Tarımda sigortalı varlık değeri yüzde 28 arttı

Tarımda sigortalanan varlık değeri yılın ilk yarısında 2017'nin aynı dönemine göre yüzde 28 artışla 28 milyar liraya yükseldi.

Haberler 26.07.2018 - 09:08 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Tarmda sigortalanan varlk deeri yln ilk yarsnda 2017nin ayn dönemine göre yüzde 28 artla 28 milyar liraya yükseldi.

Tarm Sigortalar Havuzundan (TARSM) yaplan açklamaya göre, Devlet Destekli Tarm Sigortalar Sistemi yln ilk yarsnda büyümesini sürdürürken, üreticilerin tarm sigortasna olan ilgisi artt. Sistemin güçlü yaps ve bu alanda hayata geçirilen yeni uygulamalar bu artta etkili oldu.

Son yllarda küresel düzeyde yaanan doal afetlerin yol açt hasarlar ykc nitelikte olurken, tüm dünyay olduu kadar Türkiyeyi de derinden etkiledi. Sigortasz sürdürülen tarm faaliyetlerinin artk mümkün olmad görüldü.

Devlet Destekli Tarm Sigortalar çerçevesinde her yl yeni teminatlar uygulamaya alnrken, devletin üreticiye salad prim destei baz branlarda yüzde 67ye ulat. Üreticilere ödeme kolaylklar sunulurken, bu dorultuda portföy istikrarl bir ekilde büyüyor.

Tarmda sigortalanan varlk deeri yln ilk yarsnda 2017nin ayn dönemine göre yüzde 28 artla 28 milyar liraya yükseldi. Söz konusu dönemde poliçe adedi 1,5 milyona, prim üretimi 1,6 milyar liraya, büyükba ve küçükba hayvan adedi yüzde 35 artla 1,6 milyona, bitkisel ürün sigortalarnda sigortal alan 22 milyon dekara ulat.

Ayrca, yeni ylda kapsam geniletilen lçe Bazl Kuraklk Verim Sigortasna olan ilgi artarken, bu branta üretilen poliçe adedi 80 bini geçti.

- En çok hasar ihbar buday, kays ve üzümde

Açklamaya göre, tarm sigortalarn yaanan hasarlar anlamnda deerlendirildiinde mays ayna kadar ciddi anlamda bir hasarla karlalmad. Baz bölgelerde don nedenli hasarlar yaansa da bunlar bir önceki yla göre ykc boyutlarda ve yaygn bir ekilde gerçeklemedi.

Ancak mays ayndan itibaren dolu, sel ve su baskn ile frtna nedenli hasarlarda artlar oldu. Bugüne kadar, tüm tarm sigortas branlarnda 265 bin adedin üzerinde ihbar alnd. Hasar sebeplerinde dolu, don, frtna ile sel ve su baskn, hasar ihbar alnan illerde Malatya, Manisa ve Konya, ürünlerde ise buday, kays ve üzüm öne çkmtr.

Alnan hasar ihbarlarn takiben balayan ve tüm hzyla devam eden ekspertiz çalmalarnn birçouna, bölge müdürlükleri de itirak ediyor. Hasar dosyalar tamamlanan üreticilere Genel artlar, Tarife ve Talimatlar çerçevesinde, 192 milyon lirann üzerinde ödeme yaplm olup, ürünlerin poliçe biti tarihleri dorultusunda gelecek günlerde 807 milyon lira daha ödeme yaplacak.

Ana Sayfaya Git