Tarımda yeni yol haritası

Gıda enflasyonunun düşürülmesi için tarım ürünleri üretim ve arzına yönelik adımların atılması, GAP gibi büyük projelerde hedeflerin hayata geçirilmesi, tarımda ileri teknolojiye dayalı üretim yapısının desteklenmesi bekleniyor

Haberler 13.07.2018 - 10:53 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Tarmsal destek saylar azaltlarak etkin hale getirilecek, lisansl depoculuk tevik edilecek, 250 köyde Birlikte Üretim Modeli hayata geçirilecek, 250 bin damzlk gebe düve, 300 baa kadar toplamda 500 bin damzlk koyun destei devam edecek

Sulanabilir arazilerin tamam 2023 sonuna kadar sulamaya açlacak, korunan alanlarn says 653e çkarlacak, ehir ormanlar says 2019 ylna kadar 160a ulaacak, ormanlarn tamamnn tapu ve tescil ilemleri gerçekletirilecek

Tarm ve Orman Bakanlnca yeni dönemde gda enflasyonunun dengelenmesi için tarm ürünleri üretim ve arzna yönelik önemli admlarn atlmas, Güneydou Anadolu Projesi (GAP) gibi büyük yatrmlarda hedeflerin hayata geçirilmesi ve tarmda ileri teknolojiye dayal bir üretim yaps için destek miktarnn artrlmas bekleniyor.

Cumhurbakanl Hükümet Sistemine geçi ile Gda, Tarm ve Hayvanclk Bakanl ile Orman ve Su leri Bakanl birletirilerek Tarm ve Orman Bakanl oluturuldu. AK Partinin iktidar olduu günden bugüne tarmda yapsal dönüüme arlk verildi. Gda, Tarm ve Hayvanclk Bakanlnca ilk Tarm Kanunu bata olmak üzere 15 kanun çkarld. Türkiyenin tarmsal geliri, 2017 ylnda 188,7 milyar liraya ularken, ülke tarmsal haslada Avrupada 4. sradan 1. sraya yükseldi. Söz konusu dönemde balatlan Milli Tarm Projesi ile sürdürülebilir tarm ve hayvanclk anlay politikalarn çerçevesini olutururken, 20032017 döneminde 5,6 milyon hektar alanda arazi toplulatrmas tamamland.

Söz konusu dönemde çiftçilere 2018 yl haziran sonu itibaryla toplam 113,1 milyar lira tarmsal destek ödemesi yapld. Bu dönemde, genç çiftçilere, küçük aile iletmelerine, çoban istihdamna, tarma dayal iletme yatrmlarna özel destekler salanrken, ilk defa çiftçilerin kulland mazotun maliyetinin yars destek olarak çiftçiye ödendi, tarm sigortalarnn kapsam geniletilerek birçok ürün doal felaketlere kar teminat altna alnd.

çi süt fiyatlarnn dengelenmesi için müdahale almlar yaplrken, et fiyatlarn spekülatif hareketlerden korumak amacyla da Et ve Süt Kurumunca (ESK) tedarik edilen ithal etlerin marketlerde ucuza satlmas uygulamas hayata geçirildi.

Öte yandan bu dönemde gda enflasyonunun hava koullarnn yan sra spekülatif hareketlerin ve ürün zincirindeki problemlerin etkisiyle ar yükselmesi hem enflasyonu tetikledi hem de daha fazla tarm ürünleri ithalatnn kapsn aralad.

Tarmsal destekler 3 yllk planlanacak

Yeni dönemde Tarm ve Orman Bakanlnca planl tarm ve çada hayvanclk uygulamalarna yönelik gerekli yapsal dönüümler, tarmda ileri teknolojiye dayal üretim yaps tesis edilecek.

Bakanln iki önemli ayandan biri olan tarm alannda öncelikle tarmsal desteklerin says azaltlarak daha etkin destekleme politikas izlenecek, tarmsal destekler 3 yllk dönemler için açklanacak.

Gelecek dönemde kümülatif olarak 8,5 milyon hektar alanda arazi toplulatrma çalmalar tamamlanacak. Tarm sanayi entegrasyonunu salamak için tarma dayal yatrmlara yüzde 50 hibe vermeye devam edilecek, 81 il ve 250 köyde Birlikte Üretim Modeli hayata geçirilecek.

Ayrca 2020 ylna kadar IPARDII kapsamndaki destekler sürdürülecek, 5,2 milyar lira hibe ile 10 bin yeni yatrm desteklenecek, 50 bin yeni istihdam oluturacak. Yüksek teknolojili seraclk ve dikey tarm gibi modern tarmsal tekniklerin yatrmlar desteklenecek.

Özellikle gda enflasyonunun kontrol altna alnmas için tarmsal destekler ekillendirilirken, Türkiyenin arz dengesi ve d ticaret politikalar da dikkate alnacak. Tarmsal desteklemelerde ürün deseni ve su potansiyeli uyumu gözetilerek, sertifikal üretim yöntemlerine önem verilecek.

Daha önceki dönemlerde admlar atlan Sudanda kiralanan arazi TGEMin öncülüünde Türk giriimcilerin yatrmna açlacak.

Lisansl depoculuk sisteminin yaygnlamas ve gelimesi için uzun süreli kiralama garantisi kapsamnda özel sektöre lisansl depo yaptrlacak.

Hazine arazilerinde tarm yapan çiftçilerin kullanmlarna ilikin iyiletirmeler ve satn alma olanaklar getirilecek.

Krmz ette kendine yeterli bir ülke konumuna gelinmesi için damzlk hayvan destei artrlacak, Dou Anadolu Bölgesinde entegre tesislerin kurulmas desteklenecek.

