Tarımsal destekler

Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeli kapsamında bu yıl buğday, arpa, çavdar, yulaf ve tritikale için dekar başına 19 lirası mazot, 8 lirası gübre olmak üzere 27 lira destek verilecek

Haberler 06.11.2020 - 11:08 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Üreticilere dekar bana olmak üzere çeltik ve kütlü pamuk için 66 lira, nohut, kuru fasulye ve mercimek için 26 lira, patates için 31 lira, yalk ayçiçei, soya için 30 lira, dane msr için 29 lira, kuru soan, kanola, aspir, ya çay, fndk, yem bitkileri için 21 lira, zeytin ve dier ürünler için 19 lira destek salanacak. Organik tarm için kategorilerine göre dekar bana 5 ila 100 lira destek verilecek.

çiftçi Kayt Sistemine (çKS) dahil olan çiftçilere bu yl için ödenecek tarmsal destekler belli oldu. Türkiye Tarm Havzalar Üretim ve Destekleme Modeli kapsamnda buday, arpa, çavdar, yulaf ve tritikale için dekar bana 19 liras mazot, 8 liras gübre olmak üzere 27 lira destek salanacak.

2020 Ylnda Yaplacak Tarmsal Desteklemelere likin Cumhurbakanl Karar, Resmi Gazetenin mükerrer saysnda yaymland.

Buna göre, çKSye dahil çiftçilere Türkiye Tarm Havzalar Üretim ve Destekleme Modeli kapsamnda, dekar bana buday, arpa, çavdar, yulaf ve tritikale için 19 liras mazot ve 8 liras gübre olmak üzere toplam 27 lira, çeltik, kütlü pamuk için 62 liras mazot ve 4 liras gübre olmak üzere 66 lira, nohut, kuru fasulye, mercimek için 22 liras mazot ve 4 liras gübre olmak üzere toplam 26 lira, patates için 27 liras mazot ve 4 liras gübre olmak üzere 31 lira, yalk ayçiçei, soya için 26 liras mazot ve 4 liras gübre olmak üzere 30 lira, dane msr için 25 liras mazot ve 4 liras gübre olmak üzere 29 lira, kuru soan, kanola, aspir, ya çay, fndk, yem bitkileri için 17 liras mazot ve 4 liras gübre olmak üzere 21 lira, zeytin ve dier ürünler için 15 liras mazot ve 4 liras gübre olmak üzere 19 lira destek verilecek. Nadas için de dekar bana 8 liralk mazot destei salanacak.

Toprak analizi destei olarak asgari 50 dekar ve üzeri tarm arazilerinde, her 50 dekar araziye kadar analiz bana yetkili toprak analiz laboratuvarlarna 40 lira destek olunacak.

Organik tarm için kategorilerine göre dekar bana 5 ila 100 lira destek ödemesi yaplacak.

- Arclara kovan bana 10 lira destek

Arclk Kayt Sistemi ve Organik Tarm Bilgi Sistemine kaytl, organik statüde bulunan kovanlar için ar yetitiricilii yapan çiftçilere kovan bana 10 lira destek verilecek.

yi tarm uygulamalar destei de kategorilerine göre dekar bana 10 ile 150 lira arasnda deiecek. Küçük aile iletmelerinin desteklenmesi uygulamalarnda dekara 100 lira ödenecek.

Fndk üreticilerine alan bazl gelir destei, belirlenen yerlerde yaplan üretimde dekara 170 lira olarak ödenecek. Kat organik-organomineral gübre destei kapsamnda dekara 10 lira destekleme ödemesi yaplacak. Geleneksel zeytin bahçelerinin rehabilitasyonu destei kapsamnda dekara 100 lira destek verilecek.

- Havzalarda yetitirilen ürünlere destekler

Fark ödemeleri kapsamnda belirlenen havzalarda yetitirilecek ürünler için verilecek destekler de tespit edildi.

Bu kapsamda kilogram bana yalk ayçiçeine 50 kuru, kütlü pamua 110 kuru, soyaya 60 kuru, aspire 55 kuru, dane msra 3 kuru, buday, arpa, yulaf, çavdar, tritikale ve çeltie 10 kuru, zeytinyana 80 kuru, ya çaya 13 ve dane zeytine 15 kuru destek salanacak.

Su kst olan bölgelerde nohut, mercimek ekenlere verilen fark ödemesine ilave yüzde 50 destek ödenecek. Damlama sulama ile sulanan alanlar hariç dane msra destekleme ödemesi yaplmayacak.

Türkiye Tarm Havzalar Üretim ve Destekleme Modeli kapsamnda desteklenen ürünlerin havza dnda yetitirilmesi durumunda belirlenen ürünlere mazot, gübre, fark ödemesi, yurt içi sertifikal tohum kullanm, yem bitkileri ve fndk alan bazl gelir destei verilmeyecek.

Desteklemelerden, çKSde özlük, ürün, arazi bilgileri kaytl olan ve belirlenen havzalarda yer alan, arazilerde desteklemeye esas ürünleri ürettii Tarm ve Orman Bakanl il ve ilçe müdürlüklerince tespit edilen ve belirlenecek yasal süre içinde destekleme bavurularn yapan kamu kurum ve kurulular hariç gerçek ve tüzel kiiler yararlanacak.

- Ya çayda fark ödemesi destei

Ya çay üreticilerine yaplacak fark ödemesi destei, belirlenen havzalarda Bakanlar Kurulu kararyla yürürlüe konulan çay Tarm Alanlarnn Belirlenmesi ve Bu Alanlarda çay Tarm Yapan Üreticilere Ruhsatname Verilmesine Dair Karar ile belirlenen ve çay letmeleri Genel Müdürlüü (çaykur) tarafndan ruhsatname verilen alanlarda üretim yapan çiftçilere yaplacak.

Hasat makineleriyle hasad yaplan ürün ve üretim alanlar için hasat zamannda uygun hasat makinelerinde uzaktan izleme ve verim tespiti yapan sistemlerin kullanlmasna yönelik çalmalar gerçekletirilecek.

Ana Sayfaya Git