Tarladan sofraya uzanan bulgurun serüveni

Yemek kültürünün vazgeçilmezi olan bulgur sıcak yaz günlerinde uzun ve zahmetli bir üretim sürecinin ardından tezgâhlardaki yerini alıyor. Bulgur üretim tesisi sahibi İbrahim Sarı, "Dünyada en kaliteli durum buğdayı Güneydoğu Anadolu bölgesinde üretilir" dedi.

Haberler 19.09.2019 - 11:39 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Güneydou Anadolu Bölgesinde yetien buday, hasad yapldktan sonra ilem yaplmak üzere tesislere getiriliyor. Fabrikalarda eleme ilemlerinden geçen buday büyük kazanlarda halanp, römorklarla serim alanlarna dökülerek günein altnda kurumaya braklyor. Yaklak 2 gün kavurucu scakta kurutularak daha doal ve lezzetli hale getirilen bulgurun üretiminde gastronomi kenti Gaziantep önemli rol oynuyor. Belirli aralklarla traktörlere taklan trmklar yardmyla buday tanesinin her tarafnn güne görmesi salanyor. Kuruyan budaylar yine traktörlerle toplanarak krm yapldktan sonra bulgur haline getiriliyor. Uzun ve meakkatli bir yolculuu olan bulgur, lezzetiyle tüm dünyada vazgeçilmez ürünler arasnda yer alyor.

EN KALTEL DURUM BUDAYI GÜNEYDOUDA

Dünyada en kaliteli durum budaynn Güneydou Anadolu bölgesinde üretildiini ifade eden, Bulgur üreticisi brahim Sar, Kaliteli bulgur, durum budayndan üretilir. Dünyada en kaliteli durum buday Güneydou Anadolu Bölgesinde üretilir. Biz burada buday alyoruz, daha sonra yabanc maddelerden ayrmak için eleniyor ve ardndan ykama ilemi yaplyor. Sonra halama yapldktan sonda en doal ekilde yere seriyoruz. u anda teknoloji geliti, k aylarnda kapal devre kurutma sistemi ile kurutuyoruz. Ama doal olduu için yaz aylarnda güneten faydalanarak hem lezzet hem de renk olarak daha güzel ürün elde ediyoruz. Burada toplanan bulgur tekrar ykama ilemine geçiyor. Daha sonra d yüzeyindeki kabuk be-alt kat soyuluyor. Soyulan bulgura krma ilemi yaplyor. Biz kendi tesislerimizde doal olmas için ta deirmende üretim yapyoruz. Ürettiimiz bulguru kurutma ilemleri bittikten sonra pilavlk ve köftelik olarak ayryoruz. Yine ta ayrcsnda geçerek içerisindeki yabanc maddeleri temizliyoruz diye konutu.

BULGURUN YURT DIINA SATII HER GEçEN GÜN BÜYÜMEYE DEVAM EDYOR

Yurt dndan taleplerin olduunu belirten Sar, Bulgur budaydan üretilen bir ürün olduu içi budayn rekoltesi neyse bulgurun rekoltesi de o olur. Bu sene Türkiye genelinde iklim artlar nedeniyle bir düü yaand. Bulgurun yurt dna sat her geçen gün büyümeye devam ediyor. Hala istediimiz yerlere gelemedik ama yurt d pazarnda daha iyi yerlere geleceimizi düünüyorum. Bulgur salk açsndan çok faydal ve içerisinde niasta barndrmayan bir ürün. u anda Amerikada ordunun en önemli gda maddelerinler birisi, bu ekilde tantm arttrrsak dünyada daha çok tannacak. Bulgurun günete kurumasnn lezzeti çok farkl güne bulguruyla stma sistemindeki bulgurun tatlar an olmaz. Her ikisinde de lezzet alnabiliyor. Bizim bölgemizde günein budaymza vermi olduu ayr bir lezzet var dedi.

Ana Sayfaya Git