Tarımsal üretimde rekor bekleniyor!

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde, tarımsal faaliyetler yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri çerçevesinde hız kesmeden sürdürülürken, buğday, arpa ve mercimekte yüksek rekolte bekleniyor.

Haberler 17.04.2020 - 23:57 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Tarmn lokomotif sektör olduu bölge illerinde çiftçiler, faaliyetlerine, tarm ve orman müdürlüklerince alnan tedbirlere harfiyen uyarak devam ediyor.

çiftçiler, üretimin aksamamas için takvimine uygun ekilde yürüttükleri gübreleme ve ilaçlama çalmalarn büyük oranda tamamlad.

Kzltepe Hububat ve Ticaret Merkezi Bakan Mehmet erif Öter, bölgenin önemli hububat merkezlerinden 3 milyon dönümlük Mardin Ovasnda verimden umutlu olduklarn söyledi.

Mahsulün gübrelenip, ilaçlandn ifade eden Öter, yal havann devam etmesiyle bu yl en bereketli mahsulü toplayacaklarn bildirdi.

Öter, buday, mercimek, msr, arpada dünyann en kaliteli ürünlerinin bölgede yetitiini belirterek, ülkenin bu ürünlerdeki ihtiyacnn yüzde 20sinin Mardin Ovasndan karlandn aktard.

Dünyann yeni tip koronavirüsten kurtulmak için birçok eyden feragat ettiini ancak gdadan feragat edilemeyeceini dile getiren Öter, tarm sektörünün bu dönemde daha da büyük bir önem kazandn vurgulad.

Salgnn tarmsal üründe yaatt endie, alnan tedbir ve yalarla geride kald. Bir afet olmamas halinde geçen seneden daha fazla rekolte ve güzel mahsul bekleniyor. diyen Öter, unlar kaydetti:

çünkü geçen sene msr geç biçildi, mahsulün bir ksm yetimedi, ekilemedi, rekolte düük oldu, ekilmeyen alan çok oldu. Bu sene hangi gün ekim yaplacaksa, gübreleme yaplacaksa, iklim müsait oldu. Nisan yamurlar çok önemli. Bir yamur daha yaarsa sulama konusunda bir sknt kalmaz. Yamasa da çiftçiler kuyulardan sulama yapar.

- Buday ve arpa verimi yüzde 20 artabilir

Diyarbakr Tarm ve Orman l Müdürlüü verilerine göre, bu yl ildeki 695 bin 923 hektar tarm arazisinin yaklak 330 bin hektarnda buday, 40 bin hektarnda arpa ve 63 bin hektarnda krmz mercimek ekildi.

Hasat dönemine kadar iklim artlarnn normal seyretmesi durumunda buday ve arpada geçen yla oranla verimde yüzde 20 art bekleniyor.

Msr ve çeltikte ya durumuna göre çiftçiler ekimi sürdürürken, meyvecilik, baclk, sebzecilik ve hayvanclk gibi faaliyetlerin kesintisiz sürdürülebilmesi amacyla alnan tedbirler ve gerekli çalmalar ekiplerce sürdürülüyor.

- Üretimde bir sknt yok, iimizin bandayz

Diyarbakrn Sur ilçesi krsal Harmanl Mahallesinde buday ekiminin ardndan ilaçlama yapan Kengerli Mahallesi Muhtar ve üretici Aydn Alaku, tarm ve orman müdürlükleri ile sürekli iletiim halinde olduklarn, üretime engel tekil edecek bir durumun söz konusu olmadn ifade etti.

Türkiyenin müsterih olmasn isteyen Alaku, Üretimde sknt yok. imizin bandayz, merak etmeyin. Türkiyeye sesleniyoruz, evde kalsnlar, evden çkmasnlar. çiftçiler olarak biz onlar besleriz. dedi.

Ana Sayfaya Git