Tarımsal üretimde düşük faizli kredinin süresi uzatıldı

Sulama birlikleri ve tarımsal üreticilerin, güneş enerjisi yatırımlarına da kredi desteği sağlanacak

Haberler 07.04.2022 - 00:09 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Tarmsal üretime salanan düük faizli kredi uygulamasnn süresi 31 Aralk 2023e kadar uzatld.

Ziraat Bankas ve Tarm Kredi Kooperatiflerince Tarmsal Üretime Dair Düük Faizli Yatrm ve letme Kredisi Kullandrlmasna likin Kararda Deiiklik Yaplmasna Dair Cumhurbakan Karar Resmi Gazetede yaymland.

Buna göre, tarmsal üretime salanan düük faizli kredi uygulamasnn süresi 31 Aralk 2022de sona ererken, kararla bu süre 31 Aralk 2023e kadar uzatld.

Böylece Ziraat Bankas ve Tarm Kredi Kooperatifleri tarafndan 31 Aralk 2023 tarihine kadar, bankaca tarm kredilerine uygulanmakta olan cari faiz oranlarndan, kredi konular itibaryla belirlenen oranlarda indirim yaplmak ve kredi üst limitleri almamak suretiyle tarm kredisi kullandrlabilecek.

Öte yandan söz konusu krediyi kullanacak sulama birliklerine ilikin yeni bir madde de karara eklendi.

SULAMA BRLKLERNN GÜNE ENERJS YATIRIMLARINA KRED DESTE

Buna göre, yalnzca ruhsatl kuyulardan ve dier kaynaklardan su çkarmak ve bu suyu üyelerine datmak amacyla tesislerinin elektrik ihtiyacn karlamak maksadyla yapacaklar güne enerjisi sistemlerine ilikin yatrmlara münhasr olmak üzere 6172 sayl Sulama Birlikleri Kanunu hükümlerine göre faaliyet gösteren sulama birliklerine tarm kredisi kullandrlabilecek.

Söz konusu sulama birliklerinin, ruhsatl kuyulardan su çkarmak ve bu suyu üyelerine datmak için gerekli elektrik enerjisini üretmek ve/veya karlamak, modern basnçl sulama sistemi kullanan/kullanacak gerçek ya da tüzel kii tarmsal üreticilerin, kullandklar/kullanacaklar sulama sistemi için gerekli elektrik enerjisini üretmek ve/veya karlamak amacyla yapacaklar güne enerjisi yatrmlarna ilikin yatrm kredileri Modern Basnçl Sulama Sistemi Yatrmlar balnda deerlendirilecek.

Böylece sulama birliklerine ve tarmsal üreticilere, güne enerjisi yatrmlar için yüzde 100e varan faiz indirim oranyla 7,5 milyon lira üst limitli olacak ekilde kredi kullanma imkan tannacak.

Kullandrlan tarm kredileri, krediye konu ürünlerin/varlklarn 31 Aralk 2023 tarihine kadar meydana gelebilecek doal afetlerden etkilendiinin tespit edilmesi halinde vade tarihinden/hesap devresinden/taksit tarihinden itibaren ertelenebilecek ya da taksitlendirilebilecek.

ÜRETM KONULARI VE KRED LMTLER

Sütçü ve kombine sr yetitiriciliinde kredi üst limiti 40 milyon liraya, damzlk düve yetitiricilii ile büyükba hayvan besiciliinde 20 milyon liraya, küçükba hayvanclkta 25 milyon liraya, arclkta 5 milyon liraya, kanatl sektöründe 7,5 milyon liraya, su ürünleri sektöründe 15 milyon liraya yükseltildi.

Geleneksel hayvansal üretim ile geleneksel bitkisel üretimde sfr faizli kredi üst limiti 5 milyon liraya çkarld.

Kararda ayrca, kontrollü örtü alt tarm, yem bitkisi üretimi, meyve yetitiricilii ve baclk, tarm makineleri, sözlemeli üretim ve özel ormanclk gibi üretim konularna ilikin güncellenen kredi üst limitlerine ilikin bilgiler de yer ald.

Karar, yaymland tarihten itibaren kullandrlacak krediler için uygulanmak üzere yaym tarihinde yürürlüe girecek.

Kararn yaymland tarihten önce yatrm kredisi tahsis edilmi ancak kredilerinin tamamn veya bir ksmn kullanamam üreticiler, kullanamadklar ksm için 2022 sonuna kadar, bu karar kapsamndaki indirim oranlarndan ve üst limitlerden yararlanacak.

Ana Sayfaya Git