Tarlasını güneş enerjiyle suluyor

MARDİN'in Nusaybin ilçesinde, sık sık yaşanan elekrik kesintisi ve yüksek elektrik faturaları nedeniyle çiftçi Hacı Kerimoğlu, güneş enerjisi sistemi ile 20 dönümlük kayısı bahçesini sulamaya başladı. Kerimoğlu, daha önce elektriğe aylık 30 bin lira fatura ödediğini, güneş enerjisinin toplam maliyetinin ise 35 bin lira olduğunu söyledi.

Haberler 25.04.2018 - 08:57 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Nusaybin ilçesine bal Demirtepe köyünde çiftlik kuran Hac Kerimolu, yüksek elektrik faturas ve sk sk yaanan kesintiler nedeniyle bahçesinde güne enerjisi sistemini kurdu. 20 dönüm kays bahçesini kurduu güne panellerinden elde ettii elektrik enerjisi ile sulayan Kerimolu, artk yüksek elektrik faturalarn ödemediini belirterek, Daha önce traktörlerle sulama yapyorduk. Elektriklerde son zamanda olan dalgalanmalardan dolay hem motorlarmz zarar görüyordu hem de aaçlarmza istediimiz sulamay yapamyorduk. Traktörlerimiz içinde mazotlarn maliyeti yüksek olduu için güne enerjisi panellerini kullanmaya baladk. Nusaybin ilçesinde Demirtepe köyünde yaklak 200 dönüm kays bahçemiz var, 180 dönümlük bahçemizi damlama ve sulama sistemiyle trafolarla suluyoruz. Güne enerjisi panel ile yaptmz çalma güzel devam ederse 180 dönümlük arazimizi de ayn ekilde güne enerjisi ile sulamaya devam edeceiz. Bunun yan sra hem dalgalanmadan hem traktörden hem de içilikten tasarruf edeceiz. Umarm bulunduumuz bölgede örnek oluruz dedi.

ORTALAMA AYLIK 30 BN LRA FATURA ÖDÜYORUZ

Elektrik ile sulama yaptklarnda ayda ortalama 30 bin lira gibi bir fatura ile karlatklarn dile getiren çiftçi Hac Kerimolu, 20 dönümlük arazim için güne enerjisi çalmas bana 35 bin liraya mal oldu. Haftann 4 günü sulama yapyoruz, kalan 3 gün de fazladan kalyor. Gerçekten bu güne enerjisi sisteminin büyük bir avantajn göreceimize inanyoruz. Tüm çiftçilere sesleniyorum güne olan bölgelerde, herkes güne enerjisi sistemleri kurarak ekin veya bahçelerini sulasalar, çok çok karl çkarlardiye konutu.

Ana Sayfaya Git