Tarlası olmayana da!

Bakan Fakıbaba'nın geçtiğimiz günlerde açıkladığı "Kendi işinin patronu ol" projesini değerlendiren besiciler, projeden tarlası olmayan kişilerin faydalanmasını istedi.

Haberler 12.02.2018 - 09:16 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Geçtiimiz günlerde Gda, Tarm ve Hayvanclk Bakan Eref Fakbaba tarafndan yaplan açklamada, Köyden ehire gitme. Hem maan al hem kendi iinin patronu ol projesini deerlendiren besiciler, projeden köyde tarlas olan kiilerin deil olmayanlarn istifade etmesi gerektiini belirttiler.

Projenin ksa vadede hayvanclk sektörüne faydal olmayacan ifade eden besici Muhammed çetinkaya, köyde tapulu arazisi olanlarn projeden yararlanmamas gerektiini söyledi.

çetinkaya, u an köyde tapulu arazisi olan arkadalarmz burada yoktur. Benim düüncem devlet bunlar ayrmas lazm. u an benim köyde 200-300 dönüm tarlam olsayd ben burada olmazdm. Ben diyorum ki, hükümetimiz bunlar bir incelesin ya da bir heyet kursun, burada ki esnafmz bir ayrsn. Tarlas olmayan, maddi sknts yaayan arkadalara belirli koyun, damzlk inek veya tosun versin. Bu projenin et fiyatlarna yansyacana zannetmiyorum. Hayvancln bugünkü sorunlar, köylerde bo arazilerin sulu arazilere çevrildi. Bundan dolay hayvanclk bitme durumuna geldi. Mera kalmad. Bu yüzden kimse hayvan besleyemiyor. Bakanmz gelsin bu esnaf ziyaret etsin. çiftçi ve besici arkadalarmz ziyaret etsin, bu arkadalarmza hayvanlar verdii takdirde et fiyatlarn düeceini zannediyorum. dedi.

Proje iin ehline verilirse faydal olur

Projenin hayvanclktan anlayan vatandalara verilmese halinde hayvanclk için faydal olacan söyleyen eyhmus çimen, Eer proje yerinde olursa faydas olur. Ama ii ehline vermese bu proje pek fayda vermez. Hayvanclktan anlayana verilirse iyidir. Memlekette hayvanclk fazla olursa, faydal olur. Yaanan bu olaylardan dolay yaylalar hepsi yasakland. Vatanda tam manasyla hayvan yetitiremiyor. Bu olaylar bitip, meralar açlrsa, hayvancla iyi faydas olur. Benim köyümde bir zamanlar 5-10 bin hayvan varken, imdi bine dümü. Bütün meralar sürmüler. Meralar yok oluyor. Devlet buna bir el atmas lazm. Hayvancn bir sorunu da yemdir. Biz burada arpay bin 100e alyoruz. Saman da pahalya alyoruz. Böyle hayvan yetimez ki, vatanda hep madur duruma düüyor. Bu projenin herkese verilmesi lazm. Bulunan meralar sulu araziye dönütürülmemesi için, devlet tarafndan koruma altna alnmas lazm. Hayvanlarn meralarda otlanmas gerekir. Bütün yaylalar, serbest olmas lazm. ifadelerini kulland.

Devlet bu mera yerlerinin sulu araziye çevrilmesini önlemesi lazm

Hayvanc gelimesi için güzel bir proje olduunu belirten Halil Yolcu ise Bu hayvanclk projesi de bütün vatandalar için geçerli ve güzel bir projedir. Burada tapusu olan alacak, tapusu olmayanlar alamayacak. Bu proje gerçekleirse çok güzledir. Bu proje hayvancla faydas olur. imdi dounun hepsi boalm yani, eer dou tekrar dolarsa, hayvanclk çok güzel olur. Her bir köye bin, bin 500, 2 bin hayvan verilirse, seneye ne olacak bu? lerleyen senelerde hayvanclk iyiye gidecek. Sorunlarmz mera yerlerinin kaldrlmamas lazm. Mera yerleri bo kalrsa çok güzel olur. Devlet bu mera yerlerinin sulu araziye çevrilmesini önlemesi lazm. eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git