Taşeron İşçi Netleşiyor

700 bin taşeron işçisini yakından ilgilendiren yasal düzenlenin detayları netleşmeye başladı. Üzerinde çalışılan düzenlemeyle yıl sonuna kadar bu sorun tümden çözülecek.

Haberler 25.09.2017 - 09:57 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kamu kurum ve kurulularnda saylar 720 bini bulan taeron içilerle ilgili olarak üzerinde çallan düzenleme ile yl sonuna kadar bu sorunun tümden çözülmesi kararlatrld. Bu kapsamda da Bakanlar Kuruluna çeitli alternatifler halinde kapsaml bir çalma önümüzdeki günlerde getirilecek. Buna göre taeron konusunun gündeme ilk geldii asl-yardmc i ayrmna artk girilmeyecei belirtiliyor.

Kamu personel rejiminin düzenlenmesi sonucu bu kesimlerin özel sözlemeli olarak devlete alnmalarndan devlete bal bir irkette kadro tahsisine kadar birçok baln masada olduu belirlendi. Buna göre, yeni taeron sisteminde kamuda çalan personel statüsüne tanacaklar. Bu geçiin ardndan memur ve sözlemeli personellerin tabi olduu toplu sözleme hükümlerine göre özlük ve ücret haklarna kavuacaklar.

EMEKLL GELEN YARARLANAMAYACAK

Taeron içilerden sosyal güvenlik sistemine göre emeklilik ya geçmi olanlar yeni düzenleme içerisinde yer almayacaklar. Mevcutta taeron içiler emeklilik haklar konusunda 4/al olarak bilinen SSK çalanlar ile ayn haklara sahip konumdalar. Bu çerçevede de kamu çalan personel statüsüne geçi sonras emeklilie üç yl kalmsa 4/a koullarnda emekli olacaklar.

KURUM DEKL OLABLECEK

Yaplacak yeni düzenleme sonras da u anda çaltklar kurumlarda çalmaya devam edebilecekler. Baka kurumlara geçi talepleri ise o kurumlar tarafndan yaplacak özel sözlemeler kapsamnda mümkün olacak. Geçi sürecinde taeron içilerle yaplacak özel sözlemelerde bu konu sözleme ile güvence altna alnacak.

Kamu personeli statüsüne geçii getiren düzenleme saylar 720 bini bulan taeron içileri kapsayacak. Bu kapsamda da belirli bir tarihten itibaren taeron içi olanlar kapsayacak. O tarih Bakanlar Kurulunca kararlatrlacak. Böylece o tarihten sonra ilk kez taeron içi olarak ie girenler düzenlemeden yararlanamayacak.

BELEDYE RKETLER ARTIK DEVRE DII

Taeron içi uygulamasnda belediyelerde asl iveren yannda çalan kiiler kapsamda yer almas üzerinde durulduu örenildi. Ancak, belediyelerin kurduu irketlerin bünyesinde çalan taeron içilerin kapsama dahil edilmeyecei dile getiriliyor. Yine bu konunun da Bakanlar Kurulu ile siyasi iradenin belirleyeceine dikkat çekiliyor.

GEçMTE DAVA AçAN VAZGEçECEK

Kamu personeli statüsünde istihdam edilecek taeron içilerin geçmite hakszla uradklar gerekçesi ile çaltklar kamu kurumlarna açtklar davalardan vazgeçmeleri gerekecek. çünkü kamu personel statüsüne almlarnn kamuya yeterince bir maliyeti olaca için ayrca, söz konusu davalarn maliyet getirmemesine özen gösteriliyor.

Ana Sayfaya Git