Tarlayı tankerle suluyor!

Batman Ovası'ndaki tarım arazilerinde kuraklık tehlikesi yaşanıyor. Tarlaları kurumaya yüz tutan çiftçiler, sulamayı tankerlerle yapmak zorunda kaldı. Son 20 yılın en kurak mevsimini yaşadıklarını belirten Batman Biçerdöverler Derneği Başkanı Ahmet Eren, "Buğday, arpa ve mercimekten oluşan yaklaşık 20 bin dönüm alanda ciddi bir hasar söz konusu. Kıraç bölgelerdeki ekili alanların büyük bölümü kurudu. Çiftçinin gözü DSİ'nin sulama kanalına su vermesidir" dedi.

Haberler 26.04.2021 - 09:43 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Son yllarn en kurak mevsiminin geçtii Batmanda tarmsal arazilerin kurumaya yüz tutmas çiftçiyi zor durumda brakt. Batman Ovasndaki baz çiftçiler kiraladklar tankerlerle mercimek, arpa ve buday ekili alanlara su tayor. Demirbilek köyü yaknlarnda 80 dönümlük mercimek tarlasnn kurumaya yüz tutmas üzerine harekete geçtii belirten Asm Ylmaz, Son 20 yln en kurak dönemini yayoruz. Nisan aynda beklenilen yalar gerçeklemedi. Tarlalar kurmaya yüz tuttu. Kiraladmz tankerlerle can suyunu tarlaya tayoruz. Ekili alan ne kadar kurtarrz diye tankerle üzerine kurduumuz dinamolarla taral dört bir tarafn sulamaya çalyoruz. çiftçileri zor günler bekliyor dedi.

GÜNDE 15 TANKER SU çEKYOR

Tanker sahibi ahabettin Atmaca, Devlet Su leri (DS) sulama kanalndan getirdikleri suyu ekili alanlara dinamolarla ulatrdklarn ifade ederek, Günde ortalama 15 tanker su çekiyorum. çiftçilerden de son günlerde su talebiyle karlayoruz. Dinamoyu tankerin üzerine kuruyoruz. Hortumla tarlay sulamaya çalyoruz. Bu yl kuraklk öyle ciddi boyutlarda ki çiftçi çaresizlik içinde. Baz tarlalarn tarm sigortas da yok. Birçok çiftçi tarm sigortas yapmamas nedeniyle büyük bir hasarla kar karya diye konutu.

20 BN DÖNÜMLÜK ALAN KURUDU

Batman Biçerdöverler Dernei Bakan Ahmet Eren, Binatl da çevrimova ve Recepler köyleri çevresindeki ekili alanlarn büyük bölümünün susuzluktan kurumaya yüz tuttuunu, DS ube Müdürlüünden kanallara su verilmesi için de talepte bulunduklarn söyledi. Eren, Buday, arpa ve mercimekten oluan yaklak 20 bin dönüm alanda ciddi bir hasar söz konusu. Kraç bölgelerdeki ekili alanlarn büyük bölümü kurudu. DSnin bir hafta içinde sulama kanalna su vermesini bekliyoruz. Aksi takdirde Batman Ovasnn büyük bölümünde verim elde edilmeyecek gibi. Ekili alanlarda çiftçi saman bile toplayamayacak hale gelecek. çiftçinin gözü DSnin sulama kanalna su vermesidir dedi.

Ana Sayfaya Git