Taş değirmeni ekmek kapısı!

Siirt'te yaşayan Hayrettin Alevcan (39), ekmeğini dedesinden kalan yarım asırlık elektrikli taş değirmenden kazanıyor.

Haberler 19.03.2019 - 08:57 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kentte 25 yldr bu i ile geçimini salayan 3 çocuk babas Alevcan, yapt açklamada, dedesinin 2 yl boyunca tek bana el emei göz nuruyla kurduu elektrikli ta deirmenle ailesinin geçimini saladn söyledi.

4 yl önce dedesinin vefatndan sonra çiftçilerin getirdii pirinç, fstk, buday, arpa, bulgur ve mercimei ta deirmende öüttüünü belirten Alevcan, teknolojinin gelimesiyle ilerinin gün geçtikçe azaldn ancak buna ramen ömrünün sonuna kadar bu ii sürdürmek istediini aktard.

Alevcan, en büyük isteinin çocuklarna bu meslei öretmek olduunu anlatarak, öyle konutu:

TA DERMENDEN EKMEK PARASI

Baz çiftçiler ürünlerini fabrikada öütüyor, bazlar da doal olmas ve tadnn deimemesi için bana getiriyor. Müterilerimin çou yal insanlar. Onlar doal olan biliyor ve ta deirmeni tercih ediyor. 100 kilogram ürün bizde bir saatte öütülürken fabrikada 10 dakikada öütülüyor. Bu nedenle bizi tercih eden çok olmuyor. Dedem hayattayken çevre illerden gelen çiftçilerin ürünlerinin öütülmesi için yln 7-8 ay 24 saat, 3 vardiyal ekilde deirmenimiz çalyordu. Teknolojiye ramen ayakta durmaya çalyorum. Hiç müterim olmasa bile kendi bahçemde ektiim ürünleri deirmende öütürüm. Evimin alt katndaki bu deirmenin hatras var. Ekmeimi tatan çkaryorum. Ömrümün yettii kadar da bu deirmeni çaltracam inallah.

Alevcann müterisi 65 yandaki Fahrettin Özdeniz, ürettii ürünleri yllardr deirmene getirdiini belirterek, ürünlerinin doal yollardan ilenmesini istediini kaydetti.

Özdeniz, deirmenden çok memnun olduunu dile getirerek, herkese de ürünlerini deirmende öütmeleri tavsiyesinde bulundu.

Ana Sayfaya Git