Yetitiricilere 250 bin damzlk gebe düve, 300 baa kadar olmak üzere toplamda 500 bin ba damzlk koyun destei ve süt piyasasnn regülasyonu uygulamasna devam edilecek.

GAP kapsamndaki bölgelerin tamam sulamaya açlacak

Tarma Dayal htisas Organize Sanayi Bölgeleri hayata geçirilecek. Kurulma aamasndaki 17 Aratrma ve Eitim Merkezi ile ArGe çalmalarna hz verilecek.

GAPta büyük oranda tamamlanan ana kanallar sonrasnda ebeke inaatlarna hz verilecek, orta vadede, GAP sulamalarnn tamam olan 10 milyon 580 bin dekarn tamam sulamaya açlacak, Konya Ovas Projesi (KOP) ile Akdenize boa akan sularn Konya Ovasna yönlendirilmesi, vahi yer alt sulamalarnn yamurlama veya damlamal sulama usullerine dönütürülmesiyle su ve enerji sarfiyatnda tasarruf salanacak. KOPta 2019 sonuna kadar hedeflenen 11 milyon dekar arazinin tamam, Dou Anadolu Projesiyle 2,3 milyon dekar arazi daha sulamaya açlacak.

Tarmsal kredi ve hibelere ilikin bürokratik ilemler azaltlacak, üst limitler artrlacak, teminat sorunlar hafifletilecek, arazi bankacl gibi modellerle atl tarm arazileri üretime kazandrlacak, hayvanclk üretiminin artrlmas için kaba yem üretimi ve ilenmesine yönelik altyap gelitirilecek, meralarn giriimciler tarafndan slah edilerek kullanm salanacak, küçükba hayvancln geliimi için meralarn kullanm tevik edilecek, bu konuda büyük yatrm yapmak isteyen yatrmclara yer temin edilecek.

Yeni sistem ile tarm ve ormanclk politikalar yerlilik ve millilik ekseninde oluturulacak. Kaynaklarn daha verimli ve adil kullanmn salamak için yeni çalmalar yaplacak.

Aaçlandrmada 4 milyar akn fidan toprakla bulutu

Bakanln dier önemli aya olan ormanclk alannda da son 16 ylda Türkiyedeki doal sit alan ve milli parklar gibi korunan alanlarn says 175ten 558e çkarld.

Hidrolik enerji, sulama, içme suyu ve takn koruma alanlarnda, 2003 ylndan 2017 sonuna kadar yaklak 126 milyar lira yatrm gerçekletirildi.

Söz konusu dönemde 525i baraj, 527si HES, 336s gölet, bin 232si sulama tesisi, 207si içme ve kullanma suyu temini tesisi, 17si atksu artma tesisi ve 4 bin 640 takn koruma tesisi olmak üzere toplam 7 bin 484 tesis hayata geçirildi. Toplam ekonomik sulanabilir 85 milyon dekar arazinin, 65 milyon dekar sulamaya açld.

çme suyu eylem planlar ile ehirlerin 2071 ylna kadar su ihtiyac planland.

Aaçlandrma kapsamnda 4 milyar akn fidan toprakla bulutu. 20152019 dönemini kapsayan 5 Bin Köye, 5 Bin Gelir Getirici Orman projesi yürütüldü.

Orman kadastro çalmalar tamamland, Ulusal çölleme Risk Haritas hazrland ve Toprak Bilgi Sistemi kuruldu, Ulusal Biyolojik çeitlilik Envanteri projesini 54 ilde tamamland.

Hayvanlar Koruma Kanunu, sokak hayvanlarnn rehabilitasyonu maksadyla 2004 ylnda yürürlüe girdi, 81 yaban hayat gelitirme sahas aktifletirildi.

Korunan alanlarn says 653e çkarlacak

Yeni dönemde Türkiyenin ekonomik sulanabilir arazilerinin tamam 2023 sonuna kadar sulamaya açlacak.

Artlm atk sularn ekonomiye yeniden kazandrlmas amacyla yüzde 1,2 olan yeniden kullanm oran 2023 ylna kadar yüzde 5e çkarlacak.

Korunan alanlarda, tabiat eitim merkezleri, yaz okulu ve gençlik kamplar tesis ederek tabiatn ve biyolojik çeitliliin korunmasna yönelik eitim ve bilinçlendirme çalmalar yürütülecek. Korunan alanlarn says 2023 sonunda 653e çkarlacak.

Türkiyedeki maaralar aratrlacak, veriler nda maaralar tabiat varl olarak tescil edilerek koruma altna alnacak.

Yer üstü ve yer alt su kaynaklarn kapsayacak ekilde su havzalar koruma altna alacak, Bütüncül Su Kaynaklar Yönetimi Modeline geçilecek. Ulusal Su Plan ve Ulusal Su Güvenlii Plan yaynlanacak.

ehir ormanlar says 2019 ylna kadar 160a çkarlacak, 2019 sonuna kadar ormanlarn tamamnn tapu ve tescil ilemleri gerçekletirilecek.

Felaketlerin önlenmesi için 2023 ylna kadar 25 ç Kontrol Projesi ve ç Tehlike Haritas, 35 Heyelan Kontrol Projesi ve Heyelan Tehlike Haritas, 250 alanda sel kontrol projesi hayata geçirilecek.

Orman alanlarn çoaltmak, erozyonu önlemek, ceviz, badem, zeytin gibi ürünlerin üretimini desteklemek üzere 10 bin dönüme kadar Hazine tanmaz gerçek ve tüzel kiilere kiralama amaçl arz edilecek.

Ana Sayfaya Git