkiler ile yonca alanlar doal afetlerden zarar gördü. Ayrca Akdeniz Bölgesinde frtna ve hortum, seralarn yklmasna ve sera örtülerinin yrtlmasna neden oldu. Seralarda yetitirilen sebzeler ve yeni dikimi yaplan sebze fideleri de zarar gördü.

Doal afetlerin sigorta yaptrmann önemini bir kez daha gösterdiini kaydeden Bayraktar, tarmda sigortallk orannn çiftçi Kayt Sistemi kayd olan üreticilerde yüzde 20de kaldn bildirdi.

Bayraktar, yüksek prim tutarlar nedeniyle tarm sigortasnda istenen artn salanamadn ifade ederek, u deerlendirmede bulundu:

Ürünlerini sigorta yaptrmak isteyen üreticilerin prim bedelleri devlet tarafndan destekleniyor olsa da prim tutarlar halen oldukça yüksektir. Tarm sigortasnda prim tutarlar düürülmeli veya devlet destei artrlmaldr. Ülkemizde skça yaanan doal afetler nedeniyle ürünlerde risklerin tamam teminat kapsamna alnmal ve tarm sigortas zorunlu olmaldr.

- Yutak alanlar korunmal

Bayraktar, doal afetlerin önüne geçebilmek için iklim deiiklii ile mücadelenin bir zorunluluk olduuna iaret ederek, tarmla ilgili tüm kesimlerin iklim deiiklii konusunda bilinçlendirilmesi gerektiini bildirdi.

klim deiiklii ve doal afetlerin etkisini azaltmada, erozyon kontrolü, sulama için baraj yapm, doru gübre kullanm, toprak verimliliinin iyiletirilmesi, ekim ve hasat zamanlarnda deiiklik yaplmas, kurakla dayankl ürünlerin gelitirilmesi, erken uyar sistemlerinin gelitirilmesi gibi çalmalarn önemine deinen Bayraktar, Topran ve suyun yönetimine, korunmasna yönelik eitim programlar düzenlenmeli. klim deiikliinin yavalatlmasnda önemli faktörlerden birisi yutak alanlardr. Türkiye için en fazla yutaa frsat veren kaynaklar srasyla ormanlar, tarm alanlar ve meralardr. Bu alanlar korunmal, amaçlar dnda kullanlmamal. ifadesini kulland.

Ana Sayfaya Git