Taşerona kadroda kıdem ve vergi avantajı var

750 bin dolayındaki taşeron işçisini, kadroya geçerken askerlik borçlanması sürprizi bekliyor. Kamuya geçince askerlik borçlanması yapan taşeron işçilerinin kıdem tazminatı 1.5 aylık maaş kadar artacak. Borçlanma için ödedikleri primleri gelir vergisinden düşerek, 6.5 ay daha az vergi ödeyecekler. Böylece en az 3 bin 778 lira avantaj elde edecekler.

Haberler 16.03.2018 - 09:13 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Mevzuata göre, erkek sigortallar askerlik borçlanmas yaparak prim gün saylarn artrabiliyor. Sigortal olarak çalmaya balamadan önce askere gidenler ise hem prim gün saysn artryor, hem de sigorta balangç tarihleri borçlandklar süre kadar geriye gidiyor. 2002 ylnda çkarlan yasayla emeklilik ya kademeli olarak artrld için askerlik borçlanmas kimi durumlarda emeklilik yan bir yl öne çekebiliyor. lk defa 24 Mays 1988de çalmaya balayan erkek sigortal 51 yanda emekli olabiliyor. Bu kii, 18 aylk askerlik borçlanmas yaptnda, 50 yanda emeklilie hak kazanabiliyor.

KIDEM TAZMNATI ARTACAK

Askerlik borçlanmas, kamuda çalan içiler açsndan ekstra avantaj salyor. Bu nedenle taeron içiler kamuya geçtiklerinde, kdem tazminat konusunda özel sektörde sahip olmadklar önemli bir hakka kavuacaklar.

Özel sektörde çalan içiler, sadece son çaltklar iverene bal iyerlerindeki hizmetleri için kdem tazminat alabiliyor. Habertürkten Ahmet Kvanç ve Tahsin Akçann haberine göre kamu içileri ise emekli olduklarnda, çaltklar tüm yllara ilikin kdem tazminatn alma hakkna sahip bulunuyor. Kamu içisinin askerlik borçlanmas yapt süreler kdem tazminat hesabnda çalma süresine ekleniyor. Her yla 30 gün üzerinden kdem tazminat ödendii için, 18 ay askerlik borçlanmas yapan kamu içisinin kdem tazminat emekli olduu tarihteki 1.5 aylk brüt maa tutarnda artyor. Askerlik borçlanmas yapan sigortallarn çounun bilmedii bir vergi avantaj da bulunuyor. Borçlanma için ödenen primlerin gelir vergisinden indirilebildiini çou kii bilmiyor.

Konuyla ilgili düzenlemenin yasal dayanan, 193 sayl Gelir Vergisi Kanununun 63. maddesi oluturuyor. 7 Ekim 2001 tarihinde yaplan deiiklik uyarnca, Kanunla kurulan emekli sandklar ile 506 sayl Sosyal Sigortalar Kanununun geçici 20. maddesinde belirtilen sandklara ödenen aidat ve primler vergilendirilecek ücret gelirlerinden gider olarak indirilebiliyor.

Teblie göre, ücretten kesilmek suretiyle ödenen borçlanma aidat ve primleri, miktarna ve oranna baklmakszn, kesildii aya ait gelir vergisi matrahnn tespitinde gider olarak gösterilebiliyor. Ödeme toptan yaplmsa, ödenen tutara ulancaya kadar para, ücretlerin vergiye tabi tutarndan indirilebiliyor.

Maliye Bakanlnn, konuyla ilgili açklama talebi üzerine verdii özelgeye göre, askerlik borçlanmasna ilikin ödeme belgesinin iverene ibraz edildii aydan balayarak, takvim yl snrlamas olmadan ödenen tutarn tamam kazançtan indirilebiliyor.

TAKVM YILI SINIRLAMASI YOK

Borçlanma tutarnn kazançtan indirilmesi uygulamas devam ederken iyeri deiiklii durumunda, gider olarak indirilmeyen ksmn yeni iyerindeki kazançtan indirilmesi de mümkün bulunuyor. Bunun için eski iverenden alnacak ödenen primlere ait belgenin onayl bir sureti ile indirim konusu yaplmayan tutar gösterir yaznn yeni iverene verilmesi gerekiyor. Vergi indiriminden yararlanabilmek için askerlik borçlanmasnn çalrken yaplmas ve ödemenin yapld yl iverene bildirilmesi zorunlu.

152 LRALIK GEçM NDRM YOK

Askerlik borçlanmas primlerinin ücret kazancnn vergilendirilmesinde gider olarak gösterildii aylarda gelir vergisi ödenmedii için aylk 152 lira tutarndaki asgari geçim indirimi uygulanmyor

BORçLANMA YAPAN KAMU çSNN AVANTAJI EN AZ 3 BN 778 TL

18 aylk borçlanma tutar 11.689 TL

Asgari ücret üzerinden 1.5 aylk kdem tazminat avantaj 3.044 TL

Asgari ücret üzerinden gelir vergisi avantaj 733.67 TL

Kamu içisinin toplam kazanc 3.778 TL

ÖLÜM HALNDE KIDEM TAZMNATINA YANSIMIYOR

Askerlik borçlanmasnn kdem tazminatna saylmas için aranan koullar öyle:

- çi, askerlik borçlanmasn kamuda çalrken yapmal.

- yeri kamu kurum ve kuruluu niteliinde olmal.

- akdinin yallk veya malullük ayl ya da toptan ödeme almak amacyla feshedilmesi gerekir.

- çalrken ölen içi için askerlik borçlanmas kdem tazminatna saylmaz.

- Askerliin, kamuda çalrken yaplmas art aranmyor. Kamuda çalmaya balamadan önce askerlik yapm olanlar da borçlandklar süreler için kdem tazminat hakkndan yararlanr.

ESNAF, MEMUR VE ÖZEL SEKTÖR çS YARARLANIR

Taeron irkette çalrken askerlik borçlanmas yapanlarn vergi avantaj nasl uygulanacak? Borçlanmay en düük tutardan yapanlar toplam 11 bin 689.92 lira prim ödemesine karlk, 2018 yl asgari ücret rakamlar üzerinden toplam 733.67 lira daha az vergi ödeyecek.

BN 725 LRA ÜZERNDEN

Bu yl için 2 bin 29.50 lira olan aylk brüt asgari ücretten içi payna düen yüzde 14 sosyal güvenlik primi ve yüzde 1 isizlik sigortas primi düüldükten sonra kalan bin 725.07 lira tutarndaki kazanç 6 ay boyunca gider olarak gösteriliyor. Yedinci ayda ise artan bin 339.50 lira ücretten indiriliyor.

Askerlik borçlanmas için ödenen primlerin gelir vergisi matrahndan indirilmesi uygulamasndan esnaf, memur ve özel sektörde çalan içiler de yararlanyor.

SORULAR LE LGL

Kadroya geçi için belediyelerde snavlar balad. Dün de Küçükçekmece Belediyesinde taeron 2 bin 4 personele çaltklar alanlarla ilgili sorular sorulduu örenildi.

2 NSANDA SÜREç BTECEK

Taeron içilerin kadroya geçirilmesi için kurumlarda snavlar yaplmaya devam ediyor. Snavlarn 22 Marta kadar tamamlanmas öngörülüyor. Snavlara 26 Marta kadar itiraz edilebilecek. tirazlar 27-31 Martta incelendikten sonra 2 Nisanda kadroya geçi süreci tamamlanacak.

Ana Sayfaya Git